Δραστική ουσία της ντομάτας μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Κατηγορία Υγεία
Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015 00:00 Διαβάστηκε 2869 φορές

Τα άτομα με καρδιακές παθήσεις θα πρέπει να αρχίσουν να λαμβάνουν αρκετή ποσότητα λυκοπένιου, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στις ντομάτες και άλλα φρούτα, υποστηρίζουν οι ερευνητές, αφού φαίνεται ότι βελτιώνει την υγεία και τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Οι ντομάτες είναι ένα βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, οι οποίοι επισημαίνουν ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι λιγότερες στη Νότια Ευρώπη, όπου υπερισχύει η αυτή η διατροφή.

Οι ερευνητές έδωσαν σε 36 καρδιακούς ασθενείς και 36 υγιή άτομα συμπλήρωμα που περιείχε 7 mg λυκοπενίου, ή εικονικό φάρμακο. Το συμπλήρωμα βελτίωσε και ομαλοποίησε τη λειτουργία του ενδοθηλίου, η οποία επηρεάζει την εσωτερική επένδυση των αιμοφόρων αγγείων στους καρδιακούς ασθενείς, αλλά δεν είχε καμία επίδραση στους υγιείς. Το λυκοπένιο επίσης διεύρυνε τα αιμοφόρα αγγεία κατά 53 τοις εκατό.

Το λυκοπένιο στις ντομάτες είναι ακόμα πιο ισχυρό όταν αυτές μαγειρεύονται. Το λυκοπένιο είναι δέκα φορές πιο ισχυρό από τη βιταμίνη Ε.

(Πηγή: PLoSONE, 2014; 9(6): e99070)