Η σημασία ενός ήρεμου ύπνου

Κατηγορία Υγεία
Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014 00:00 Διαβάστηκε 4531 φορές
Issue 63

Η σημασία ενός ήρεμου ύπνου

Γράφει ο Γιάννης Δ. Μαρούδας

Στην εποχή μας ζούμε μέσα σε ένα σύννεφο ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών από διάφορες πηγές όπως: από τις γραμμές του ηλεκτρικού ρεύματος, τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ, κεραίες βάσης κινητής τηλεφωνίας, βάσεις ασύρματων τηλεφώνων αλλά και συσκευών καθημερινής χρήσης όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι φορητοί υπολογιστές, τα tablets, τα ασύρματα τηλέφωνα, τα Wi-Firouter κλπ.

Όλες αυτές, είναι πηγές παραγωγής ακτινοβολιών - χαμηλών συχνοτήτων (π.χ. γραμμές ρεύματος) ή υψηλών συχνοτήτων (π.χ. κινητά, Wi-Fi, tablet κλπ) που βρίσκονται γύρω μας, είτε το θέλουμε είτε όχι. Η έκθεσή μας σε αυτές όλο το εικοσιτετράωρο είναι σαφώς βλαπτική για την υγεία μας και ιδιαίτερα κατά τις ώρες του ύπνου.

Σε κυτταρικό επίπεδο, έρευνες δείχνουν ότι η παραπάνω εξωγενής ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία επηρεάζει την ευαίσθητη ισορροπία των κυττάρων. Τα κύτταρα χρησιμοποιούν πολύ χαμηλότερης ισχύος ηλεκτρικά σήματα του σώματος για να ρυθμίζουν τη λειτουργία τους κατά τη μέρα και κατά τις ώρες του ύπνου. Η εξωγενής ακτινοβολία βλάπτει τη λειτουργία των κυττάρων και θεωρείται ύποπτη για βλάβες σε νευρολογικό, καρδιακό και αναπνευστικό επίπεδο. Επίσης μειώνει σημαντικά την παραγωγή μελατονίνης κατά τον ύπνο που επιδιορθώνει ελεύθερες ρίζες. Η μελατονίνη παράγεται στον εγκέφαλο κατά τις ώρες με σκοτάδι και αποτελεί σημαντικό βιοχημικό παράγοντα λειτουργιών του ύπνου αλλά και της μάθησης. Καθαρίζοντας τις ελεύθερες ρίζες, λειτουργεί ως αντιοξειδωτικός και αντικαρκινικός παράγοντας, ενώ ταυτόχρονα επικουρεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Τέλος θεωρείται ότι δρα σαν φυσικός ανασταλτικός παράγοντας στον καρκίνο του στήθους.

Προτάσεις για την καλυτέρευση του περιβάλλοντος διαβίωσης

Αερίζετε καλά τους χώρους πρωινές ώρες.

Απομακρύνετε πηγές που εκπέμπουν ακτινοβολία (όπως οι παραπάνω) από το Υ/Δ.

Τοποθετήστε αυτόματο διακόπτη ELFακτινοβολίας ΔΕΗ (NA7 Comfort της Gigahertz) στον πίνακα ρεύματος, συνδεδεμένο με την ασφάλεια του Υ/Δ σας.

Αν μετρήσετε ακτινοβολία χαμηλών ή υψηλών συχνοτήτων πάνω από τα αυστηρά όρια SBM/IBN, μπορείτε να μονώσετε τους χώρους σας με ειδικά ακτινο-μονωτικά προϊόντα όπως: χαλί, κουρτίνα, κουνουπιέρα, ταπετσαρία, σήτα και φυσικά χρώμα (βαφή τοίχων) και φιλμ τζαμιών. Για συσκευές προτείνονται λύσεις όπως το Superboxκουτί για router, οι θήκες προστασίας ακτινοβολίας mobileproκαι οι EMRSHIELD - πλάτες προστασίας από την ακτινοβολία όλων των κινητών.

Πληροφορίες προϊόντων στο site: www.mobilepro.gr

Ορια μετρήσεων υψηλών συχνοτήτων κατά SBM-2008

Peak

Measurements

Unconspicuous

moderately

conspicuous

very

conspicuous

extremely

conspicuous

Υψηλότερες μετρήσεις (θέση Signal στο PEAK)

Μη ύποπτα

Μετρίως ύποπτα

Ιδιαίτερα ύποπτα

Εξαιρετικά (άκρως)

ύποπτα

μW/m²

< 0,1

0,1 - 10

10 – 1.000

> 1.000

Όρια μετρήσεων χαμηλών συχνοτήτων κατά IBN

   

Μη ύποπτα

Μετρίως ύποπτα

   

Μη ύποπτα

Μετρίως ύποπτα

AC Safety:

Electric:

<= 2KHz: upto 1 V/m

1 - 10 V/m

 

Magnetic:

<= 2KHz: upto 20 nT

20 - 200

   

> 2KHz: upto 1 V/m

> 1 V/m

   

> 2KHz: upto 2 nT

2 - 20

Όρια μετρήσεων χαμηλών συχνοτήτων κατά SBM-2008

AC Safety (SBM):

Μη ύποπτα

μετρίως ύποπτα

   

ιδιαίτερα ύποπτα

άκρως ύποπτα

SBM-2008

 

σε V/m

 

< 1

1 - 5

   

5 - 50

> 50

   

σε nT

 

< 20

20 - 100

   

100 - 500

> 500

   

σε mG

 

< 0,2

0,2 - 1

   

1 - 5

> 5