Πάρτε την υγεία σας στα χέρια σας

Κατηγορία Υγεία
Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016 00:00 Διαβάστηκε 2210 φορές
Issue 76

Σήμερα δεν αρκεί να είμαστε μόνον παρατηρητές στις εξελίξεις της ολιστικής ιατρικής. Δεν αρκεί να είμαστε μόνον επισκέπτες εναλλακτικών θεραπευτών. Μπορούμε να προσφέρουμε πολύ περισσότερα με τη συμμετοχή μας σε σεμινάρια και εργαστήρια και βέβαια και με το διάβασμα, που θα μας φέρνουν πιο κοντά στο ανεκτίμητο αγαθό που λέγεται υγεία.

Οι ολιστικές θεραπείες ονομάζονται έτσι, επειδή μέσω της θεωρίας τους και της εφαρμογής τους μας δίνουν τη δυνατότητα να κατανοήσουμε και να βοηθήσουμε τον οργανισμό όχι μόνον στη σωματική του υπόσταση, δηλαδή την υλική αλλά και στην πνευματική και ψυχολογική, την άυλη. Ο άνθρωπος είναι συγχρόνως μία σωματική, πνευματική και ψυχολογική οντότητα, όπου η κάθε μία από τις πλευρές του αυτές επηρεάζει θετικά ή αρνητικά τις υπόλοιπες. Μάλιστα όλο και πιο συχνά γίνεται αναφορά, ακόμη και μέσα σε σύγχρονες επιστημονικές μελέτες, στην εντονότατη επιρροή που ασκεί ο τρόπος σκέψης και η ψυχολογία του ατόμου στη σωματική του κατάσταση. Στην ολιστική θεραπευτική είναι αδύνατον να μη λάβουμε υπόψη την ψυχολογική ιδιοσυγκρασία (τρόπος σκέψης, αντιδράσεις και συναισθήματα) του κάθε πάσχοντα ξεχωριστά, ούτως ώστε να καταλήξουμε στο πώς θα βοηθήσουμε το σώμα να ξαναβρεί την ισορροπία του.

Σε μία ολιστική λοιπόν προσέγγιση τα θεραπευτικά μέσα που χρησιμοποιούνται είναι περισσότερο συμβατά με την ανθρώπινη φύση σε όλο της το φάσμα. Αντιθέτως τα χημικά σκευάσματα φτιάχνονται σε εργαστήρια και, ενώ συχνά μιμούνται τη φύση, απευθύνονται σε μεμονωμένα μέρη του σώματος, το οποίο συνήθως τα αντιλαμβάνεται και ως ξένους εισβολείς. Παρόλο που τα τεχνητά φάρμακα είναι κάποιες φορές απολύτως απαραίτητα, για να αντιμετωπιστεί μία κρίσιμη κατάσταση, εντούτοις απενεργοποιούν τις φυσιολογικές διεργασίες και αντιδράσεις του σώματος. Με άλλα λόγια δεν επιτρέπουν στην άμυνα του ίδιου του οργανισμού να ισχυροποιηθεί και να εκφραστεί για να καταπολεμήσει κάποιον βλαπτικό παράγοντα, που είτε θα έχει εισέλθει στο σώμα από το εξωτερικό περιβάλλον είτε θα έχει αναπτυχθεί μέσα σ’ αυτό από λανθασμένο τρόπο ζωής απορρυθμίζοντας τις φυσιολογικές λειτουργίες. Λάθος τρόπος ζωής είναι η διατροφή με μη καθαρές τροφές, η έλλειψη άσκησης, η διαβίωση σε περιοχή με επιβαρυμένη από ρύπους ατμόσφαιρα, διάφορες επιβλαβείς συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η χρόνια χρήση των ίδιων των φαρμάκων, ο αρνητικός τρόπος σκέψης, τα μη εκφρασμένα συναισθήματα κ.ά. Τα χημικά φάρμακα, όπως και οι χειρουργικές επεμβάσεις, ακόμη και αν θεωρηθούν αναπόφευκτες επιλογές, δεν παύουν να είναι παρεμβατικές μέθοδοι που το σώμα τις αντιλαμβάνεται ως κάτι το ξένο ή και ως απειλή. Δεν είναι λίγες οι φορές που αυτοί οι παρεμβατικοί τρόποι γίνονται ουσιαστικά εχθροί της συνολικής υγείας προκαλώντας απλώς νέες ασθένειες.

Από την άλλη πλευρά τα φυσικά μέσα, όπως είναι τα βότανα και τα ομοιoπαθητικά φάρμακα, ο ερεθισμός βελονιστικών και ρεφλεξολογικών σημείων (βελονισμός, ρεφλεξολογία), καθώς και η εφαρμογή άλλων φυσικών θεραπευτικών τεχνικών, λειτουργούν ως σύμμαχοι της υγείας, διότι ενισχύουν την ίδια την άμυνα του οργανισμού που θα αντιμετωπίσει την ασθένεια. Οι μέθοδοι αυτές ηρεμούν κατά πολύ και τον νου, πράγμα που επιδρά σημαντικά στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, εφόσον το άγχος και το στρες τοποθετούνται πλέον στην κορυφή της λίστας των αιτιών, που προκαλούν από απλές μέχρι και πολύ σοβαρές νοσηρές καταστάσεις.

Ο κάθε άνθρωπος μαζί με την αλλαγή κάποιων όψεων στον τρόπο ζωής του και τη χρήση «φιλικών» θεραπευτικών μεθόδων μπορεί να προασπίσει άμεσα αλλά και σε βάθος χρόνου την υγεία του. Για τον λόγο αυτό οι φυσικές θεραπευτικές τέχνες οφείλουν να είναι προσβάσιμες σε όλους. Η πρόσβαση έγκειται και στο πεδίο γνώσης, που στην πραγματικότητα είναι δικαίωμα αλλά και υποχρέωση του καθενός μας απέναντι στον τρισδιάστατο εαυτό του (σώμα, πνεύμα, ψυχή). Αυτό το πεδίο γνώσης δεν είναι απαραίτητα ενιαίο. Μπορεί να έχει πολλά επίπεδα, ανάλογα με την προσωπική διάθεση του καθενός για εμβάθυνση.

Είμαστε όλοι εν δυνάμει θεραπευτές, δηλαδή έχουμε γεννηθεί όλοι με θεραπευτική δύναμη μέσα μας. Ίσως ακουστεί εξιδανικευμένο ή ρομαντικό ή να αφορά μία άλλη πιο εξελιγμένη κοινωνία. Στην πραγματικότητα όμως η προστασία και η φροντίδα της υγείας προς σε μας και προς τους τρίτους είναι ευθύνη όλων μας, διότι μέσα σε κάθε μας κύτταρο είναι ενσωματωμένη η θεραπευτική δύναμη, η δύναμη της αυτοΐασης. Με την αφύπνιση αυτής της καταγεγραμμένης στα κύτταρα γνώσης, ο άνθρωπος αισθάνεται ολοκληρωμένος και ευτυχής και έτσι πλησιάζει περισσότερο στην πραγμάτωση του πεπρωμένου του. Ο καθένας από μας μπορεί να έρθει πιό κοντά στον εαυτό του μαθαίνοντας φυσικές τεχνικές και μεθόδους, που θα βελτιώνουν και θα διατηρούν την υγεία του.

Άρτεμις Καρνέζη, θεραπεύτρια και καθηγήτρια παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, βελονισμού και ρεφλεξολογίας