Υγεία και σωματιδιακή αντίδραση

Κατηγορία Υγεία
Σάββατο, 14 Μαΐου 2016 00:00 Διαβάστηκε 1621 φορές
Issue 73

Σύμφωνα με το νέο υπόδειγμα της Θεραπείας με τη Δύναμη της Συνειδητότητας, η ασθένεια αρχίζει από το στρες και την αρνητική σκέψη. Τα τελευταία τριάντα χρόνια, οι έρευνες στην ψυχονευροανοσολογία64 έχουν αποδείξει με βεβαιότητα τη σύνδεση ανάμεσα στο στρες και σχεδόν όλες τις σοβαρές παθήσεις – ανάμεσά τους οι καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο διαβήτης, οι αλλεργίες, η υπέρταση, οι γαστρεντερικές διαταραχές, όπως το πεπτικό έλκος και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οι αυτοάνοσες διαταραχές, η αρθρίτιδα, ο καρκίνος, η υπογονιμότητα, η σεξουαλική δυσλειτουργία, η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος και ο πόνος κι η ένταση στους μυς.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το σώμα δεν μπορεί να αυτοθεραπευτεί όσο είμαστε σε αντίδραση στρες, ούτε μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τα βακτηρίδια και τους ιούς. Δεν έχει νόημα για τον οργανισμό να επουλώνει μια πληγή, να καταπολεμά έναν ιό ή ακόμα και να σκοτώνει καρκινικά κύτταρα όταν αντιμετωπίζει μια θυμωμένη τίγρη! Το ανοσοποιητικό σύστημα χρησιμοποιεί πολλή ενέργεια, έτσι κάθε φορά που κάνουμε στρεσογόνες σκέψεις σαν να αντιμετωπίζουμε μια επικίνδυνη κατάσταση, το σώμα βάζει σε δεύτερη μοίρα τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι, γινόμαστε ευάλωτοι σε χρόνιες παθήσεις, ενώ ταυτόχρονα επιβραδύνονται ή και γίνονται αδύνατες οι θεραπευτικές διαδικασίες.

Στο Κολέγιο Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, οι Ρόναλντ Γκλέιζερ και Τζάνις Κίκολτ-Γκλέιζερ πραγματοποίησαν μια μελέτη για τις οργανικές και ψυχολογικές επιδράσεις της συμπόνιας και του θυμού. Η μελέτη έδειξε ότι η επούλωση τραυμάτων επιβραδύνεται όταν υπάρχει ένταση στο γάμο ενός ζευγαριού.Οι πειραματιστές προκάλεσαν μικρά τραύματα σε παντρεμένα ζευγάρια και μετά τους ζήτησαν να συζητήσουν ένα ουδέτερο θέμα για μισή ώρα. Συνέχισαν να παρακολουθούν την επούλωση του τραύματος επί τρεις εβδομάδες. Κατόπιν, το πείραμα επαναλήφθηκε, αλλά αυτή τη φορά τους ζήτησαν να συζητήσουν ένα θέμα στο οποίο διαφωνούσαν.

Μετά τη διαφωνία, η επούλωση του τραύματος επιβραδύνθηκε. Σε όσα ζευγάρια η διαφωνία πήρε σοβαρές διαστάσεις –με σαρκασμό, επικρίσεις και μειωτικές εκφράσεις–, η επούλωση του τραύματος ήταν 40% πιο αργή. Και αυτό ύστερα από μόνο μισή ώρα συγκρατημένης συζήτησης μπροστά στους ερευνητές! Φανταστείτε τις αρνητικές επιδράσεις που έχουν για τη φυσιολογία μας οι συχνές εντάσεις στο σπίτι, οι οποίες ενεργοποιούν την αντίδραση στρες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Στο Ινστιτούτο HeartMath, μια ερευνητική μελέτη του Ρόλιν ΜακΚρέιτι εξέτασε τον αντίκτυπο των θετικών και αρνητικών σκέψεων στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Εθελοντές εστίαζαν για πέντε λεπτά κάθε πρωί σε θετικές σκέψεις, οι οποίες (και αυτό είναι σημαντικό) τους έκαναν να νιώθουν αγάπη, στοργή και συμπόνια. Αυτές οι σκέψεις προκάλεσαν κάθετη αύξηση του IgA, ενός ανοσοποιητικού παράγοντα που είναι ζωτικός για το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ενάντια σε ιούς και βακτηρίδια. Κάτι πιο απρόσμενο ίσως ήταν ότι αυτή η επίδραση αρκετές ώρες. Μια άλλη ομάδα υποκειμένων επαναλάμβανε νοερά για πέντε λεπτά κάθε πρωί ένα επεισόδιο που τους προκαλούσε θυμό ή απογοήτευση και εκνευρισμό. Αυτές οι θυμωμένες, επικριτικές σκέψεις συνδέονταν με μια άμεση μείωση του IgA, και η λειτουργία του ανοσοποιητικού τους συστήματος παρέμενε σε σημαντική καταστολή για αρκετές ώρες. Αυτό δείχνει τον αντίκτυπο που έχει για τον οργανισμό η επιλογή να αισθανόμαστε θετικά ή αρνητικά για πέντε λεπτά μόνο.

Ο Ιάπωνας γιατρός και επιστήμονας Μασάρου Εμότο έχει κάνει σημαντικές έρευνες για το νερό.Βρήκε ένα τρόπο να φωτογραφίζει το νερό τη στιγμή της αποκρυστάλλωσής του σε πάγο και ανακάλυψε ότι το νερό από μολυσμένες πηγές σχημάτιζε κακοσχηματισμένους κρυστάλλους ή δεν αποκρυσταλλωνόταν καθόλου, ενώ το νερό από καθαρές πηγές σχημάτιζε όμορφους συμμετρικούς κρυστάλλους. Στη συνέχεια, ερεύνησε πώς επηρεαζόταν η αποκρυστάλλωση του νερού από τη μουσική, από φωτογραφίες, από την προσευχή ή από μηνύματα όπως «Ευχαριστώ», «Άνευ όρων αγάπη» ή, αντίθετα, «Θα σε σκοτώσω» ή «Απελπισία», τα οποία αναγράφονταν σε ετικέτες πάνω στα δοχεία του νερού. Ξανά και ξανά, διαπίστωνε ότι με τις εκφράσεις αγάπης και ευγνωμοσύνης σχηματίζονταν υπέροχοι κρύσταλλοι, ενώ με τις αρνητικές εκφράσεις δεν σχηματίζονταν καθόλου κρύσταλλοι ή, όταν σχηματίζονταν, ήταν παραμορφωμένοι και άσχημοι.

Δεδομένου ότι το ανεπτυγμένο ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 70-75% από νερό, φανταστείτε τον αντίκτυπο που έχουν στο σώμα σας οι σκέψεις που περνούν συνεχώς από το νου σας. Αν αυτές οι σκέψεις είναι θετικές και γεμάτες αγάπη, όλα καλά. Αν, όμως, βρίσκεστε σε αντίδραση στρες και κάνετε αρνητικές σκέψεις επίκρισης, φόβου, ενοχής ή απόγνωσης, τι επίδραση ασκούν στο σώμα σας;

Απόσπασμα από το βιβλίο της Gill Edwards, «Άλλαξε τις σκέψεις σου, άλλαξε τη ζωή σου» (Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ)