Επιχείλιος έρπης - πώς αντιμετωπίζεται γρήγορα;

Κατηγορία Υγεία
Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015 00:00 Διαβάστηκε 4718 φορές
Issue 65

Holistic Life editors

Ο επιχείλιος έρπης προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα τύπου-1 (HSV-1), και προσβάλει περίπου το 25-40% του πληθυσμού. Δεν υπάρχει θεραπεία για τον HSV-1. Μόλις ο ιός αυτός εισέλθει στο σώμα, σχηματίζει μια συμβιωτική «συμμαχία» με τον οικοδεσπότη του, επιβιώνοντας για χρόνια στους ιστούς και τα νευρικά κύτταρα. Τις περισσότερες φορές, δεν είναι αρκετά λοιμογόνος για να προκαλέσει μόλυνση (περίπου το 90-95% των ατόμων με HSV-1 είναι ασυμπτωματικά), ωστόσο είναι αρκετά ισχυρός ώστε να αντιστέκεται στις προσπάθειες του ανοσοποιητικού συστήματος να τον εξαλείψει.

Παράγοντες όπως η έκθεση στον ήλιο, η χρήση στεροειδών, η κόπωση, το κρύο, το άγχος, οι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε αργινίνη, η εγκυμοσύνη και ο εμμηνορροϊκός κύκλος μπορεί να ενεργοποιήσουν τον ιό και να αυξήσουν την πιθανότητα υποτροπιαζόντων μολύνσεων. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποφυγή ή μείωση των παραγόντων εκείνων που πυροδοτούν την έξαρση του ιού, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τον περιορισμό των επαναλαμβανόμενων κρουσμάτων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ήπιες υποτροπές δεν απαιτούν θεραπεία. Κάθε φορά που εμφανίζεται μια φουσκάλα, με το άγγιγμα της πάσχουσας περιοχής υπάρχει η πιθανότητα μετάδοσης και σε άλλα μέρη του σώματος.

Για την αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπη δίνεται συνήθως το αντι-ιικό φάρμακο ακυκλοβίρη (Zovirax), αν και μια πρόσφατη ανασκόπηση έδειξε ότι είναι αναποτελεσματικό σε υποτροπιάζουσες λοιμώξεις.1 Συχνά δίνεται και ως πρόληψη. Ωστόσο, δεν εμποδίζει τις επαναλαμβανόμενες υποτροπές του έρπη ή τη μετάδοση από ένα μολυσμένο άτομο σε άλλους, απλώς μειώνει την επώδυνη περίοδο του έρπη κατά 1,4 ημέρες, και ο ιός μπορεί να γίνει ανθεκτικός με τη συνεχή χρήση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο έρπης εμφανίζεται σε δύο μορφές. Οι «άμεσες» βλάβες εμφανίζονται μέσα σε 48 ώρες από τη μόλυνση και περιλαμβάνουν περίπου το ένα τρίτο όλων των αλλοιώσεων από έρπη που δεν ανταποκρίνονται στη ακυκλοβίρη. Οι «καθυστερημένες» βλάβες εμφανίζονται μετά από τρεις έως επτά ημέρες και φαίνεται να ανταποκρίνονται περισσότερο στο φάρμακο.

Όταν λαμβάνεται από το στόμα, η ακυκλοβίρη μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες όπως πονοκέφαλο, φαγούρα και μερικές φορές φολιδωτά δερματικά εξανθήματα, κόπωση, κατάσταση σύγχυσης, γαστρεντερικές ενοχλήσεις, ζάλη, εμετό και διάρροια. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τον έρπη ματιών και δεν συνιστάται για παιδιά κάτω από την ηλικία των 12.

Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές θεραπείες αντιμετώπισης του επιχείλιου έρπη. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντική η βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος για να αποφευχθούν οι εξάρσεις του ιού.2 Μία συχνά παραβλεπόμενη αιτία της ανοσολογικής καταστολής είναι οι τροφικές αλλεργίες που μπορεί να πιέσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, γι’ αυτό το λόγο, όταν υπάρχουν επαναλαμβανόμενες εξάρσεις του ιού, είναι σημαντικό να αποκλείονται τέτοια εμπόδια.

Είναι επίσης σημαντική η μείωση της ζάχαρης από τη διατροφή. Η ικανότητα των λευκών αιμοσφαιρίων να καταπολεμούν τη λοίμωξη μειώνεται δραματικά για έξι ώρες μετά την κατανάλωση μόλις 75 γραμμαρίων οποιασδήποτε μορφής επεξεργασμένης ζάχαρης, μελιού, γλυκόζης, μαλτόζης, φρουκτόζης ή δεξτρόζης.3 Είναι επίσης απαραίτητη η αποφυγή της σοκολάτας και όλων των τροφίμων που είναι πλούσια σε αργινίνη.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι όσοι έχουν ιστορικό επαναλαμβανόμενων κρουσμάτων έρπη έχουν συχνά ανεπαρκή επίπεδα σιδήρου.4

Μια εργαστηριακή διπλή-τυφλή μελέτη έδειξε ότι 200mg βιταμίνης C τέσσερις φορές την ημέρα, ξεκινώντας με την εμφάνιση της χαρακτηριστικής ενόχλησης που προχωρά στο «ξέσπασμα» του ιού στα χείλη, μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ το χρόνο από την έναρξη της έξαρσης μέχρι την εξαφάνιση των συμπτωμάτων. Η φυσική βιταμίνη C από φρέσκια ατσερόλα αδρανοποιεί τον ιό του έρπη και μπορεί να μειώσει τη διάρκεια των συμπτωμάτων κατά 57 τοις εκατό.5

Σημαντική είναι επίσης η εξισορρόπηση των επιπέδων των δύο αμινοξέων, αργινίνης και λυσίνης, με την ισορροπία υπέρ της λυσίνης, που μπορεί να επιτευχθεί με την αποφυγή τροφών όπως η σοκολάτα και οι ξηροί καρποί.6 Χρειάζεται προσοχή όμως, γιατί οι μεγάλες δόσεις λυσίνης μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της χοληστερίνης.

Πολύ σημαντική είναι επίσης η αποφυγή των πιθανών στρεσογόνων παραγόντων, καθώς τα κρούσματα του ιού HSV-1 συχνά προκαλούνται από το στρες.

Η τοπική εφαρμογή πρόπολης τέσσερις φορές την ημέρα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Μελέτες έδειξαν ότι είναι πιο αποτελεσματική από την τοπική χρήση ακυκλοβίρης.7

Στην παραδοσιακή βοτανική ιατρική, τόσο η τοπική εφαρμογή βάμματος εχινάκειας των 1200mgόσο και η χρήση του από το στόμα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπη.

Τέλος, ιδιαίτερα αποτελεσματική έχει αποδειχθεί η τοπική χρήση γέλης πυριτικού οξέος (Siliceacoldsorelipgel), η οποία ανακουφίζει από το αίσθημα καύσου και κνησμού που προκαλείται από τον επιχείλιο έρπη.

Το πυριτικό οξύ, το ενεργό συστατικό στη γέλη Silicea,αποτελείται από ορυκτό πυρίτιο (Si), σε συνδυασμό με οξυγόνο και νερό. Η γέλη πυριτικού οξέος χαρακτηρίζεται από την εξαιρετική ικανότητά της να δεσμεύει το νερό και τις εκκρίσεις. Η γέλη δεσμεύει το υγρό που εκκρίνεται από τις φουσκάλες του επιχείλιου έρπη με φυσικό τρόπο, αφυδατώνει την προσβεβλημένη περιοχή και έτσι περιορίζει την εξάπλωση του ιού από την πρώτη ώρα εφαρμογής της. ΤοSiliceacoldsorelipgel έχει την ικανότητα να δεσμεύει παθογόνους οργανισμούς, όπως βακτήρια και ιούς, καθιστώντας τους ανενεργούς.

Αναφορές

1. BMJ, 1996; 312: 6

2. H Bader & N Souter, Patho physiology of Dermatologic Disease, New York: McGraw-Hill, 1984

3. Am J Clin Nutr, 1977; 30 : 613; Dent Surv, 197; 52: 46-8

4. Am J Clin Nutr, 1991; 53: 1087 -101

5. JAMA, 1977; 237: 871 – 2

6. Oral Surg, 1978; 45: 56-62

7. Dermatologica, 1987; 175: 183-90

8. Phytomedicine, 2000; 7: 1-6