Πώς να προστατέψω το παιδί μου από την ακτινοβολία του κινητού;

Κατηγορία Υγεία
Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016 00:00 Διαβάστηκε 2008 φορές
Issue 76

Τα κινητά χρόνο με το χρόνο χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από παιδιά. Σχεδόν όλα τα παιδιά, από το δημοτικό κιόλας, έχουν κινητό. Το κινητό μπορεί να μας δίνει μια εύκολη διέξοδο για θέματα επικοινωνίας με το παιδί αλλά χρειάζεται προσοχή και εκπαίδευση για την όσο πιο ασφαλή χρήση του.


Τα κινητά εκπέμπουν ακτινοβολία για να επικοινωνούν. Αυτή η ακτινοβολία είναι - σύμφωνα με χιλιάδες διεθνείς επιστημονικές μελέτες – πολύ περισσότερο επιβλαβής για τα παιδιά, από ότι στους ενήλικες. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχει αναπτυχθεί το μυοσκελετικό σύστημα στα παιδιά, δηλαδή ο σκελετός και τα όργανα δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως και είναι πιο εύκολα διαπερατά από αυτή την ακτινοβολία.

Στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας μπορούμε να δούμε μια φωτογραφία με εξομοίωση Η/Υ και φαίνεται κατά πόσο διαπερνά αυτή η ακτινοβολία το κρανίο ενός παιδιού 5 ετών (σχεδόν βγαίνει από την άλλη πλευρά), ενός παιδιού 10 ετών (διαπερνά τα 2/3 του κρανίου) και ενός ενήλικα (διαπερνά κατά το 1/3 το κρανίο).

Ο εγκέφαλος είναι το πιο ευαίσθητο όργανο και ως εκ τούτου, το πρώτο που πρέπει να προφυλάξουμε.

Η σωστή χρήση του κινητού γίνεται ΠΑΝΤΑ με ακουστικό (ενσύρματο ή ασύρματο). Εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε την κλήση του τηλεφώνου σε ανοικτή ακρόαση (στο μεγάφωνο). Είναι ένα πολύ απλό θέμα παιδείας που μπορεί γίνει εύκολα πραγματικότητα, όχι όμως μόνο με υποδείξεις. Πρέπει ο γονιός να δίνει το παράδειγμα, αφού ούτως η άλλως αποτελεί για το παιδί το πρότυπο που γνωρίζει και ακολουθεί.

Τι κινδύνους διατρέχει το παιδί από τη χρήση του κινητού; Μπορεί να εμφανίζονται πονοκέφαλοι, αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης, δυσκολία κατανόησης αλλά και εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου εγκεφάλου, προστάτη, ωοθηκών κλπ.

Το κινητό ακτινοβολεί προς όλες τις πλευρές. Η ακτινοβολία του κινητού είναι πολύ πιο έντονη σε απόσταση ½ (μισού) περίπου μέτρου από το κινητό.

Τι μπορούμε να κάνουμε, εκτός από τη χρήση του ακουστικού;

Είναι πολύ εύκολο και πρακτικό να προμηθευτούμε μια θωρακισμένη πλάτη που προστατεύει από την ακτινοβολία του κινητού. Αυτή τοποθετείται στο πίσω μέρος του κινητού και μονώνει (θωρακίζει) την πίσω πλευρά. Αυτή την πλευρά του κινητού θα έχουμε προς το σώμα μας, όταν βάζουμε το κινητό στην τσέπη.

Στα υπνοδωμάτια: Είναι προφανές ότι ένα παιδί δεν πρέπει να παίζει ανεξέλεγκτα με το κινητό (ή με το tablet). Τις ώρες του ύπνου το κινητό (και το tablet) θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι κλειστό. Σε κάποια μέρη στο εξωτερικό, το να δίνει κανείς κινητό σε παιδί θεωρείται κάτι σαν έγκλημα, γιατί οι επιπτώσεις στην υγεία του είναι συσσωρευτικές.

Αν έχω κοντά μου κεραία βάσης κινητής τηλεφωνίας τι μπορώ να κάνω;

Αν υπάρχει κοντά σας κεραία, το κινητό σας θα έχει σήμα 4 ή 5 στις 5 γραμμές (στη μπάρα που δείχνει το σήμα της κεραίας). Τότε θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά τη χρήση πιο μόνιμων λύσεων για το σπίτι σας, όπως την τοποθέτηση ειδικού φιλμ θωράκισης στα τζάμια και ειδικής βαφής (μπογιά) θωράκισης στους τοίχους.

Γιάννης Δ.Μαρούδας (maroudas@mobilepro.eu)