Επιδημία παρωτίτιδας σε εμβολιασμένα παιδιά!

Κατηγορία Υγεία
Τρίτη, 16 Μαΐου 2017 00:00 Διαβάστηκε 1063 φορές
Issue 79

Τα παιδιά που έχουν εμβολιαστεί κατά της παρωτίτιδας εξακολουθούν να νοσούν από την ασθένεια, λένε οι υπεύθυνοι υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ που προσπαθούν να κατανοήσουν το ξέσπασμα που έχει πενταπλασιάσει τον συνηθισμένο αριθμό περιστατικών που συνέβησαν το προηγούμενο έτος.

Τα περισσότερα από τα περιστατικά περιορίζονταν στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, όπου υπήρξαν 367 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, κυρίως μεταξύ εμβολιασμένων παιδιών. Ωστόσο ξαφνική αύξηση παρατηρείται γενικά στις ΗΠΑ, με 5.300 περιστατικά που αναφέρθηκαν το 2016 σε σύγκριση με τα περίπου χίλια περιστατικά του προηγούμενου έτους.

Περίπου το 90% των παιδιών στην Ουάσινγκτον που ανέπτυξαν παρωτίτιδα είχαν εμβολιαστεί και είχαν ολοκληρώσει τις συνιστώμενες δόσεις, λέει ο Paul Throne, διευθυντής του κρατικού προγράμματος εμβολιασμών.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο ιός μπορεί να έχει μεταλλαχθεί και έτσι το εμβόλιο δεν «λειτουργεί» πλέον. Σε κάθε περίπτωση, το εμβόλιο MMR (ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς) είναι μόνο κατά 88% αποτελεσματικό έναντι της νόσου.

Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι γιατροί στην πολιτεία δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν την ασθένεια, καθώς δεν έχουν δει καμιά περίπτωση πριν.

Η παρωτίτιδα εξαπλώνεται με σταγονίδια νερού ή όταν μοιραζόμαστε τρόφιμα και ποτά με ένα μολυσμένο άτομο. Τα μολυσμένα άτομα μπορούν να διαδώσουν την ασθένεια επτά ημέρες πριν εμφανίσουν οποιαδήποτε συμπτώματα και για οκτώ ημέρες μετά.

Η παρωτίτιδα μπορεί να προκαλέσει διόγκωση των σιελογόνων αδένων, μαζί με πυρετό, πονοκέφαλο και κόπωση. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε μηνιγγίτιδα.

Πηγή: ABC News, 7 Φεβρουαρίου 2017