Το Μυστικό της Χειμερινής πρόληψης

Κατηγορία Υγεία
Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014 00:00 Διαβάστηκε 2835 φορές
Issue 64

Ορισμένοι άνθρωποι (π.χ. ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, χρόνιοι καπνιστές, καρδιοπαθείς, έγκυες, διαβητικοί και ανοσοκατεσταλμένοι) είναι πιο επιρρεπείς στα κρυολογήματα και στους ιούς. Ο σημαντικότερος λόγος σχετίζεται με την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματός τους, π.χ. γενικά στους ενήλικες, η ισχύς του ανοσοποιητικού μειώνεται λόγω έντονου στρες και επίσης όταν δεν υπάρχει σωστή διατροφή και ποιοτικός ύπνος.

Ο κύριος στόχος πρέπει να είναι η πρόληψη. Διαιτολόγοι, γιατροί, βιοχημικοί επισημαίνουν πως συγκεκριμένες ουσίες μπορούν να βοηθήσουν να αποφύγουμε ή και να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης ενός κρυολογήματος ή γρίπης.

Το μυστικό δεν είναι άλλο από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με τη χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής. Αυτό επιτυγχάνεται με συνδυασμό ορθομοριακών ουσιών που προάγουν συγκεκριμένες δράσεις στα κύτταρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ορθοκυτταρική δράση. Έτσι δημιουργείται ένα δυνατό αμυντικό σύστημα που βοηθά στην πρόληψη, αλλά και στην επίσπευση της ανάρρωσης εάν νοσήσουμε.

Ο LinusPauling, πατέρας της ορθομοριακής ιατρικής και διακριθείς με βραβείο Νόμπελ δύο φορές, πρώτος ανακάλυψε ότι η βιταμίνη C ακόμα και σε ποσότητα 1000 mg(έχει επιβεβαιωθεί πολλές φορές με διπλές-τυφλές έρευνες) μειώνει την εμφάνιση κρυολογημάτων σε ποσοστό 45% και τη διάρκειά τους σε μεγάλο βαθμό. Επίσης η βιταμίνη Α, όταν ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, ονομάστηκε «φάρμακο κατά των λοιμώξεων». Η βιταμίνη Α ενισχύει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιστέκεται στις λοιμώξεις.

Οι βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και η Βιοτίνη συμμετέχουν σε διαφορετικά στάδια της παραγωγής ενέργειας, η βιταμίνη Β6είναι απαραίτητη στο μεταβολισμό των αμινοξέων, ενώ η Β12 και το Φολικό οξύ βοηθούν στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης. Το σύμπλεγμα της βιταμίνης Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β12) και το Παντοθενικό οξύ, βελτιώνουν την διάθεση, την ενέργεια και την γενικότερη ευεξία, καθώς επίσης μειώνουν τα επίπεδα άγχους, στρες και ενισχύουν την ικανότητα συγκέντρωσης. Η βιταμίνη Ε αποδεδειγμένα ενισχύει την ανοσία και αυξάνει τα επίπεδα των κυττάρων Τ.

Το Φολικό οξύ, η Ινοσιτόλη, η Χολίνη και το PABA (Παρααμινοβενζοϊκό οξύ) είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την παραγωγή όλων των κυττάρων του σώματος, όπως τον ερυθρών και των λευκών αιμοσφαιρίων και πολλών νευροδιαβιβαστών. Η βιταμίνη D χαρακτηρίζεται σε διεθνή έντυπα ως θαυματουργή βιταμίνη και αναφέρεται ότι η επαρκής λήψη της είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για την υγεία μας. Η φυσική β-Καροτίνη (από DunaliellaSalinaAlgae), δρα ως αντιοξειδωτικός παράγοντας. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενεργοποιεί τον Θύμο Αδένα, η συμβολή του οποίου είναι σημαντική για την άμυνα. Ο ψευδάργυρος ως συστατικό πολλών ενζύμων είναι απαραίτητος για το ανοσοποιητικό σύστημα. Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται ψευδάργυρο για να κατασκευάσει πάνω από διακόσια διαφορετικά ένζυμα, συμπεριλαμβανομένων των ενζύμων που είναι κρίσιμα για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Πολλές διπλές-τυφλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο ψευδάργυρος είναι αποτελεσματικός στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της γρίπης και των κρυολογημάτων.

Ο επαναποικισμός με φιλικά βακτήρια του εντέρου, όπως LactobacillusAcidophilus, βοηθά στην πρόληψη των ασθενειών με το να στερεί στα παθογόνα βακτήρια την ευκαιρία ανάπτυξης και εξάπλωσής τους. Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι οι θεραπείες με αντιβιοτικά έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των γαλακτοβάκιλλων, ιδίως του LactobacillusAcidophilus, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι μορφές της οικογένειας Coli. Τα βιοφλαβονοειδή (CitrusBioflavonoids) βοηθούν γενικά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.Διαστέλλουν τα αγγεία και βελτιώνουν το κυκλοφορικό σύστημα. Χαλαρώνουν με αυτόν τον τρόπο το μυϊκό σύστημα και καταπολεμούν την ατονία και την υπερβολική κόπωση. Το σελήνιο αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό παράγοντα, μειώνοντας τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και αφαιρώντας την τοξικότητα από τα βαριά μέταλλα και τα υπεροξειδωμένα λίπη, ενισχύοντας την ασπίδα προστασίας του οργανισμού. Επίσης είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, διεγείροντας τη δράση των λευκοκυττάρων, ενώ παράλληλα συντελλεί και στην ενεργοποίηση των ορμονών του θυρεοειδούς.

Η AloeVera έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές δράσεις και ενεργοποιεί τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης η τροφοδοσία με μια σειρά από φυσικές ουσίες μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως τα: κάλιο, σίδηρος, μαγγάνιο, χρώμιο, ασβέστιο, χολίνη, ινοσιτόλη και μαγνήσιο, προάγουν τις μεταβολικές διαδικασίες, την απελευθέρωση ενέργειας από την τροφή, την οξυγόνωση των κυττάρων, βοηθώντας συνεργικά την ενίσχυση και συντήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ένας συνδυασμός με τις παραπάνω ουσίεςείναι ιδανικός για την τόνωση και τη διατήρηση των δυνάμεων του αμυντικού συστήματος του οργανισμού, σε καταστάσεις που υπάρχουν αυξημένες ανάγκες, όπως επαναλαμβανόμενα κρυολογήματα, περίοδοι ιώσεων και γενικά σε καταστάσεις που το σύστημα άμυνας πρέπει να ανταπεξέλθει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ metapharm