Ποια είναι τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών με καρδιακό επεισόδιο χωρίς την παρέμβαση καρδιολόγου;

Κατηγορία Υγεία
Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 09:37 Διαβάστηκε 814 φορές
online Πέτρος Ε. Ζορμπάνος

Οι κορυφαίοι καρδιολόγοι τείνουν να είναι περισσότερο παρεμβατικοί και να χρησιμοποιούν τεχνικές όπως το stent για να ξεμπλοκάρουν μια καρδιακή αρτηρία - αλλά αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η πιθανότητα θνησιμότητας του ασθενή. Αντίθετα, όσοι λαμβάνουν την ελάχιστη θεραπεία μετά από καρδιακή ανακοπή και καρδιακή ανεπάρκεια έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι ακόμα ζωντανοί ένα μήνα μετά το αρχικό επεισόδιο, όπως έχουν ανακαλύψει ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Φαίνεται να υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ των ποσοστών επιβίωσης των ασθενών και των ιατρικών συνεδρίων, όταν οι καρδιολόγοι είναι μακριά από το νοσοκομείο και παρακολουθούν τις διασκέψεις. "Πολλές ιατρικές παρεμβάσεις δεν παρέχουν οφέλη και το γεγονός ότι η θνησιμότητα πέφτει πραγματικά για ασθενείς με καρδιακό επεισόδιο κατά τη διάρκεια των συνεδρίων δημιουργεί σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η περίθαλψη μπορεί να διαφέρει κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Anupam Jena.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών με καρδιακό επεισόδιο που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο την εποχή που έλαβε χώρα η μεγαλύτερη καρδιολογική διάσκεψη στον κόσμο, η συνάντηση Cardiovascular Therapeutics Transcatheter.

Συνολικά, το 15,3% των ασθενών που έγιναν δεκτοί όταν συνέβη το συνέδριο πέθαναν μέσα σε 30 ημέρες σε σύγκριση με το 16,7% των ασθενών που είχαν εισαχθεί σε μη συνεδριακές ημέρες και είχαν υποβληθεί σε θεραπεία από τον καρδιολόγο.

Ένα πρόβλημα θα μπορούσε να είναι ότι οι καρδιολόγοι φαίνεται να έχουν εμμονή με το stent-μια διαδικασία όπου ένα μεταλλικό πλέγμα βιδώνεται μέσα σε μια μπλοκαρισμένη αρτηρία για να την ανοίξει - όταν θα μπορούσαν να υπάρχουν ασφαλέστερες και πιο αποτελεσματικές διαθέσιμες επιλογές, είπε η Dr Jena.

Οι γιατροί που παρακολούθησαν το συνέδριο είχαν εκτελέσει περισσότερες διαδικασίες stent και είχαν επικεντρωθεί περισσότερο στη δημοσίευση ερευνητικών μελετών και στη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών από ό, τι οι συνάδερφοι που άφησαν πίσω τους.

ΠηγήJournal of the American Heart Association, 2018; 7: e008230