Συμβουλές αποτοξίνωσης

Κατηγορία Υγεία
Τρίτη, 16 Μαΐου 2017 00:00 Διαβάστηκε 1488 φορές
Issue 79

Εάν αισθάνεστε την ανάγκη για μια σοβαρή αποτοξίνωση, θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα αν επισκεφτείτε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία που μπορεί να αξιολογήσει ατομικούς παράγοντες, όπως το τοξικό φορτίο, τις τροφικές ευαισθησίες και τη σωστή λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος. Συγκεκριμένα, τα άτομα που πάσχουν από σοβαρή ιατρική πάθηση δεν θα πρέπει να επιχειρήσουν μία αποτοξίνωση χωρίς επίβλεψη.

Οι συμβουλές που ακολουθούν είναι ένας γενικός οδηγός για την ενίσχυση του φυσικού συστήματος αποτοξίνωσης του σώματός σας.

  1. Αποφύγετε τις τοξίνες. Η ελαχιστοποίηση της έκθεσής σας σε τοξικές χημικές ουσίες είναι ένα βασικό κομμάτι οποιουδήποτε προγράμματος αποτοξίνωσης. Προσπαθήστε να ερευνάτε τις ετικέτες και να είστε σε επιφυλακή για τους πιο φυσικούς τύπους όλων των προϊόντων που χρησιμοποιείτε στο σπίτι, τον κήπο ή το χώρο εργασίας σας. Η στροφή σε μια οργανική διατροφή μπορεί επίσης να βοηθήσει. Το ηλεκτρονικό βιβλίο SafeLiving είναι μία χρήσιμη πηγή (www.wddty.com/health-books.htm).
  2. Λουτρά σάουνας. Τα λουτρά σάουνας αυξάνουν την εφίδρωση και έτσι ενθαρρύνουν την εξάλειψη όλων των ειδών των τοξικών χημικών ουσιών, από βαρέα μέταλλα μέχρι φυτοφάρμακα και φάρμακα. (BeitrGerichtlMed, 1990; 48: 45–9; ClinChem, 1973; 19: 1288–92; TownsendLettDocs, 1992: 107: 470–8). Η σάουνα στα κέντρα υγείας και τα δωμάτια ατμών μπορεί να λειτουργεί, αλλά ο ειδικός στην αποτοξίνωση Δρ Shideh Pouria, ιατρικός διευθυντής της Κλινικής Burghwood στο Surrey της Βρετανίας, συνιστά σάουνες υπέρυθρων, που εκπέμπουν υπέρυθρη θερμική ακτινοβολία που απορροφάται άμεσα από το ανθρώπινο σώμα. Περίπου 3-5 λεπτά κάθε δεύτερη μέρα θα μπορούσαν να ωφελήσουν τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό για να αντικαταστήσει τα χαμένα υγρά, και πάντα μετά τη συνεδρία κάντε ένα ντους.
  3. Προτιμήστε τα σταυρανθή λαχανικά. Το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι και το κάρδαμο, όλα μέλη αυτής της οικογένειας λαχανικών, είναι πλούσιες πηγές των ενώσεων που ενεργοποιούν τα ένζυμα της φάσης ΙΙ στην αποτοξίνωση και τονώνουν την αντιοξειδωτική δράση. Ίσως γι 'αυτό η κατανάλωση λαχανικών φαίνεται να προστατεύει από τον καρκίνο (ProcNatlAcadSciUSA, 1997; 94: 10367–72; MutatRes, 2001; 480–481: 285–97). Προσπαθήστε να περιλαμβάνετε ένα μείγμα από βιολογικά σταυρανθή λαχανικά (τουλάχιστον πέντε μερίδες) στην καθημερινή σας δίαιτα.

Σε μελέτες καπνιστών, η λήψη κάρδαμου σε κάθε γεύμα για τρεις ημέρες, αύξησε σημαντικά την αποτοξίνωση από τις καρκινογόνες ουσίες και τη νικοτίνη (Adv Exp Med Biol, 1996; 401: 1–11).

  1. Διαγνωστικά μέσα. Εάν πάσχετε από οποιαδήποτε συμπτώματα, έλεγχοι που αφορούν αναλύσεις κοπράνων και ηπατικών ενζύμων μπορούν να βοηθήσουν τη διάγνωση τυχόν προβλημάτων στα συστήματα αποτοξίνωσης του οργανισμού σας. Έμπειροι επαγγελματίες φυσικοπαθητικοί μπορούν να αξιολογήσουν επίσης τη συνολική αποτελεσματικότητα της χημείας του σώματός σας και την ικανότητά του να χειριστεί τα απόβλητα.
  2. Ασκηθείτε. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να αποτοξινωθείτε και όχι μόνο κάνοντάς σας να ιδρώνετε. Ακόμη και μια μόνο συνεδρία σε ποδήλατο γυμναστικής μπορεί να διπλασιάσει τα επίπεδα των ενζύμων αποτοξίνωσης (LifeSci, 1990; 47: 427–32). Και μόλις ένας μήνας προγράμματος παρατεταμένης αερόβιας άσκησης μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη απόρριψη της καφεΐνης από το σώμα (AdvExpMedBiol, 1991; 283: 407–11).

Προσπαθήστε να κάνετε 20-30 λεπτά αερόβιας άσκησης (το είδος που σας αφήνει ελαφρώς με κομμένη την ανάσα) τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα, και στη συνέχεια ένα ντους για να αποτρέψετε οποιαδήποτε επαναπορρόφηση των χημικών ουσιών που εκκρίθηκαν.

  1. Φυτικές ίνες. Καθώς δεσμεύουν τις τοξίνες και βοηθούν στην απομάκρυνσή τους, οι φυτικές ίνες πιστεύεται ότι είναι ωφέλιμες στην αποτοξίνωση. Μελέτες σε ζώα αλλά και εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι οι φυτικές ίνες όπως το πίτουρο ρυζιού, τα φύκια και το σπανάκι μπορούν να ενισχύσουν την απέκκριση των διαφόρων περιβαλλοντικών καρκινογόνων, (JNutrBiochem, 2005; 16: 50–8) αλλά να θυμάστε ότι αυτό ίσως δεν μπορεί να ισχύει για εμάς στην πραγματική ζωή.
  2. Πράσινο τσάι. Υγρό εκχύλισμα από αυτόν τον τύπο τσαγιού - σε ποσότητες που πίνουν συνήθως οι οπαδοί του τσαγιού - μπορεί να επηρεάσει μια σημαντική αντίδραση στη φάση ΙΙ στο ήπαρ, σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα (FoodChemToxicol, 1995; 33: 27–30).Αν και αυτά τα αποτελέσματα ίσως δεν εφαρμόζονται σε ανθρώπους, άλλη μελέτη συνδέει την κατανάλωση πράσινου τσαγιού - συνήθως περίπου 3 φλιτζάνια την ημέρα – με τον μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο σε άνδρες και γυναίκες. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην ικανότητα του πράσινου τσαγιού να ενισχύει την αποβολή από το σώμα των καρκινογόνων ουσιών (AlternMedRev, 1999; 4: 360–70).

Βότανα και συμπληρώματα που βοηθούν στην αποτοξίνωση

To milk thistle, η βιταμίνη C, το σελήνιο, το άλφα-λιποϊκό οξύ και η Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC) έχουν όλα αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα της γλουταθειόνης του σώματος, η οποία είναι απαραίτητη για το 2ο στάδιο στην αποτοξίνωση. Προτεινόμενες δοσολογίες: 70-210mg/ημέρα milk thistle, 1-3g βιταμίνης C, έως 200mcg/ημέρα σελήνιο, έως 600mg/ημέρα άλφα-λιποϊκό οξύ και 600mg NAC.

Τα βαρέα μέταλλα είναι, επίσης, σήμερα τόσο διαδεδομένα στο περιβάλλον που σχεδόν όλοι έχουμε μολυνθεί από αυτά σε κάποιο βαθμό. Τα παρακάτω μπορεί να βοηθήσουν στην αφαίρεσή τους:

• Chlorella pyrenoidosa. Η χλωροφύλλη σε αυτή την άλγη προσδένεται και αφαιρεί το κάδμιο, το μόλυβδο και τον υδράργυρο. Περιέχει, επίσης, γλουταθειόνη, ένα βασικό συστατικό στο σύστημα αποτοξίνωσης του οργανισμού σας (Can J Physiol Pharmacol, 1993; 71: 746–51). Αν είστε έγκυος ή θηλάζετε, τα συμπληρώματα με Chlorella μπορούν να μειώσουν τη μεταφορά των επιβλαβών χημικών ουσιών από εσάς στο μωρό σας, σύμφωνα με στοιχεία από προκαταρκτικές μελέτες (Chemosphere, 2005; 61: 1244–55). Καθώς η ίδια η Chlorella μπορεί να είναι μολυσμένη με βαρέα μέταλλα, επιλέξτε ένα προϊόν ποιότητας.

• Η σπιρουλίνα, ένα μπλε-πράσινο είδος μικροφυκών, μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να απελευθερωθεί από βαρέα μετάλλα, ιδίως από το μόλυβδο (J Zhejiang Univ Sci B, 2005; 6: 171–4). Αλλά και πάλι, να είστε βέβαιοι ότι έχετε επιλέξει ένα προϊόν από αξιόπιστο παρασκευαστή.

• Κορίανδρος. Ο ερευνητής Δρ Yoshiaki Omura διαπίστωσε ότι ασθενείς με διάφορες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις απέβαλλαν περισσότερα τοξικά μέταλλα μετά την κατανάλωση μίας βιετναμέζικης σούπας που περιέχει το βότανο αυτό. Και όταν ασθενείς με υδράργυρο έλαβαν δισκία κόλιανδρου για μερικές εβδομάδες, τα αποθέματα σε υδράργυρο εξαφανίστηκαν (Acupunct Electrother Res, 1995; 20: 195–229; 1996; 21: 133–60). Προσπαθήστε να τρώτε καθημερινά 2 κουταλιές της σούπας πέστο κόλιανδρου για περίπου τρεις εβδομάδες.

• Το σελήνιο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων έκθεσης σε υδράργυρο, κάδμιο, θάλλιο και άργυρο (J Trace Elem Electrolytes Health Dis, 1992; 6: 209–21).

Γράφει η Τζοάνα Έβ