Η επανάσταση στη φυσική αντιγήρανση

Κατηγορία Υγεία
Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014 00:00 Διαβάστηκε 3744 φορές
Issue 64

από την Αθηνά Δρογγίτη

Πώς θα παρατείνουμε την νεότητα; Υπάρχουν φυσικά ελιξίρια για μακροβιότητα; Η πράσινη βιοτεχνολογία κάνει άλματα στον τομέα της αντιγήρανσης παρουσιάζοντας καινούργια επαναστατικά συστατικά που υπόσχονται να κερδίσουν τη μάχη με το χρόνο, χωρίς να «βομβαρδίζουν» με τοξικά τα κύτταρά μας.

O ρόλος των πεπτιδίων

Συνθετικά πεπτίδια και μιμητές πεπτιδίων, όπως επίσης και πεπτίδια που παράγονται βιοτεχνολογικά, χρησιμοποιούνται για παράδειγμα στην αντιμετώπιση ενδοκρινολογικών προβλημάτων, σακχαρώδους διαβήτη, διαφόρων μορφών καρκίνου, οστεοπόρωσης, κατά του AIDS κ.άλ. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα εστίασε το ενδιαφέρον της σε ένα συγκεκριμένο πεπτίδιο, γνωστό ως πενταπεπτίδιο (πρωτεΐνη με 5 αμινοξέα), το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, στέλνει το σήμα για την παραγωγή περισσότερου κολλαγόνου κατά τη φυσική διαδικασία ανανέωσης του δέρματος. Τα πεπτίδια είναι μικρά τμήματα των πρωτεϊνών τα οποία σχηματίζονται από ενώσεις αμινοξέων και αποτελούν δομικές ουσίες του οργανισμού και βασικά συστατικά των κυττάρων και των μυών. Στόχος τους είναι να διεγείρουν τους ινοβλάστες, δηλαδή το «εργοστάσιο» παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, καθυστερώντας έτσι την εμφάνιση του γήρατος. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η γήρανση οφείλεται σε μειωµένη δραστηριότητα των ινοβλαστών, οι οποίοι δεν καταφέρνουν να παράγουν επαρκείς ποσότητες κολλαγόνου και ελαστίνης, δηλαδή τις δύο σηµαντικότερες πρωτεΐνες του δέρµατος. Οι συγκεκριµένες πρωτεΐνες φθείρονται χωρίς να αναπληρώνονται, µε αποτέλεσµα το δέρµα να µη διαθέτει πλέον «σταθερό έδαφος» και να αναδιπλώνεται, δηµιουργώντας τις ρυτίδες. Παρόλο που η διαδικασία της γήρανσης είναι αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών και προκαθορισμένων γενετικών παραγόντων, οι παράμετροι αυτές αντιπροσωπεύουν μόνο το 20%. Το υπόλοιπο 80% τηςγήρανσης της επιδερμίδαςείναι αποτέλεσμα της επίδρασης των εξωτερικών συνθηκών και των κακών συνηθειών της καθημερινής ζωής. Στην πραγματικότητα, η επιτάχυνση και το βάθος της γήρανσης εξαρτάται κυρίως από το περιβάλλον (υπεριώδη ακτινοβολία, περιβαλλοντική μόλυνση) και τις συνήθειές μας (κάπνισμα, κακή διατροφή, στρες, έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και ύπνου). Καθημερινά είμαστε εκτεθειμένοι σεοξειδωτικούς στρεσογόνους παράγοντεςμέσα από τη διατροφή μας, το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, από τα προϊόντα του μεταβολισμού και γενικότερα τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Η συμβολή των βλαστοκυττάρων…

Φως στην έρευνα για την αντιµετώπιση των συµπτωµάτων της γήρανσης έρχεται να δώσει η νέα μέθοδος εμφύτευσης βλαστοκυττάρων. Πρόκειται για κύτταρα που συναντούνται φυσικά και έχουν ένα μοναδικό χαρακτηριστικό ανάπτυξης. Μπορούν να δημιουργήσουν ακριβή αντίγραφα του εαυτού τους ή διχοτομούνται για να δημιουργήσουν μονά εξειδικευμένα κύτταρα. Τα βλαστοκύτταρα μπορούν να έχουν τις ίδιες λειτουργίες ανάπλασης και ανάπτυξης σε κάθε οργανισμό, ζώο ή φυτό. Τα βλαστοκύτταρα εμπλέκονται στην παραγωγή αυτών ακριβώς των στοιχείων του δέρµατος που όταν εκλείπουν το δέρµα οδηγείται στη φθορά του. Ο λιπώδης ιστός αποτελεί την πλουσιότερη πηγή λήψης βλαστοκυττάρων. Με την έγχυση, το λίπος δίνει ένα άµεσο αποτέλεσµα «γεµίζοντας» τη ρυτίδα, ενώ η λειτουργική δραστηριότητα των βλαστοκυττάρων επιτυγχάνει ένα πιο µόνιµο αποτέλεσµα, παράγοντας τα φυσιολογικά συστατικά του δέρµατος. Με τη βοήθεια της βιοτεχνολογίας εταιρείες καλλυντικών, κατόρθωσαν να εξάγουν φυτικά βλαστοκύτταρα (π.χ. μεριστώματα από τη γαρδένια) τα οποία ενισχύουν τη λειτουργία των αντίστοιχων βλαστικών κυττάρων του ανθρώπινου δέρματος, εξασφαλίζοντας τους μακροβιότητα με εκπληκτικά αποτελέσματα αντιγήρανσης. Η πολλαπλά ευεργετική τους δράση οφείλεται στην κατά πολύ υψηλότερη συγκέντρωση των αναγεννητικών παραγόντων σε σχέση με τα εκχυλίσματα. Επίσης προσφέρουν ταυτόχρονα αντιοξειδωτική δράση, ενυδατώνουν, χαρίζουν λάμψη, προάγουν την παραγωγή του κολλαγόνου και τη διαδικασία ανάπλασης.

Μέχρι σήμερα το έλαιο της γαρδένιας αποτελούσε την βάση για την παραγωγή αρωμάτων. Σήμερα η γαρδένια (Gardeniajasminoides) απασχολεί την βιοτεχνολογία εξάγοντας από αυτήν βλαστοκύτταρα αποτελούμενα από ένα μείγμα γλυκερίνης με σύσταση 20% από μεριστώματα (Gardeniajasminoides, meristems) σε συνδυασμό με Ξανθακικό κόμμι (Xanthangum), έναν πολυσακχαρίτη ο οποίος χρησιμοποιείται στα καλλυντικά για την ομογενοποίηση των συστατικών, για την παραγωγή τζελ και serumκ.άλ. Χαρακτηριστικό των μεριστωμάτων είναι η καθαρότητά τους από οποιοδήποτε συντηρητικό, παρασιτοκτόνα και αφλατοξίνες.

Υαλουρονικό οξύ ένα «θαυματουργό όπλο»

Στην ίδια κατεύθυνση και με τη βοήθεια της βιοτεχνολογίας χρησιμοποιεί υαλορονικό νάτριο ή αλλιώς υαλουρονικό οξύ (HA) το οποίο προέρχεται από πηγή γλυκόζης (πιο συγκεκριμένα από τη δράση βακτηρίων σε παράγωγα ζάχαρης) και όχι από το χόνδρο των ζωών όπως συνηθίζεται στην κοσμητολογία.. Το υαλουρονικό οξύ έχει υψηλή ικανότητα συγκράτησης νερού στα μάτια, στον ιστό της καρδιάς, στα γόνατα, στο δέρμα κ.άλ.. Παράλληλα συμβάλλει στην διατήρηση της δομής της επιδερμίδας, στην ενυδάτωσή της, στην προστασίας της από βακτήρια και στην λίπανση των ιστών.

Η δημιουργία ρυτίδων οφείλεται στο ανεπαρκές υαλουρονικό οξύ (περίπου στην ηλικία των 40+) και άρα την αδυναμία συγκράτησης επιπέδων νερού στους ιστούς της επιδερμίδας. Ανεξάρτητα όμως από την ηλικία το υαλουρονικό οξύ δρα προληπτικά αν συνδυάζεται με ισορροπημένη διατροφή, άθληση και το εν γένει περιβάλλον.

«Ολιστική» αντιγήρανση

Το βιολογικό μας ρολόι ξεκινά να χτυπά από τη στιγμή που γεννιόμαστε… Μετά την ηλικία των 30 περίπου κάποιοι βιώνουν τα πρώτα σημάδια της γήρανσης όπως οι μικρές ρυτίδες και γραμμές, τα μειωμένα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό κ.άλ. Όλοι μας μεγαλώνουμε, αλλά αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να γερνάμε! Άλλωστε ο αγώνας για την πολυπόθητη αντιγήρανση έχει να κάνει λιγότερο με το γύρισμα του χρόνου προς τα πίσω και περισσότερο με τη συστηματική αναζωογόνηση μιας πλειάδας συγκεκριμένων λειτουργιών. Σε αυτό βασίζονται οι ολιστικές θεραπείες που αντιμετωπίζουν τον άνθρωπο σαν ένα σύνολο σώματος - πνεύματος - ψυχής και όχι σαν ένα σύνολο συμπτωμάτων. Μια από τις πιο σύγχρονες ολιστικές μεθόδους (τουλάχιστον σε Αγγλία και Γαλλία) είναι η γεμμοθεραπεία., ένας κλάδος της φυτοθεραπείας που εκμεταλλεύεται τα μπουμπούκια, τους φυτικούς ιστούς σε στάδια ανάπτυξης τα οποία περιέχουν ενεργά συστατικά που δεν τα βρίσκουμε σε ολόκληρο το φυτό. Η γεμμοθεραπεία επιφέρει βαθιά αποτοξίνωση στον οργανισμό και εμποδίζει την καταστροφή των γονιδίων προλαμβάνοντας, σε ένα βαθμό, τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο. Όπως φαίνεται η φύση έχει το μυστικό της νεότητας και μας το χαρίζει απλόχερα. Βότανα αλλά και αιθέρια έλαια μπορούν να μας προσφέρουν τα ευεργετικά τους οφέλη με την πλούσια αντιγηραντική τους δράση. Και εδώ συναντάμε την αρωματοθεραπεία μια πανάρχαια τεχνική ίασης και βελτίωσης της υγείας με την χρήση αιθέριων ελαίων που βρίσκουμε στα βότανα, τα φυτά, τα λουλούδια, τα φρούτα και τα δέντρα. Για παράδειγμα το λιβάνι αποβάλει το οίδημα, είναι αντιοξειδωτικό, αναζωογονεί τα κύτταρα, καταπολεμώντας το γήρας και τις ρυτίδες. Επίσης έλαια όπως το τριαντάφυλλο δρουν ανασταλτικά στο ορμονικό γήρας με φυσικό τρόπο.