Τα χάπια δυσπεψίας αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου!

Κατηγορία Υγεία
Τρίτη, 08 Μαΐου 2018 10:26 Διαβάστηκε 1000 φορές
online Ιορδάνης Βελισσάρης

Οι άνθρωποι που παίρνουν συχνά χάπια για να ανακουφιστούν από τη δυσπεψία αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του στομάχου έως και οκτώ φορές. Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι τα φάρμακα για το στομάχι που είναι γνωστά και ως αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPIs), ευθύνονται σίγουρα για τον αυξημένο κίνδυνο.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στομάχου αυξάνεται όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται τα φάρμακα αυτά. Ο κίνδυνος διπλασιάζεται μεταξύ εκείνων που έχουν πάρει τα φάρμακα για λιγότερο από ένα χρόνο, ενώ οι άνθρωποι που τα λαμβάνουν τακτικά για περισσότερο από ένα χρόνο έχουν πενταπλάσιο κίνδυνο. O κίνδυνος οκταπλασιάζεται για όσους παίρνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων για πάνω από δύο χρόνια.

Παρόλο που για τα φάρμακα αυτά υπήρχαν υποψίες για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι προκαλούν καρκίνο του στομάχου, οι επιστήμονες δίσταζαν να αποδώσουν εκεί το αίτιο επειδή υπήρχε επίσης η πιθανότητα η ασθένεια να έχει προκληθεί από την παρουσία του ελικοβακτήριου του πυλωρού στο έντερο.

Έτσι, οι ερευνητές από το νοσοκομείο Queen Mary στο Χονγκ Κονγκ επικεντρώθηκαν στους χρήστες αναστολέων αντλίας πρωτονίων, των οποίων τα επίπεδα του ελικοβακτήριου είχαν μειωθεί ή είχαν εξαλειφθεί. Παρά την απουσία του ελικοβακτήριου, ο κίνδυνος εξακολουθούσε να υπάρχει μεταξύ των 63.397 ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη. Η ομάδα ακολούθησε επταήμερη λήψη αντιβιοτικών για να σκοτώσει το ελικοβακτήριο και κάποιοι πήραν αναστολείς αντλίας πρωτονίων ενώ οι υπόλοιποι πήραν ένα διαφορετικό βοήθημα δυσπεψίας (ανταγωνιστή υποδοχέων ισταμίνης H2).

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος ήταν μόνο στους χρήστες των αναστολέων της αντλίας πρωτονίων. Με τη μελέτη αυτή, ο κίνδυνος καρκίνου του στομάχου, που είναι ο τρίτος πιο θανατηφόρος τύπος καρκίνου, προστίθεται στον κατάλογο κινδύνων του φαρμάκου, ο οποίος περιλαμβάνει ήδη την πνευμονία, την καρδιακή προσβολή και τα κατάγματα.

 

Πηγή: Gut, 2017; gutjnl-2017-314605