Ο ήλιος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Κατηγορία Υγεία
Τρίτη, 24 Απριλίου 2018 09:42 Διαβάστηκε 821 φορές
online Πέτρος Ε. Ζορμπάνος

Η σημασία της έκθεσης στον ήλιο έχει επιβεβαιωθεί από μελέτες που δείχνουν ότι η διατήρηση υψηλών επιπέδων βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη φλεγμονωδών ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στις βόρειες χώρες έχουν μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D εξαιτίας του αδύναμου ηλιακού φωτός, των σύντομων καλοκαιριών και της υπερβολικής εκστρατείας για την «ασφαλή έκθεση στον ήλιο». Σχεδόν κάθε πάσχοντας από ρευματοειδή αρθρίτιδα έχει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και πιθανόν αυτό να ισχύει και για τους ανθρώπους με άλλες φλεγμονώδεις ασθένειες.

Για τους ανθρώπους που δεν εκτίθενται σε αρκετή ηλιοφάνεια, η συμπλήρωση είναι σημαντική και οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D περιλαμβάνουν τα αυγά και τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες και ο σολομός.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμινχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μια σειρά δοκιμών σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, ανακάλυψαν ότι τα υγιή κύτταρα ανταποκρίθηκαν καλά στη βιταμίνη D, αλλά εκείνα που είχαν ήδη προσβληθεί από την αρθρίτιδα δεν βοηθήθηκαν. Αυτό συμβαίνει επειδή η αρθρίτιδα οδηγεί σε απευαισθητοποίηση στη βιταμίνη D, πράγμα που σημαίνει ότι τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται πλέον.

ΟΙ ερευνητές υποστήριξαν ότι η θεραπεία με βιταμίνη D θα μπορούσε ακόμα να λειτουργήσει σε ασθενείς, εάν τους δίνονταν πολύ υψηλές δόσεις.

Ένας από τους συγγραφείς, ο καθηγητής Μάρτιν Χιούισον, δήλωσε ότι «σχεδόν όλοι οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D» - πράγμα που είναι αλήθεια, αλλά έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη άποψη του Υπουργείου Υγείας ότι οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν όλη τη βιταμίνη D που χρειάζονται από την τροφή και τον ήλιο.

Πηγή: Journal of Autoimmunity, 2017; pii: S0896-8411(17)30420-1