Συσκευές ρινικής πλύσης (neti)

Κατηγορία Υγεία
Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016 00:00 Διαβάστηκε 2515 φορές
Issue 76

Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των ρινικών διόδων, αποτελούν μία δημοφιλή εναλλακτική λύση για την πρόληψη και αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας. Αυτή η απλή μέθοδος ‘ρινικής άρδευσης’ μπορεί να καταπολεμήσει τη ρινική συμφόρηση, να ανακουφίσει τις αλλεργίες και να βοηθήσει στη μείωση των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

 

Τι είναι η συσκευή ρινικής πλύσης;

Πρόκειται για ένα ειδικό δοχείο που έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Αγιουρβεδική πρακτική για τη διατήρηση ενός υγιούς ρινικού βλεννογόνου και τον καθαρισμό των ρινικών κοιλοτήτων. Με τη χρήση αλατούχου διαλύματος είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να ξεπλένει τις ρινικές κοιλότητες, βοηθώντας να απομακρυνθεί η βλέννα αλλά και πιθανοί ξένοι ερεθιστικοί παράγοντες.

 

Επιστημονικά στοιχεία

Σε αντίθεση με πολλές άλλες φυσικές θεραπείες, οι συσκευές ρινικής πλύσης έχουν πραγματικά στερεά επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση τους. Η ‘ρινική άρδευση’, όπως είναι γνωστή αυτή η τεχνική, έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετική για ένα πλήθος κοινών παθήσεων του ανώτερου αναπνευστικού, ειδικά εκείνων που επηρεάζουν τη μύτη, το στόμα, το ιγμόρειο και τον φάρυγγα.

Χρόνια ιγμορίτιδα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ‘ρινική άρδευση’ είναι μια αποτελεσματική συμπληρωματική θεραπεία για επίμονα συμπτώματα των ρινικών κοιλοτήτων, όπως η ρινική συμφόρηση και ο πόνος. Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη, ασθενείς με χρόνια συμπτώματα του ιγμορείου που χρησιμοποιούσαν ‘ρινική άρδευση’ καθημερινά για έξι μήνες σε συνδυασμό με τη συνήθη θεραπεία τους, είδαν μια βελτίωση κατά 64% στη συνολική σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε σύγκριση με τους ασθενείς που χρησιμοποίησαν μόνο τη συνήθη συμβατική θεραπεία. Η ομάδα της ‘ρινικής άρδευσης’ ανέφερε επίσης σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους σε συνδυασμό με τη μείωση της χρήσης φαρμάκων (J Fam Pract, 2002; 51: 1049-1055).

Μια άλλη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ρινικές πλύσεις που πραγματοποιούνταν με μεγάλες ποσότητες φυσιολογικού ορού με χαμηλή θετική πίεση (όπως συμβαίνει με τις συσκευές neti) είναι πιο αποτελεσματικές από το αλατούχα διαλύματα σε σπρέι για τη θεραπεία της χρόνιας ιγμορίτιδας και των συμπτωμάτων της (Arch Otolaryngol Head Neck Surg, 2007; 133: 1115-1120).

Αλλεργική ρινίτιδα. Η ρινική άρδευση μπορεί να είναι χρήσιμη για άτομα που είναι αλλεργικά στη γύρη, τα αλλεργιογόνα από τα κατοικίδια ζώα, τα ακάρεα σκόνης ή άλλα αλλεργιογόνα. Μια μικρή τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη σε παιδιά που έπασχαν από αλλεργική ρινίτιδα έδειξε ότι η ρινική άρδευση που συνδυάζεται με αντιισταμινικό φάρμακο μείωσε σημαντικά τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους σε σύγκριση με τη χρήση αντισταμινικών μόνο. Οι χρήστες συσκευών ρινικής άρδευσης ήταν επίσης σε θέση να μειώσουν τη χρήση αντισταμινικών φαρμάκων (Pediatr Allergy Immunol, 2003; 14: 140-3). Παρόμοια αποτελέσματα αναφέρθηκαν σε μια μελέτη εγκύων γυναικών με αλλεργική ρινίτιδα (Int Arch Allergy Immunol, 2010; 151: 137-41).

Σε ακόμη μια άλλη μελέτη, οι ασθενείς με ιστορικό αλλεργικής ρινίτιδας ανέφεραν βελτίωση των συμπτωμάτων της αλλεργίας όταν χρησιμοποιούσαν συσκευές ρινικής πλύσης (Am Fam Physician, 2009; 80: 1117 - 9).

Κρυολογήματα και γρίπη. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 401 παιδιών έδειξε ότι η ρινική άρδευση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη αλλά και τη θεραπεία του κρυολογήματος και της γρίπης και μάλιστα χωρίς επιπλοκές. Τα παιδιά (που όλα έπασχαν από κρυολόγημα ή γρίπη) τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες, μία από τις οποίες πήρε τη συνήθη φαρμακευτική αγωγή και η άλλη πραγματοποιούσε καθημερινά ρινικές πλύσεις (με διάλυμα θαλασσινού νερού) σε συνδυασμό με τη λήψη της συνήθους φαρμακευτικής αγωγής. Η δοκιμή αποτελούνταν από μία φάση θεραπείας τριών εβδομάδων ακολουθούμενη από μια φάση πρόληψης εννέα εβδομάδων. Και στις δύο φάσεις, η ομάδα των παιδιών που έκανε ρινικές πλύσεις ανέφεραν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά τη ρινική έκκριση, τη ρινική απόφραξη και την ανάγκη χρήσης φαρμάκων. Οι χρήστες ρινικών πλύσεων ανέφεραν επίσης σημαντικά λιγότερες ημέρες ασθένειας (31% έναντι75 %), απουσίες από το σχολείο (17% έναντι 35%) και επιπλοκές (8% έναντι 32%) σε σύγκριση με την ομάδα που λάμβανε μόνο φαρμακευτική αγωγή (Arch Otolaryngol Head Neck Surg, 2008; 134: 67-74).

Άλλες χρήσεις. Άλλα στοιχεία δείχνουν ότι η ρινική άρδευση μπορεί να είναι χρήσιμη για την οξεία ιγμορίτιδα, το άσθμα και τους ρινικούς πολύποδες, όσο και για τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ρινικών κοιλοτήτων (WMJ, 2008; 107: 69-75; Am Fam Physician, 2009; 80: 1117-9). Σε μια μικρή τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη ασθενών που είχαν υποβληθεί σε ενδοσκοπική χειρουργική των παραρρινίων κόλπων, η ρινική άρδευση τρεις φορές την ημέρα για έξι εβδομάδες, μείωσε σημαντικά τη ρινική καταρροή και βελτίωσε ελαφρά το πρήξιμο κατά τη φάση της επούλωσης (Clin Otolaryngol, 2008;33: 462-5).

Ωτίτιδες. Οι ωτικές μολύνσεις είναι οι πιο συχνές μολύνσεις στα παιδιά. Πρόσφατα η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία αναγνώρισε ότι τα συχνά χορηγούμενα αντιβιοτικά δεν είναι η καλύτερη επιλογή και προτείνουν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Έλεγχος και αναμονή είναι η νέα προσέγγιση στις περισσότερες ωτικές λοιμώξεις και εξαρτάται από τον παιδίατρο η τελική απόφαση για την αναγκαιότητα χορήγησης αντιβιοτικών. Η ρινική πλύση με υπέρτονο αλατούχο διάλυμα προτείνεται πλέον ως η πρώτη επιλογή θεραπείας, καθώς είναι η ασφαλέστερη και συχνά πιο δραστική σε σχέση με τα φάρμακα. Νέες κλινικές μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που καθαρίζουν συχνά τη μύτη τους δεν αναπτύσσουν ωτίτιδες.