Τα μυστικά της ορθής αναπνοής

Κατηγορία Υγεία
Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017 00:00 Διαβάστηκε 1421 φορές
Issue 78

Η διαδικασία αφύπνισης της μεγάλης ηρεμίας είναι ένας θησαυρός για την εσσαϊκή κουλτούρα. Συνδέεται με τη συνειδητή πρακτική κινήσεων που διαμορφώνουν το ενεργειακό σώμα και καλούν μια υψηλή συνειδητότητα μέσα στη χειρονομία και στη δράση. Τι πραγματικά είναι όμως η μεγάλη ηρεμία;

Η μεγάλη ηρεμία δε φέρνει μια χαλάρωση, μια ευελιξία μόνο μέσα στο σώμα, αλλά και μέσα στη ζωή που κινεί το σώμα. Πρόκειται για έναν νόμο: το να ζεις μια εμπειρία μέσα στο σώμα οδηγεί στο να ζεις αυτήν την εμπειρία μέσα στη ζωή. Κάθε δύναμη, σωματική, πνευματική, ψυχική, προέρχεται πάντοτε από την ηρεμία, την απαλότητα, την ευελιξία.

Απομακρύνοντας τα εμπόδια και τις συσπάσεις στο εσωτερικό του, ο άνθρωπος τα απομακρύνει εξίσου και εξωτερικά. Πρόκειται για μια πειθαρχία, για έναν άλλο τρόπο ύπαρξης, έναν άλλο τρόπο να είσαι και να υπάρχεις. Πρόκειται για την ενεργοποίηση της σύνδεσης με τ Μητέρα-γη.

Η μεγάλη ηρεμία σου επιτρέπει να τοποθετηθείς και να εγκαταλειφθείς πλήρως επάνω στη γη. Είναι ένας βαθύς τρόπος να αφεθείς. Σου επιτρέπει να ανοιχτείς προς τα μέσα και σε οδηγεί σε μια βαθιά παρατήρηση του εαυτού, κάτι που οδηγεί στο μεγαλύτερο άνοιγμα προς τον αόρατο κόσμο του πνεύματος.

Η πρακτική της μεγάλης ηρεμίας επιτρέπει την αύξηση της ευελιξίας, της ζωής και της διάνοιας. Αυτός που είναι ευέλικτος και ευλύγιστος είναι πιο δυνατός, πιο ελεύθερος και μπορεί  όλο και λιγότερο να αιχμαλωτίζεται από το νοσηρό και το κακό, δηλαδή από ό,τι εγκλωβίζει και σκλαβώνει. Από την ευλυγισία γεννιέται ο σεβασμός, η ικανότητα να λαμβάνεις υπόψη τον άλλον και η αγάπη.

Η ένωση με τη Μητέρα-Γη φέρει την εμπιστοσύνη και την έμφυτη ευτυχία του ανθρώπου. Όσο περισσότερο η μεγάλη  ηρεμία  ριζώνει και γίνεται ζωντανή, τόσο περισσότερο ο σύνδεσμος με την Μητέρα-Γη γίνεται ζωντανός και δραστικός.

Αυτός που είναι βαθιά ριζωμένος, μπορεί να κινηθεί με ελαφρότητα και δύναμη, ενώ η εκλέπτυνση ενός πολιτισμού αναγνωρίζεται πάντοτε από την ικανότητα του να ενσωματώνει την πραγματικότητα των λεπτοφυών κόσμων  μέσα στον τρόπο της γήινης ύπαρξής του.

Τα μυστικά της αναπνοής

Η αναπνοή είναι η διαδικασία αυτή που καθορίζει την ποιότητα ζωής της ψυχής. Η πνοή είναι η ενέργεια της ψυχής, το όχημά της.

Όταν ένας άνθρωπος εκπληρώνει μια χειρονομία, είναι η δημιουργική ενέργεια της πνοής που την ζωοποιεί. Πίσω από την πνοή βρίσκεται η ψυχή και το πνεύμα.

Όλα όσα υπάρχουν, κινητοποιούνται από την πνοή. Τα 4 στοιχεία: φωτιά, νερό, γη, αέρας, παίρνουν τη ζωή τους από την Πνοή.

Η φωτιά είναι το πνεύμα.

Το νερό και ο αέρας είναι η ψυχή, ο ενδιάμεσος μεταξύ σώματος και πνεύματος.

Η γη είναι η μορφή, το σώμα, ο υποδοχέας.

Η πνοή είναι ο ενδιάμεσος μεταξύ πνεύματος και γης. Το αγνό και το ευγενές ανεβαίνουν προς τον ουρανό, ενώ το προβληματικό και το πυκνό πέφτουν προς την γη για να εξαγνιστούν μέσω των μορφών.

Αυτό που ενώνει τους κόσμους είναι η πνοή της ζωής και της ενέργειας.

Ο αέρας είναι πιο ανάλαφρος και τρέφει την ουράνια φωτιά.

Το νερό είναι πιο βαρύ, διαποτίζει τη μορφή και τη ζωοποιεί.

Η πνοή πρέπει να είναι συνδεδεμένη πάντοτε με τη φωτιά του πνεύματος, δηλαδή τη διάνοια της μορφής.

Το νερό πρέπει να δέχεται μέσα του το ζωντανό πνεύμα, για να διαμορφώσει το σώμα και να απελευθερώσει όλα όσα είναι σκοτεινά και άρρωστα.

Η τακτική, πρακτική εξάσκηση των ενεργειακών κινήσεων επιτρέπει την τοποθέτηση της θέλησης, των συναισθημάτων, της σκέψης, και του πνεύματος μέσα σε μια αγνή, πρωταρχική αναπνοή. Έτσι, κάθε λειτουργία του σώματος μπορεί να επανασυνδεθεί με την ανώτερη προέλευσή της και τελικά καλλιεργείται η πραγματικά τέλεια, βαθιά υγεία.

(Απόσπασμα διδασκαλίας του Ολιβιέ Μανιταρά σχετικά με το μονοπάτι των 22 κινήσεων ενεργείας)- www.essenia.gr