Διαβητική νευροπάθεια:

Κατηγορία Υγεία
Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017 00:00 Διαβάστηκε 1459 φορές
Issue 80

Φυσικές λύσεις για την αντιμετώπιση των νευρικών βλαβών που σχετίζονται με το διαβήτη.

Η διαβητική νευροπάθεια είναι μία μορφή νευρικής βλάβης που αποτελεί επίσης μία κοινή επιπλοκή του διαβήτη. Τα συμπτώματα ποικίλουν και εξαρτώνται από το ποια νεύρα έχουν προσβληθεί, ωστόσο συχνά περιλαμβάνουν μούδιασμα, αίσθηση μυρμηγκιάσματος και πόνο.

Η νευροπάθεια των άκρων μπορεί να επηρεάσει σχεδόν το 50% των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη.1 Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια που αναπτύσσονται σταδιακά, ή σοβαρά και να εμφανίζονται ξαφνικά.

Όταν πρέπει να αντιμετωπιστεί μία νευροπάθεια ή οποιαδήποτε άλλη από τις επιπλοκές που συνοδεύουν το διαβήτη, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε με τον έλεγχο το διαβήτη.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τα παρακάτω για να μειώσετε τα επώδυνα συμπτώματα που βιώνετε. Ίσως δεν χρειαστείτε το κάθε ένα από αυτά, ωστόσο καλό θα ήταν να δείτε ποια θεραπεία ή συνδυασμός θεραπειών λειτουργούν καλύτερα σε εσάς.

Ωστόσο, όποια εναλλακτική και αν επιλέξετε, θα πρέπει να της δώσετε μία ευκαιρία για τουλάχιστον 3 εβδομάδες έως 6 μήνες για να δείτε αν πραγματικά «δουλεύει» για εσάς.

Έλαιο νυχτολούλουδου (Evening primrose oil)

Σε μία δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου σε πάνω από 100 διαβητικούς ασθενείς που έπασχαν από νευροπάθεια, η χρήση του γάμμα-λινολεϊκού οξέως για ένα χρόνο οδήγησε σε σημαντική ανακούφιση από τον πόνο.5

Καψαϊκίνη (Capsaicin)

Η καψαϊκίνη είναι η δραστική ουσία της κόκκινης πιπεριάς καγιέν (Capsicum fructescens). Όταν λαμβάνεται τοπικά, η καψαϊκίνη μπορεί να μπλοκάρει τη δράση συγκεκριμένων υποδοχέων πόνου στο περιφερικό νευρικό σύστημα, παρεμποδίζοντας τη διαδικασία που οδηγεί στην αντίληψη του πόνου. Πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκινά από τις απολήξεις των νεύρων στο δέρμα, οι οποίες διοχετεύουν το μήνυμα του πόνου μέσω του νωτιαίου μυελού στο φλοιό του εγκεφάλου, όπου αποκωδικοποιείται και γίνεται αντιληπτό. Η καψαϊκίνη μπλοκάρει αυτή τη ροή, με αποτέλεσμα το μήνυμα του πόνου τελικά να μην καταγράφεται στον εγκέφαλο. Η καψαϊκίνη έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία ένα πλήθος οδυνηρών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων της διαβητικής νευροπάθειας, της οστεοαρθρίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της νευραλγίας από έρπη.6

Σε μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 252 ασθενείς με διαβητική νευροπάθεια, μία κρέμα με περιεκτικότητα σε καψαϊκίνη 0,075% αποδείχθηκε σημαντικά πιο αποτελεσματική από την κρέμα placebo στην ανακούφιση από τον πόνο μετά από 8 εβδομάδες.7

Βιταμίνες Β

Οι βιταμίνες Β6, Β12 και Β7 (βιοτίνη) μπορούν να βοηθήσουν όταν υπάρχει νευρικός πόνος. Αυτές οι βιταμίνες συχνά συνδυάζονται ή μπορείτε να τις προμηθευτείτε ξεχωριστά. Γενικά το σύμπλεγμα των βιταμινών Β είναι εξαιρετικά χρήσιμο για το νευρικό σύστημα, συγκεκριμένα όμως:

Η βιταμίνη Β6 μπορεί να μειώσει σταδιακά τον πόνο σε περιφερική νευροπάθεια, είτε οφείλεται είτε όχι στον διαβήτη.2

Η βιταμίνη Β12 ως μεθυλκομπαλαμίνη αν ληφθεί για 14 εβδομάδες μπορεί να μειώσει σημαντικά την ένταση του πόνου.3

Η βιοτίνη μπορεί να βελτιώσει τη διαβητική νευροπάθεια μέσα σε ένα με δύο μήνες, σύμφωνα με μία μελέτη.4

Βιταμίνη D

Μεταξύ των ατόμων που πάσχουν από επώδυνη διαβητική νευροπάθεια, είναι συχνό φαινόμενο τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D8 οπότε είναι εξαιρετικά ευεργετική η αναπλήρωσή της με κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ή με την έκθεση του δέρματος στον ήλιο καθημερινά για λίγα λεπτά – ο φυσικός τρόπος για να δώσετε στο σώμα σας βιταμίνη D.

Άλφα-λιποϊκό οξύ (alpha-lipoic acid)

Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με άλφα-λιποϊκό οξύ για 5 βδομάδες ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματική από το εικονικό φάρμακο στην ανακούφιση των οδυνηρών συμπτωμάτων της διαβητικής νευροπάθειας, σύμφωνα με μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 181 διαβητικούς.10

Κόψτε την καφεΐνη

Η καφεΐνη παρεμβαίνει στο μεταβολισμό του γάμμα-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA), ενός νευροδιαβιβαστή που παράγεται φυσικά στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα παίζοντας σημαντικό ρόλο στη διάθεση και τη διαχείριση του στρες. Η καφεΐνη μπορεί να εμποδίσει τη σύνδεση του GABA με τους υποδοχείς του, εμποδίζοντας έτσι την κανονική ηρεμιστική λειτουργία του.11 Στο διαβήτη, έχουν επηρεαστεί όλες οι περιοχές του νευρικού συστήματος και η κατανάλωση καφεΐνης χειροτερεύει απλώς τον πόνο.12

Θυμηθείτε: η καφεΐνη δεν υπάρχει μόνο στον καφέ και τα αναψυκτικά τύπου cola. Υπάρχει επίσης στο μαύρο και το πράσινο τσάι, το κακάο, τη σοκολάτα, τα ενεργειακά ποτά και κάποια μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως χάπια αδυνατίσματος, αντισταμινικά φάρμακα, φάρμακα για το κρυολόγημα κα.

Η σύνδεση διαβήτη – διατροφής

Η σύνδεση μεταξύ των Δυτικών διατροφικών συνηθειών του πρόχειρου φαγητού και της ανάπτυξης διαβήτη έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες.1 Οπότε θα ήταν χρήσιμο να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τις τροφές στις οποίες έχει προστεθεί ζάχαρη, καθώς και όσα περιέχουν άσπρο αλεύρι (καθώς το σιτάρι είναι ένα σύμπλεγμα σακχάρων). Αποφύγετε όλα τα είδη σφολιάτας, κέικ, μπισκότα, ψωμί και κράκερς.

Αντί για αυτά, προτιμήστε τα όσπρια, το καστανό ρύζι, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, τα σκουρόχρωμα φρούτα, το ψάρι, το κρέας βιολογικής εκτροφής, το φαγόπυρο, την κινόα και το κεχρί που θα κρατήσουν τα επίπεδα σακχάρου σας σταθερά.

Προσθέστε κανέλα στο φαγητό σας, που επίσης βοηθά στον έλεγχο της γλυκόζης. Είναι ένα συστατικό που μπορεί ακόμα και να σας βοηθήσει να αντιστρέψετε το διαβήτη τύπου 2.2

Πηγές:

  1. Circulation,2012;126:182-8.
  2. NutrRes,2012;32: 408-12

Βιβλιογραφικές αναφορές

1. DiabetolMetabSyndr,2012;4:21.

2. CanFamPhysician, 1993;39:2122-7

3. JDiabetesMellitus, 2012;2:408-12

4. BiomedPharmacother,1990;44:511-4

5. DiabetesCare,1993;16:8-15

6. AnnPharmacother,1993;27:330-6

7. ArchInternMed, 1991;151:2225-9

8. DiabetesManagement, 2013;3:277-9

9. ArchInternMed,2008;168: 771-2

10. DiabetesCare,2006;29:2365-70

11. CellMolNeurobiol,1993;13:247-61

12. DiabetesMetabResRev,2003;19sup