Μεγάλο αυξητικό άλμα στα περιστατικά παρωτίτιδας μεταξύ των εμβολιασμένων

Κατηγορία Υγεία
Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018 07:17 Διαβάστηκε 1022 φορές
online Ιορδάνης Βελισσάρης

Τεράστια αύξηση σημειώθηκε στον αριθμό των εκδηλώσεων παρωτίτιδας μεταξύ των εμβολιασμένων. Πέρυσι στις ΗΠΑ - όπου οι εμβολιασμοί είναι σχεδόν υποχρεωτικοί - αναφέρθηκαν περισσότερες από 6.000 περιπτώσεις σε σύγκριση με κάποιες εκατοντάδες περιπτώσεις που καταγράφηκαν πριν από λίγα χρόνια.

Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι το εμβόλιο της παρωτίτιδας - ένα συστατικό του εμβολιασμού MMR - δεν προσφέρει πλήρη προστασία ούτως ή άλλως, και η δράση του φθείρει με το χρόνο. Αυτό θα εξηγούσε γιατί τα περισσότερα από τα κρούσματα έχουν αναφερθεί μεταξύ εφήβων και ατόμων γύρω στα είκοσί τους, αλλά δεν εξηγεί την απότομη άνοδο που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια.

Μία μελέτη σχετικά με την επιδημία παρωτίτιδας μεταξύ 259 φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα ανακάλυψε ότι το 98% είχε κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου MMR στην παιδική ηλικία.

Οι ερευνητές από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μαθητές που είχαν εμβολιαστεί περισσότερο από 13 χρόνια πριν ήταν εννέα φορές πιο πιθανό να εκδηλώσουν παρωτίτιδα - και τα προστατευτικά αποτελέσματα είχαν μειωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε δεν είχαν κανένα πλεονέκτημα σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν εμβολιαστεί ποτέ. Ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος έπεφτε μόνο όταν οι μαθητές λάμβαναν μια τρίτη δόση MMR.

Τα κρούσματα έχουν συμβεί σε σχετικά κλειστές κοινότητες, όπως σε καταλύματα φοιτητών και αθλητικές ομάδες. Η παρωτίτιδα είναι μια ασθένεια του σιελογόνου αδένα και εξαπλώνεται μέσω του σάλιου, όπως π.χ. από ποτήρια, μαχαιροπίρουνα και πιάτα.

 

Πηγές: New England Journal of Medicine, 2017; 377: 947-56