Νέα έρευνα δείχνει ότι η συμβίωση με έναν σκύλο μειώνει τις πιθανότητες για καρδιακή προσβολή.

Κατηγορία Υγεία
Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018 08:10 Διαβάστηκε 693 φορές
online Πέτρος Ε. Ζορμπάνος

Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι ιδιοκτήτες σκύλων ζουν περισσότερο και είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή. Μάλιστα το προστατευτικό αυτό αποτέλεσμα είναι ακόμη μεγαλύτερο εάν πρόκειται για σκύλο κυνηγιού, όπως ένα τεριέ ή ένα ριτρίβερ. Ωστόσο μπορεί να μην είναι ο ίδιος ο σκύλος που βοηθά τον ιδιοκτήτη να ζει περισσότερο - είναι πιθανό το ευεργετικό αποτέλεσμα να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων πρέπει να βγάζουν βόλτα τα ζώα τους, κι έτσι ασκούνται περισσότερο. Επιπλέον, ο σκύλος αυξάνει τις κοινωνικές επαφές και τα βακτήριά του αλλάζουν το εντερικό μικροβίωμα του ιδιοκτήτη, καθιστώντας τον λιγότερο επιρρεπή σε καρδιακή προσβολή.

Όποια και αν είναι η αιτία, τα οφέλη για την υγεία από την υιοθεσία σκύλου είναι εντυπωσιακά. Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώνεται κατά περίπου 33% και οι πιθανότητες καρδιακής προσβολής μειώνονται κατά 11%, λένε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία.

Μελέτησαν την υγεία περίπου 3,4 εκατομμυρίων Σουηδών, το 13% των οποίων είχαν σκύλους, για διάστημα έως 12 ετών. Για να καταρρίψουν τα οφέλη της υιοθεσίας σκύλων, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε μεμονωμένους ανθρώπους που ζουν μόνοι - καθώς αυτός είναι ένας αναγνωρισμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων - και συνέκριναν την υγεία των ιδιοκτητών σκυλιών έναντι εκείνων που δεν είχαν σκύλο.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι ενεργοί και πιο κοινωνικοί άνθρωποι που υιοθετούν έναν σκύλο, έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακές παθήσεις.

 

Πηγή:

Scientific Reports, 2017; 7: article number: 15821 (2017)