Αποτοξίνωση του δέρματος

Κατηγορία Υγεία
Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014 00:00 Διαβάστηκε 5292 φορές
Issue 64

Το δέρμα μας είναι ένα ζωντανό όργανο. Ουσιαστικά, είναι το μεγαλύτερο απεκκριτικό όργανο του σώματος. Η απόφραξη των πόρων του δέρματος, όπως αποτυπώνεται και στην ταινία «Επιχείρηση Χρυσοδάκτυλος» με τον Τζέιμς Μποντ, μπορεί να επιφέρει θάνατο. Κάθε μέρα, από το δέρμα μας εξέρχονται περί τα 2,5 κιλά μεταβολικών παραπροϊόντων (κυρίως νερό), ενώ τα νεφρά, το παχύ έντερο και οι πνεύμονες αποβάλλουν περί το ένα κιλό. Όταν το δέρμα είναι συμφορημένο ή υποτονικό, τα υπόλοιπα απεκκριτικά όργανα καταπονούνται σε μεγάλο βαθμό. Από την άλλη, το υγιές δέρμα έχει την ικανότητα να εργάζεται υπερωριακά, λειτουργώντας σαν ένα τρίτο νεφρό, για παράδειγμα όταν έχουμε υψηλό πυρετό.

Κατά την αποτοξίνωση, το υγιές δέρμα αναλαμβάνει ενεργό ρόλο. Αν εμφανιστούν φαγέσωρες, δυσοσμία, δυσχρωμία και ατέλειες, αυτό δείχνει ότι το αίμα και η λέμφος αποτοξινώνονται. Όταν ολοκληρωθεί η αποτοξίνωση, οι δερματικές ατέλειες θα εξαφανιστούν.

Η επιδερμίδα μας αναπλάθεται πλήρως κάθε 27 ημέρες. Σε αντίθεση με το φαινόμενο που παρατηρείται στα φίδια, το δικό μας δέρμα απολεπίζεται ανά κύτταρο, μέσω μιας διαδικασίας που γενικά δεν γίνεται αντιληπτή. Αν η επιδερμίδα είναι υπέρμετρα ξηρή, αυτό μάλλον σημαίνει ότι το δέρμα ως όργανο λειτουργεί υποτονικά. Μια εξαιρετική μέθοδος διάνοιξης των πόρων είναι το δυναμικό βούρτσισμα του δέρματος με μια λούφα. Κάντε το κάθε πρωί, πριν από το ντους σας. Χρησιμοποιήστε μια φυσική, φυτική λούφα με άγρια υφή. Ορισμένες βούρτσες διαθέτουν και μακρύ χερούλι, επιτρέποντας το βούρτσισμα της πλάτης. Αρχικά βουρτσίστε το δέρμα σας ενώ είναι στεγνό. Βουρτσίστε όλο σας το σώμα. Μετά το στεγνό βούρτσισμα κάντε ντους και βουρτσίστε ξανά το δέρμα σας ενώ είναι βρεγμένο, προκειμένου να απομακρυνθούν τα νεκρά κύτταρα που απολεπίστηκαν με τη λούφα.

Αποφύγετε τη χρήση των κοινών σαπουνιών που περιέχουν χημικές ουσίες ή ζωικά λίπη. Χρησιμοποιήστε μια μικρή ποσότητα από υγρό σαπούνι καστίλης ή πράσινο σαπούνι (θα τα βρείτε στα καταστήματα πώλησης βιολογικών προϊόντων). Οι πλάκες φυσικού σαπουνιού είναι αποδεκτές, αλλά το υγρό σαπούνι ξεπλένεται πολύ πιο εύκολα. Να θυμάστε ότι τα επιθετικά καθαριστικά προϊόντα αφαιρούν πολύτιμα έλαια του δέρματος και καταστρέφουν τον πολύτιμο όξινο μανδύα του. Για να αποκατασταθεί αυτός ο μανδύας, το δέρμα δανείζεται βιταμίνη Cαπό το αίμα και τα όργανα. Για την υγεία του τριχωτού της κεφαλής, συνιστώ τη χρήση ενός φυσικού σαμπουάν και μαλακτικού. Για μια ιδιαίτερη περιποίηση, κάντε εντριβές στο κρανίο με 60mlφρέσκο χυμό σιταρόχορτου. Αφήστε το χυμό ώσπου να στεγνώσει κι έπειτα ξεπλύνετε. Ο χυμός διεγείρει την αιμάτωση του κρανίου και προάγει την αποβολή του πλεονάζοντος σμήγματος.

Η εναλλαγή ζεστού και κρύου νερού στο τέλος του ντους διεγείρει και «αφυπνίζει» τους πόρους του δέρματος. Αν είστε αρκετά τολμηροί –και εξοικειωμένοι με αυτές τις εναλλαγές θερμοκρασίας– δοκιμάστε να αυξήσετε τη θερμοκρασία του ζεστού νερού και να μειώσετε τη θερμοκρασία του κρύου. Ωστόσο, μην εκτίθεστε για πολλή ώρα στο κρύο νερό, γιατί ενδέχεται να κρυώσετε. Το ντους θα πρέπει να σας αφήνει μια αίσθηση αναζωογόνησης και ζεστασιάς.

Μια άλλη εξαιρετική τεχνική για τη φροντίδα του δέρματος είναι η μάλαξη. Προτείνετε σε ένα φίλο ή στον/στη σύντροφό σας να ανταλλάσσετε μασάζ σε εβδομαδιαία βάση. Αν δεν ξέρετε να κάνετε μασάζ, δανειστείτε ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη της γειτονιάς σας. Το δέρμα διεγείρεται από τις εντριβές με ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο, ενώ ωφελούνται και τα τμήματα του οργανισμού που βρίσκονται στην περιοχή εφαρμογής των μαλακτικών τεχνικών.

Από το βιβλίο: "Δίαιτα του Ιπποκράτη" της AnnWigmore, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα