Παιδικά ρούχα από βιολογικά υλικά

Κατηγορία Υγεία
Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014 00:00 Διαβάστηκε 4906 φορές
Issue 61

Παιδικά ρούχα από βιολογικά υλικά

Τα οφέλη από την αγορά βιολογικών ρούχων για μωρά

Γράφει η StacieMcClintock

Τα μωρουδιακά ρούχα αυξάνονται σε δημοτικότητα με γοργούς ρυθμούς από τους νέους γονείς σε όλο τον κόσμο. Έχετε αναρωτηθεί γιατί είναι τόσο δημοφιλή;

Τα ρούχα που παρασκευάζονται από μη οργανικές ίνες συχνά περνούν από επεξεργασία με φυτοφάρμακα. Το βαμβάκι είναι ένα από τα κύρια φυτά που καλλιεργούνται για χρήση στην παραγωγή ειδών ένδυσης, αλλά επειδή δεν πρόκειται για καλλιέργεια τροφίμων, τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα, καθώς και οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αυτό δεν ελέγχονται. Στην πραγματικότητα, 7 από τα 15 φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται τακτικά έχουν επισημανθεί ως καρκινογόνες ουσίες από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας. Πάνω από ένα τρίτο του κιλού φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενός συμβατικού βαμβακερού t–shirt και το επαναλαμβανόμενο πλύσιμο δεν εγγυάται ότι αυτές οι χημικές ουσίες θα απομακρυνθούν.

Κατά τη διαδικασία μετατροπής ακατέργαστου βαμβακιού σε είδη ένδυσης, στο προϊόν προστίθενται χημικές ουσίες, όπως προϊόντα πετρελαίου, μαλακτικά, λευκαντικά, βαρέα μέταλλα, αμμωνία και φορμαλδεΰδη, για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Για παράδειγμα, όταν το βαμβάκι περιστρέφεται για να γίνει νήμα, λαμβάνει ένα επίχρισμα πολυβινυλικής αλκοόλης για να το καθιστά ευκολότερο να υφανθεί.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η χρήση της φορμαλδεΰδης στα μωρουδιακά. Η ίδια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για να διατηρεί πτώματα, χρησιμοποιείται συχνά ως φινίρισμα στα ρούχα μωρών και ενηλίκων. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα ρούχα διατηρούνται τόσο όμορφα στα ράφια των καταστημάτων.

Οι συνθετικές ίνες, όπως το φλις, προέρχονται από χημικά που παράγονται άμεσα ή έμμεσα από το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο. Αυτές οι ίνες εκπέμπουν αέριο σε όλη τη διάρκεια ζωής του ενδύματος.

Το βενζόλιο, η αμμωνία, και η αιθυλενογλυκόλη είναι μερικά από τα συνήθη χημικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή συνθετικών όπως το φλις, ο πολυεστέρας και οι μίξεις πολυεστέρα. Το πρόβλημα με αυτές τις χημικές ουσίες είναι ότι δεν υπάρχει ατράνταχτη απόδειξη ότι ξεπλένονται από τα ρούχα, ανεξάρτητα από το πόσες φορές θα τα πλύνετε.

Οπότε, τα ρούχα από βαμβάκι βιολογικής καλλιέργειας θα έπρεπε να είναι η πρώτη επιλογή.

Αναμφισβήτητα, υπάρχουν περιπτώσεις που η χρήση συνθετικών ινών σε είδη ένδυσης είναι τόσο αναγκαία όσο και απαραίτητη, όπως για παράδειγμα, στα αλεξίσφαιρα γιλέκα που φοριούνται από τους στρατιώτες και τους αστυνομικούς.

Γνωρίζετε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από δερματικές αλλεργίες και έχουν ευαίσθητο δέρμα, μπορούν να φορέσουν οργανικά υφάσματα με λίγες ή καθόλου παρενέργειες;

Ρούχα από βιολογικό βαμβάκι

Τoβιολογικό βαμβάκι, όπως όλες οι άλλες οργανικές ίνες, καλλιεργείται χωρίς τη χρήση τοξικών χημικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Οι αγρότες που καλλιεργούν βιολογικό βαμβάκι κάνουν βιοκαλλιέργεια εκ περιτροπής σε χωράφια, ως εναλλακτική λύση για τα αγροχημικά και τα τεχνητά λιπάσματα.

Τα ρουχαλάκια από βιολογικό βαμβάκι, επίσης, κατασκευάζονται χωρίς τη χρήση τοξικών χημικών ουσιών. Αυτό σημαίνει ότι, κατά τη διαδικασία παραγωγής, τα ρούχα δεν θα υποβληθούν σε χρωστικές ουσίες ή λευκαντικά, ούτε θα πρέπει να ψεκάζονται με φορμαλδεΰδη για να διατηρήσουν τη «φρέσκια όψη» τους πριν από τη πώληση.

Το δέρμα των μωρών είναι πιο ευαίσθητο από το δέρμα των ενηλίκων. Είναι γνωστό ότι το δέρμα ενός μωρού είναι πολύ λεπτότερο και λιγότερο λιπαρό από ό, τι το δέρμα ενός ενήλικα, κάτι που το καθιστά πιο πορώδες. Επιπλέον, το ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών δεν είναι εφοδιασμένο κατάλληλα για να χειρίζεται την υπερβολή τοξινών. Όταν επιλέγετε μωρουδιακά ρούχα, καλό είναι να λαμβάνετε υπόψη σας και τη συνεχή ανάπτυξη του αναπνευστικού τους συστήματος.

Η βιολογική γεωργία βοηθά στην εξοικονόμηση νερού, δεν μολύνει τον αέρα και το περιβάλλον. Γενικά, είναι καλύτερη για το σώμα μας, τα σπίτια μας, τον πλανήτη μας και για τις μελλοντικές γενιές.

Επιπλέον, συμβατικές βαμβακοκαλλιέργειες θα αρχίσουν να καταρρέουν πολύ νωρίτερα από ό, τι το βιολογικό βαμβάκι, και, συνεπώς, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τα βιολογικά είναι η πιο οικονομικά υγιής επιλογή.

Ενώ το οργανικό βαμβάκι έχει μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον, κοστίζει περισσότερο για να παραχθεί. Για πολλούς γονείς, η πρόσθετη δαπάνη των βιολογικών βαμβακερών ρούχων του μωρού αντισταθμίζεται από το πλεονέκτημα της αγοράς ρούχων χωρίς φυτοφάρμακα.