Μία αρχαία θεραπεία για τη διπολική διαταραχή

Κατηγορία Υγεία
Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016 00:00 Διαβάστηκε 6688 φορές
Issue 72

Η αιτία που τα ωμέγα-3 λιπαρά μάς διατηρούν σωματικά και πνευματικά υγιείς βρίσκεται στο DNAμας.

Τα λιπαρά οξέα ίσως να αποτελούν μια ιδιαίτερα ασφαλή και αποτελεσματική εναλλακτική αντιμετώπιση για τη διπολική διαταραχή, για την οποία συνήθως χρησιμοποιούνται επικίνδυνα ψυχοτρόπα φάρμακα.

Πράγματι, ένα πλήθος μελετών έχουν αποδείξει ξεκάθαρα ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τη διπολική διαταραχή (ArchGenPsychiatry, 1999, 56: 407-12; EurNeuropsychopharmacol, 2003, 13: 267-71), αν και υπάρχουν και άλλες μελέτες που δεν κατάφεραν να αποδείξουν αυτό τον ισχυρισμό. Ωστόσο, καθώς τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αδρανοποιούνται κατά την έκθεσή τους στο οξυγόνο, το φως, τη θερμότητα και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, πιθανόν αυτή να είναι η αιτία πίσω από αυτά τα μη πειστικά ευρήματα.

Γι’ αυτό το λόγο, χρησιμοποίησα μία σταθερή μορφή ωμέγα-3 που προέρχεται από φυτική πηγή (οπότε είναι κατάλληλο και για χορτοφάγους) και μπορώ να αναφέρω πολύ θετικά αποτελέσματα σε σχεδόν όλα τα περιστατικά διπολικής διαταραχής που αντιμετώπισα (μολονότι δεν είναι πολλά) αλλά και σε ένα μεγάλο αριθμό ασθενών μου που δεν ήταν διπολικοί αλλά αντιμετώπιζαν κλινική κατάθλιψη χωρίς μανιακά επεισόδια.

Το θαυματουργό ζιζάνιο

Το βρώσιμο φυτό που αποτελεί πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και το οποίο μπορούν οι ασθενείς να περιλαμβάνουν στην καθημερινή διατροφή τους είναι η αντράκλα ή γλυστρίδα (Portulacaoleracea) που γενικά θεωρείται ζιζάνιο. Όμως μπορεί κανείς να το φάει σε σούπα, στη σαλάτα, σωταρισμένο ή να το χρησιμοποιήσει όπως τα υπόλοιπα λαχανικά. Έχει ελαφρώς ξινή/αλμυρή γεύση και μπορούν ακόμα και τα παιδιά να μάθουν να το τρώνε, κάτι που μου επέτρεψε να βοηθήσω καταθλιπτικά παιδιά.

Τα γονίδια μας αποκαλύπτουν

Τα πρώτα 250.000 χρόνια της παρουσίας μας στον πλανήτη, οι άνθρωποι κατοικούσαν κοντά σε νερό και είχαν μία διατροφή πλούσια σε ψάρι. Αντίθετα, τα τελευταία 9000 χρόνια, έχουμε αλλάξει τη διατροφή μας, η οποία πλέον βασίζεται στα δημητριακά και καταναλώνουμε ελάχιστη ποσότητα ιχθυελαίων, μία μεγάλη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Είμαστε επίσης περισσότερο κρεατοφάγοι, παρά ψαροφάγοι. Επιπλέον, τα ωμέγα-3 δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό μας.

Γνωρίζουμε επίσης από αναλύσεις στο DNAμας ότι ο Χόμο Σάπιενς εμφανίστηκε σε τροπικές περιοχές όπως η Αιθιοπία, η Ερυθραία, η Τανζανία, η Ουγκάντα και η Κένυα πριν από περίπου 260.000 χρόνια και ο πληθυσμός του αυξήθηκε σε περίπου 10.000. Αυτή η μικρή απομονωμένη ομάδα έμεινε σε αυτές τις περιοχές για περίπου 200.000 χρόνια – περίπου 7.000 γενιές (ArcGenPsychiatry, 1999,56: 407-12). Άρχισαν να μεταναστεύουν από εκείνο το μέρος της Αφρικής περίπου πριν 60.000 χρόνια – περίπου πριν 2000 γενιές- για να μεταφερθούν τελικά σε κάθε ήπειρο εκτός από την Ανταρκτική. Οπότε, γνωρίζουμε τώρα ότι κάθε άνθρωπος στη γη είναι απόγονος από εκείνη τη μικρή απομονωμένη ομάδα των 10.000 ανθρώπων που ζούσαν σε μία περιοχή για την οποία γνωρίζουμε επίσης τη λίστα των βρώσιμων τροφών (EurNeuropsychopharmacol, 2003, 13: 267-71). Είχαν επίσης 200.000 χρόνια απομόνωσης για να προσαρμοστούν τέλεια σε όλες τις τροφές που κατανάλωναν εκεί.

Καθώς ο πληθυσμός αναπτυσσόταν υπερβολικά για της πηγές τροφής και οι άμθρωποι άρχισαν να μεταναστεύουν, περίπου πριν από 9.000 χρόνια, είχαν την ευφυή ιδέα να φυτέψουν τα φυτά και τους σπόρους που έτρωγαν οι αντιλόπες και τα υπόλοιπα μηρυκαστικά. Οι σπόροι αυτοί καλλιεργήθηκαν και επεξεργάστηκαν για να γίνουν τροφή και αυτό έφερε την προοπτική επιβίωσης για πολύ μεγαλύτερες κοινότητες του Χόμο Σάπιενς. Εισήγαγε τον ‘πολιτισμό’ και ήταν η αρχή του τέλους του νομαδισμού. Τότε άλλαξαν όλα.

Όχι μόνο οι άνθρωποι άρχισαν τότε να τρώνε σπόρους και δημητριακά για τα οποία δεν ήταν κατάλληλα εφοδιασμένοι, σημαίνει ότι οι άνθρωποι έπρεπε να υπερασπιστούν τα κομμάτια γης όπου φύτευαν τους σπόρους, το οποίο οδήγησε στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας γης. Επίσης σήμαινε ότι έπρεπε να υπερασπίσουν τη σοδιά τους και έγινε επιτακτική ανάγκη να υπάρχουν αρχεία για την ποσότητα της τροφής που πρέπει να αποθηκευτεί κάθε χρόνο, να γίνει προσπάθεια συντήρησης των σπόρων και να αναπτυχθεί η έννοια του πλούτου.

Επίσης σήμαινε ότι έπρεπε να μπορούν να χειριστούν τις εποχικές και καιρικές αλλαγές που οδήγησε στην ίδρυση των θρησκειών και της αστρονομίας. Επίσης σήμαινε την ίδρυση φατριών και κοινοτήτων.

Το φύτεμα και η καλλιέργεια σπόρων δημητριακών ίσως έχει εισάγει όλα τα στοιχεία που αποτελούν την κοινωνία όπως την ξέρουμε σήμερα, όμως οι οργανισμοί μας είναι ακόμα υποτροπικοί, απαιτώντας τακτικό εφοδιασμό με ωμέγα-3.

Γράφει ο Χάραλντ Γκέιερ

Ο Χάραλντ Γκέιερ είναι πιστοποιημένος Φυσικοπαθητικός, Οστεοπαθητικός και Βοτανοθεραπευτής που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.