Οδηγός φιλικών βακτηρίων του εντέρου

Κατηγορία Υγεία
Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018 14:47 Διαβάστηκε 1764 φορές
Τεύχος 85 Κέιτ Μοντάνα

Τα καλά βακτήρια στο σώμα μας περιέχουν πολύ περισσότερα γονίδια από όσα ο ίδιος ο οργανισμός μας και αλληλεπιδρούν με αυτόν επηρεάζοντας πολλές από τις λειτουργίες του. Η Κέιτ Μοντάνα εξετάζει τα σημαντικότερα από αυτά και προτείνει τρόπους για να αυξήσουμε τον πληθυσμό τους.

Δεν είμαστε μόνοι. Το μέσο ανθρώπινο σώμα περιέχει περίπου 30-40 τρισεκατομμύρια κύτταρα, αλλά και περίπου 40 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, των μυκήτων και των ιών. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τόσοι μικροοργανισμοί στο σώμα μας που συνιστούν πραγματικά το ένα με τρία τοις εκατό του βάρους μας.

Για δεκαετίες, ήταν αδύνατο να υπολογίσουμε με ακρίβεια πόσα διαφορετικά στελέχη μικροοργανισμών συμβιώνουν μαζί μας. Είχαν απομονωθεί και μελετηθεί μόνο μερικές εκατοντάδες από αυτά. Ωστόσο, οι πρόσφατα αναπτυγμένες μέθοδοι προσδιορισμού αλληλουχίας του γονιδιώματος επέτρεψαν στο ερευνητικό πρόγραμμα Human Microbiome Project (HMP), σε συνεργασία με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, να διαφοροποιήσουν το ανθρώπινο από το μικροβιακό DNA. Τα δεδομένα δείχνουν τώρα ότι περισσότερα από 10.000 μικροβιακά είδη καταλαμβάνουν το ανθρώπινο οικοσύστημα.

Οι ερευνητές του HMP αναφέρουν ότι αυτή η εκπληκτική ποικιλία μικροβίων συνεισφέρει περισσότερα γονίδια για να βοηθήσει την ανθρώπινη επιβίωση από ότι το ίδιο το ανθρώπινο σώμα. Τα γονίδια που μεταφέρονται από βακτήρια στο γαστρεντερικό σωλήνα, για παράδειγμα, επιτρέπουν στον άνθρωπο να αφομοιώσει τις τροφές και να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά που διαφορετικά δεν θα ήταν διαθέσιμα για απορρόφηση.

"Οι άνθρωποι δεν έχουν όλα τα ένζυμα που χρειάζονται για την αφομοίωση της τροφής", λέει η Λίτα Πρόκτορ, PhD, διευθύντρια του προγράμματος HMP. "Τα μικρόβια στο έντερο διασπούν πολλές πρωτεΐνες, λιπίδια και υδατάνθρακες από τη διατροφή μας σε θρεπτικά συστατικά που μπορούμε να απορροφήσουμε. Επιπλέον, τα μικρόβια παράγουν ευεργετικές ενώσεις όπως οι βιταμίνες και τα αντιφλεγμονώδη που το γονιδίωμά μας δεν μπορεί να παράγει".

Το μικροβιακό τοπίο επίσης ποικίλλει σε όλο το ανθρώπινο σώμα. Το στόμα, η μύτη, το δέρμα, το έντερο και ο κόλπος έχουν άκρως διαφορετικά «μικροβιακά οικοσυστήματα» - τόσο διαφορετικά όσο το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και η έρημος της Σαχάρας.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο γάλλος παιδίατρος Ενρί Τισιέ διαπίστωσε ότι τα μωρά που τρέφονταν με βρεφική φόρμουλα γάλατος ήταν πιο επιρρεπή σε διάρροιες από ότι τα μωρά που θήλαζαν και παρατήρησε ότι τα παιδιά που τρέφονταν με φόρμουλα είχαν επίσης μικρότερο αριθμό βακτηριδίων σχήματος Υ (μπιφιδοβακτήρια) στα κόπρανά τους σε σύγκριση με υγιή βρέφη που θήλαζαν.

Το 1906, πρότεινε τη χορήγηση διφωσικών βακτηριδίων (bifid bacteria) σε μωρά με διάρροια προκειμένου να αποκαταστήσει την υγεία τους. Σήμερα αυτή η προσέγγιση είναι συνηθισμένη και οι προστιθέμενοι μικροοργανισμοί που χρησιμοποιούνται για την τόνωση των ιδιοτήτων της μικροβιακής χλωρίδας στο σώμα ονομάζονται προβιοτικά.

Ευεργετικά βακτήρια

Οι μικροοργανισμοί Lactobacillus και Bifidobacterium είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα προβιοτικά, αλλά με πάνω από 10.000 διαφορετικά στελέχη στο ανθρώπινο σώμα, η ταξινόμηση του ευεργετικού από το λιγότερο χρήσιμο είναι ένα δύσκολο επίτευγμα.

Με την αυξανόμενη δημοτικότητα των προβιοτικών και των πρεβιοτικών (συστατικά των τροφίμων - κυρίως ίνες - που προάγουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο, αποτελούν, δηλαδή, την «τροφή», ώστε να αναπτυχθούν περισσότερο τα προβιοτικά στελέχη), εμπειρογνώμονες όπως η Μέρι Έλεν Σάντερς, PhD, επιστημονική υπεύθυνος της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας για Προβιοτικά και Πρεβιοτικά, δηλώνει ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να μαθαίνουν περισσότερα σχετικά με το τι αποτελεί και τι δεν αποτελεί βιώσιμο εμπορικό προβιοτικό.

Η Σάντερς αναφέρει: "Τα περισσότερα προβιοτικά δεν χρειάζεται να συνδέονται με πρεβιοτικό για να λειτουργήσουν, και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση δεν είναι προβιοτικά καθ’αυτά. Για να ονομάσουμε κάτι προβιοτικό, πρέπει να απομονωθεί και να μελετηθεί σε ανθρώπινη δοκιμή και να δείξει να έχει όφελος για την υγεία. Τα προβιοτικά είναι σίγουρα ένα επίπεδο υψηλότερα από ένα προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση.

Δεν βοηθάει επίσης το γεγονός ότι δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως οι ακριβείς μηχανισμοί που εμπλέκονται στη λειτουργία των προβιοτικών. Μέχρι στιγμής, τα προβιοτικά είναι γνωστό ότι βοηθούν στην παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, μειώνουν το pH του εντέρου, μειώνουν τον ανταγωνισμό για θρεπτικά συστατικά, διεγείρουν και ενισχύουν το βλεννογόνο φράγμα του εντέρου και ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ειδικότερα, προκαλούν την έκκριση ανοσοσφαιρίνης Α, ενός αντισώματος απαραίτητου για την κανονική ανοσολογική λειτουργία των βλεννογόνων και ενισχύουν την ικανότητα των Τ κυττάρων να καταπολεμούν τις λοιμώξεις.1

Για να θεωρείται ένα προβιοτικό στέλεχος βιώσιμο προϊόν υγείας, πρέπει να είναι σε θέση να επιβιώνει από τα στομαχικά οξέα και τη χολή, να προσκολλάται στα κύτταρα που καλύπτουν την επιφάνεια του εντέρου και να παρέχει αντιμικροβιακή δράση ενάντια στα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες. Η ικανότητά τους να διασπούν τα χολικά άλατα (μια διαδικασία που ονομάζεται υδρόλυση), η οποία είναι απαραίτητη για την επιβίωσή τους, είναι επίσης κρίσιμη για τον μεταβολισμό του λίπους.2

Επιδράσεις στην υγεία

Τα οφέλη των προβιοτικών για την υγεία περιλαμβάνουν την υποβοήθηση της πέψης, τη μείωση της φλεγμονής και την αύξηση της απορρόφησης θρεπτικών ουσιών. Έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν σε πολυάριθμες καταστάσεις, όπως αλλεργικές αντιδράσεις, νόσο του Crohn, δυσκοιλιότητα, καντιντίαση, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και δυσανεξία στη λακτόζη,3 και προκαλούν την ύφεση των συμπτωμάτων της ελκώδους κολίτιδας.4 Ορισμένα προβιοτικά όπως το Lactobacillus rhamnosus GG και το Saccharomyces boulardii είναι αποτελεσματικά για οξεία γαστρεντερίτιδα σε παιδιά και βρέφη.5

Τα προβιοτικά έχουν επιδείξει δράση στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και πιστεύεται ότι μειώνουν τους κινδύνους καρδιαγγειακών και στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων.6 Μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους ανθρώπους που πάσχουν από ψυχολογικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη, το άγχος και τα γνωστικά συμπτώματα.7

"Ορισμένα προβιοτικά πραγματικά βοηθούν στην απορρόφηση ασβεστίου και άλλων μετάλλων στο έντερο", λέει η Κριστίν ΜακΓκάρυ, LAc, MAc, CFMP, μία ολιστική ιατρός στο Μπόουλντερ του Κολοράντο. "Άλλα παράγουν βιταμίνες Β για εμάς. Παρέχουν προστασία από λοιμώξεις. Επηρεάζουν θετικά το μεταβολισμό μας. Βλέπω τεράστιες αλλαγές όταν κάνω ελέγχους σε ανθρώπους πριν και μετά από εκτεταμένη χρήση προβιοτικών. Βλέπω  μεγαλύτερη ποικιλομορφία στο μικροβίωμά τους και μείωση των αυτοάνοσων προβλημάτων. "

Υπάρχουν επίσης κλινικές ενδείξεις ότι τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου, τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκτός από τη μείωση της εντερικής φλεγμονής και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τα προβιοτικά δεσμεύουν επίσης πιθανές τοξίνες και καρκινογόνους παράγοντες σε τρόφιμα και μειώνουν τα βακτηριακά ένζυμα στο κόλον που προάγουν τον καρκίνο.8

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ανισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου προκαλεί φλεγμονή στην επένδυση του οισοφάγου (βλεννογόνο) και τελικά στο σχηματισμό όγκων εκεί.9 Εργαστηριακές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα προβιοτικά μπορεί να είναι χρήσιμα για την πρόληψη του οισοφαγικού αδενοκαρκινώματος,10 και υπάρχουν ελπιδοφόρα αποδεικτικά στοιχεία ότι τα προβιοτικά μπορούν να επιβραδύνουν δραματικά την ανάπτυξη του καρκίνου του ήπατος, εμποδίζοντας τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων που τρέφουν τον όγκο.11 Ενώ αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν για τον άνθρωπο, υπάρχουν επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι το μικροβίωμα στη γλώσσα των ασθενών με καρκίνωμα ήπατος διαφέρει από εκείνο των υγιών ανθρώπων, προσδίδοντας ακόμα μεγαλύτερη πίστη στην ιδέα ότι τα προβιοτικά μπορεί να ωφελήσουν αυτούς τους ασθενείς.12

Προκειμένου τα προβιοτικά να έχουν όφελος για την υγεία, πρέπει να καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες. Στις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, οι κανονισμοί δεν απαιτούν ακόμη από τους κατασκευαστές να συμπεριλάβουν στην ετικέτα τις ποσότητες προβιοτικών. Στον Καναδά και την Ιταλία, ωστόσο, τα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως «προβιοτικά» πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο μονάδες σχηματισμού αποικιών (CFU) προβιοτικών ανά μερίδα – που είναι δηλαδή ο αριθμός των ζωντανών βακτηρίων στο προϊόν.

Σύμφωνα με την ΜακΓκάρυ, "Προτιμώ οι ενήλικες να χρησιμοποιούν προϊόντα τα οποία εκτιμάται ότι περιέχουν περίπου 100 δισεκατομμύρια CFU. Ξεκινώ με 25 δισεκατομμύρια ανά δόση και αυξάνω σταδιακά".

Πηγές και παρενέργειες

Υπάρχουν ελάχιστες παρενέργειες από τη χρήση προβιοτικών. Η ΜακΓκάρυ τονίζει ότι αυτές εμφανίζονται κυρίως όταν τα νεοεισαχθέντα καλά βακτήρια σκοτώνουν τα βλαβερά, δημιουργώντας ένα βραχυπρόθεσμο τοξικό αποτέλεσμα καθώς τα νεκρά βακτήρια αποβάλλονται από το σώμα. Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν δυσκοιλιότητα. Άλλοι έχουν χαλαρά κόπρανα και μπορεί να αισθάνονται πραγματικά άβολα - γι 'αυτό είναι καλή ιδέα να συμβουλεύονται κάποιον ειδικό όταν ασχολούνται με το ανοσοποιητικό τους σύστημα και τα προβλήματα στο έντερο.

"Μπορεί να πάρει από δύο έως τέσσερις εβδομάδες για να ισορροπήσει το έντερο με την εισαγωγή νέας χλωρίδας", λέει η ΜακΓκάρυ.

Ένα άλλο ερώτημα που προκαλεί σύγχυση στα προβιοτικά είναι σε ποια μορφή θα τα πάρουμε. "Αυτό που μας λείπει σε βιβλιογραφική βάση είναι μελέτες που συγκρίνουν ένα προβιοτικό ως συμπλήρωμα με ένα προβιοτικό σε γιαούρτι", λέει η Σάντερς. «Δεν έχουμε αξιόπιστες συγκρίσεις όπου μπορούμε να πούμε ότι το ένα λειτουργεί καλύτερα από το άλλο ή ότι και τα δύο είναι ισοδύναμα".

Συνολικά, η Σάντερς λέει ότι βλέπει όφελος από τη λήψη προβιοτικών σε μια διατροφική πηγή όπως το γιαούρτι ή το κεφίρ για την πρόσθετη θρεπτική αξία που παρέχει ως τρόφιμο. Η ΜακΓκάρυ, από την άλλη πλευρά, διαφωνεί. "Ορισμένα προβιοτικά πραγματικά σας βοηθούν να απορροφήσετε ασβέστιο και άλλα μέταλλα στο έντερο σας."

"Τα Lactobacillus, Acidophilus, Bifidophilus και όλα αυτά τα διαφορετικά στελέχη στο γιαούρτι που βοηθούν τη διαδικασία ζύμωσης δεν είναι ανθεκτικά στα οξέα του στομάχου", λέει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσες πολλές μάρκες γιαουρτιού περιλαμβάνουν δηλώσεις στην ετικέτα όπως "περιέχει Lactobacilli και Bifidobacteria εκτός από τις καλλιέργειες γιαουρτιού". Η προσθήκη αυτών των στελεχών στο γιαούρτι εξασφαλίζει ότι ορισμένα προβιοτικά θα επιβιώσουν και θα φτάσουν στο έντερο. Αλλά ακόμα και με τα πρόσθετα στελέχη, λέει λέει η ΜακΓκάρυ, δεν παίρνετε αρκετή δόση για να είναι αποτελεσματικά.

Μια άλλη μεγάλη ανησυχία είναι τα λυοφιλιωμένα προβιοτικά σε καταστήματα ή στο διαδίκτυο. Οι δοκιμές που έγιναν σε προβιοτικά δείχνουν ότι είναι συχνά μόνο 30 με 50 τοις εκατό βιώσιμα στα ράφια εξαιτίας του κακού χειρισμού, των υψηλών θερμικών συνθηκών κατά τη μεταφορά, της έλλειψης ψύξης ή του απλού γεγονότος ότι έχουν αποθηκευτεί στην αποθήκη πάρα πολύ καιρό πριν να πωληθούν.

Πότε πρέπει να παίρνετε προβιοτικά

Όταν παίρνετε αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά είναι γνωστό ότι προκαλούν καταστροφή στη χλωρίδα του εντέρου, σκοτώνουν τα ωφέλιμα βακτήρια μαζί με τα βλαβερά. Στο παρελθόν, συμβούλευαν όσους έπαιρναν αντιβίωση να μην λαμβάνουν προβιοτικά κατά τη διάρκεια της λήψη της - να περιμένουν μέχρι το τέλος επειδή τα αντιβιοτικά θα θανατώσουν τα προβιοτικά. Το πρόβλημα με αυτήν την προσέγγιση είναι ότι επιτρέπει στους παθογόνους μικροοργανισμούς να πολλαπλασιάζονται ανενόχλητα σε σχέση με τα ωφέλιμα βακτήρια, που συχνά οδηγούν σε διάρροια που σχετίζεται με τα αντιβιοτικά και σε άλλα προβλήματα. Τα προβιοτικά πρέπει να λαμβάνονται τουλάχιστον μία ώρα πριν ή δύο ώρες μετά τη λήψη των αντιβιοτικών.

Όταν είστε στρες. Το στρες απειλεί την ομοιόσταση στο σώμα και έχει τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο γαστρεντερικό σωλήνα. Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, έλκη και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τροφικές αλλεργίες, κατάθλιψη και διάφορα γνωστικά προβλήματα. Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή αυτών των προβλημάτων.13

Όταν ταξιδεύετε. Η αλλαγή των γεωγραφικών τοποθεσιών σημαίνει τόσο άγχος όσο και αλλαγή στα τρόφιμα και στο νερό που ενδέχεται να φιλοξενήσουν νέα και εχθρικά βακτήρια και στελέχη ιών. Η ενίσχυση της γαστρεντερικής ισχύος με τη λήψη βιώσιμων προβιοτικών είναι απλά κοινή λογική.

Προφυλακτική χρήση. Τα προβιοτικά δεν είναι πανάκεια για κάθε πρόβλημα και δεν είναι απαραίτητο να τα παίρνετε για να είστε υγιείς. Αλλά σύμφωνα με την Μ. Σάντερς, PhD, επιστήμονα του Διεθνούς Επιστημονικού Συνδέσμου Προβιοτικών και Πρεβιοτικών, τα προβιοτικά υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνουν τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, του εντέρου, του κόλπου και του ουροποιητικού συστήματος, ανακουφίζουν από τη διάρροια, τη δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα, βοηθούν στην υποστήριξη ενός αποτελεσματικού φραγμού στο έντερο και τη διαχείριση των συμπτωμάτων του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου και ακόμη βοηθούν στη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης.

Διατροφικές πηγές προβιοτικών – πρεβιοτικών

Γιαούρτι και κεφίρ. Όπως και με το τυρί (παρακάτω), δεν συνιστώνται αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Εάν ναι, ερευνήστε πηγές από γάλα κατσίκας ή πρόβειου γάλακτος και βεβαιωθείτε ότι το προϊόν προέρχεται από βιολογικά ζώα που τρέφονται με χόρτο. Στελέχη υγειών βακτηρίων που προστίθενται στο γιαούρτι και το κεφίρ περιλαμβάνουν τα L. bulgaricus, S. thermophilus, L. acidophilus, L. casei και Β. Bifidus.

Ακατέργαστο τυρί. Τα ακατέργαστα και μη παστεριωμένα τυριά περιέχουν προβιοτικά όπως: S. thermophilus, B. bifudus, L. bulgaricus και L. acidophilus.

Kombucha. Αποτελούμενο από μαύρο τσάι που έχει υποστεί ζύμωση με μια «αρχική» αποικία βακτηρίων και μαγιά που ονομάζεται «SCOBY», το κομπούχα είναι γεμάτο καλά βακτήρια.

Tempeh / natto. Οι σπόροι σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν να βρεθούν στα ιαπωνικά καταστήματα τροφίμων. Περιέχουν το προβιοτικό Β. Subtilis, το οποίο διεγείρει ευεργετικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση. Το Sauerkraut και το kimchi είναι κατασκευασμένα από ζυμωμένο λάχανο και άλλα λαχανικά. Αν και δεν είναι υψηλά σε προβιοτικά, αυτά τα πρεβιοτικά είναι υψηλά σε οργανικά οξέα που υποστηρίζουν την ανάπτυξη των καλώ βακτηρίων.

Ξινόγαλα. Γνωστό και ως «ελληνικό οξύγαλα» ή «αριάνη». Παράγεται από τη φυσική ζύμωση γάλακτος ή βουτυρογάλακτος με φιλικά για τον οργανισμό οξυγαλακτικά βακτηρίδια (προβιοτικά). Είναι προϊόν εύγευστο, εύπεπτο και πολύ θρεπτικό, αφού προσφέρει ό,τι και το γάλα από το οποίο προέρχεται συν τα επιπρόσθετα προβιοτικά, τα οποία εμπλουτίζουν την εντερική μας χλωρίδα. Το ξινόγαλα αποτελεί καλή εναλλακτική λύση πρόσληψης ασβεστίου για άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Ξινόχοντρος. Στην Κρήτη τον λατρεύουν. Χαρακτηριστικό προϊόν της Κρήτης, συγγενές με ορισμένους τύπους τραχανά. Παρασκευάζεται από αλεσμένο στάρι και «ξινισμένο» κατσικίσιο γάλα, επομένως περιέχει τα θρεπτικά συστατικά και των δύο. Τρώγεται είτε φρέσκος είτε αποξηραμένος. Αποτελεί ένα φυσικό προβιοτικό –πρεβιοτικό προϊόν.

Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά & πρεβιοτικά

 

Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά (φιλικά βακτήρια)

 • Γιαούρτι
 • Κεφίρ
 • Ξινόχοντρος τραχανάς
 • Μπύρες υψηλής ζύμωσης
 • Ξινολάχανο
 • Μαλακά τυριά
 • Ξινόγαλο
 • Μαύρη σοκολάτα
 • Τουρσί
 • Ψωμί με προζύμι
 • Ελιές
 • Ροφήματα από βότανα (τσουκνίδα)
 • Σόγια με ζύμωση
 • Αρακάς

Πρεβιοτικές τροφές («θρέφουν» τα καλά βακτήρια)

 • Σπαράγγια
 • Αγκινάρες
 • Μπανάνες
 • Πλιγούρι βρώμης
 • Κόκκινο κρασί
 • Μέλι
 • Σταφίδα
 • Ορός τυρογάλατος
 • Όσπρια
 • Σκόρδο, κρεμμύδι
 • Μήλα
 • Σίκαλη, κριθάρι
 • Ρίζα πικραλίδας

Ποιο προβιοτικό;

Ένα από τα μεγαλύτερα κενά στην κατανόησή μας για τα προβιοτικά είναι ότι δε γνωρίζουμε ακριβώς για τι είναι καλό κάθε στέλεχος και ποιο είδος προβιοτικού χρειάζεται σε κάθε πρόβλημα υγείας. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά καλά μελετημένα είδη με συνεπή αποτελέσματα στους ακόλουθους τομείς.

 

Κριτήρια για την επιλογή προβιοτικού συμπληρώματος για την αναπλήρωση ζωντανών βακτηρίων

Τα προβιοτικά χρησιμοποιούνται με σκοπό την ενίσχυση της εντερικής χλωρίδας. Για να είναι επιτυχημένο ένα συμπλήρωμα ζωντανών βακτηρίων πρέπει να πληροί τα παρακάτω κριτήρια:

 • Πρέπει να περιέχει τέτοιο αριθμό βακτηρίων, ώστε να διασφαλίζει ότι θα φτάσει επαρκής ποσότητά τους στον τελικό προορισμό, δηλαδή το έντερο (περνώντας μέσα από το στομάχι χωρίς πολύ μεγάλη απώλεια του πληθυσμού τους)
 • Τα βακτήρια πρέπει να ανήκουν στα στελέχη εκείνα που μπορούν να δοθούν και μεμονωμένα. Αν είναι δυνατόν, θα έπρεπε να είναι στελέχη ειδικά επιλεγμένα για την ανθρώπινη χλωρίδα.
 • Το χαμηλό pH του στομάχου ενδέχεται να επηρεάσει την βιωσιμότητα των ζωντανών βακτηρίων, γι’ αυτό είναι σημαντική η χρήση μικροενκαψυλιωμένων προβιοτικών στελεχών για την αύξηση της αποίκησης των φιλικών βακτηρίων στο έντερο. Επίσης η λήψη των συμπληρωμάτων αυτών με το κύριο γεύμα της ημέρας ή αμέσως μετά, επιδρά σε κάποιο βαθμό ως ρυθμιστικό διάλειμμα στο χαμηλό pH του στομάχου.
 • Οι ανάγκες του καθενός διαφέρουν ανάλογα με τον τρόπο ζωής και τις διαιτολογικές του συνήθειες.

 

table 01

 

Πηγές:

www.isappscience.org

www.usprobioticguide.com

www.kristinmcgary.com

 

Βιβλιογραφικές αναφορές

1 ISRN Nutr, 2013; 2013: 481651

2 Appl Environ Microbiol, 2006; 72: 1729-38

3 Inflamm Allergy Drug Targets, 2012; 11: 79-89

4 Am J Gastroenterol, 2005; 100: 1539-46

5 J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2014; 58: 531-9

6 Exp Diabetes Res, 2012; 2012: 902917

7 Ann Gen Psychiatry, 2017; 16: 14

8 Cancer Biol Ther, 2006; 5: 1265-9

9 Ann Gastroenterol Surg, 2017; 1: 99-104

10 J Med Microbiol, 2015; 64: 348-54

11 Proc Natl Acad Sci USA, 2016; 113: E1306-15

12 Sci Rep, 2016; 6: 33142

13 J Physiol Pharmacol, 2011; 62: 591-9; Ann Gen Psychiatry, 2017; 16: 14.