Η «κακή» χοληστερόλη LDL προστατεύει από τον καρκίνο

Κατηγορία Υγεία
Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015 00:00 Διαβάστηκε 3551 φορές

Η LDL χοληστερόλη – η «κακή» χοληστερόλη όπως την ονομάζουν και η οποία είναι ο στόχος της εξαιρετικά κερδοφόρας βιομηχανίας φαρμάκων στατινης - μας προστατεύει από τον καρκίνο. Τα άτομα με φυσιολογικά χαμηλά επίπεδα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο στη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η ανακάλυψη αυτή, που έγινε από το Ιατρικό Κέντρο Tufts στη Βοστόνη, προστίθεται στον αυξανόμενο κατάλογο των οφελών για την υγεία που οφείλονται στην LDL χοληστερόλη (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη), η οποία σύμφωνα με την ιατρική θεωρείται ότι μπλοκάρει αρτηρίες και προκαλεί καρδιακές παθήσεις.

Είναι ήδη γνωστό ότι προστατεύει τον εγκέφαλο καθώς γερνάμε, και ότι χαμηλά επίπεδά της μπορεί να κλιμακώσουν προβλήματα, όπως η άνοια και απώλεια μνήμης.

Οι ερευνητές του Tufts σύγκριναν 201 ασθενείς με καρκίνο και 402 υγιείς ανθρώπους, όπου κανένας από τους συμμετέχοντες δεν έπαιρνε στατίνη για τη μείωση της χοληστερόλης. Σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια σχεδόν 19 ετών παρατήρησης, οι ασθενείς με καρκίνο είχαν σταθερά χαμηλότερα επίπεδα της LDL χοληστερόλης σε σχέση με την υγιή ομάδα, και αφού έλαβαν υπόψη άλλους πιθανούς παράγοντες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης ήταν το μόνο στοιχείο που φάνηκε να επηρεάζει την ανάπτυξη του καρκίνου.

(Πηγή: American College of Cardiology 61st annual scientific session, March 25, 2012).