Οι αρτηρίες μας σκληραίνουν όταν η υγεία του εντέρου μας είναι κακή

Κατηγορία Υγεία
Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018 07:31 Διαβάστηκε 889 φορές
online Ιορδάνης Βελισσάρης

Η αρτηριακή νόσος - όπου οι αρτηρίες αρχίζουν να χάνουν την ελαστικότητά τους στα πρώτα στάδια της καρδιαγγειακής νόσου - δεν προκαλείται από την κατανάλωση λιπαρών τροφών. Αντ’ αυτού, είναι μια φλεγμονώδης διαδικασία που προκαλείται από την υγεία του εντέρου μας.

Ερευνητές που παρακολούθησαν την υγεία 617 μεσήλικων γυναικών, πολλές από τις οποίες ήταν δίδυμες, ανακάλυψαν ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βακτηρίων στο έντερό τους είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από αρτηριακή δυσκαμψία. Υπήρξε αντίστροφη σχέση μεταξύ της ποικιλίας των βακτηρίων του εντέρου και της αρτηριακής νόσου. Με άλλα λόγια, οι γυναίκες με τη μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων είχαν τη μικρότερη αρτηριακή δυσκαμψία.

Ο εμπλουτισμός του εντέρου με περισσότερες ποικιλίες βακτηρίων μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για τη θεραπεία της αρτηριακής νόσου και των καρδιακών παθήσεων, λένε οι ερευνητές του King's College στο Λονδίνο.

Είναι ήδη γνωστό ότι το μικροβίωμα του εντέρου - η κοινότητα μικροβίων στο γαστρεντερικό σωλήνα - ρυθμίζει τη φλεγμονή, την ανοχή στη γλυκόζη και την ευαισθησία στην ινσουλίνη (δύο σημαντικοί παράγοντες στον διαβήτη τύπου 2) και έτσι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι συνδέεται επίσης με την αρτηριακή νόσο.

Η ανακάλυψη αυτή οδηγεί για άλλη μια φορά στην αμφισβήτηση της θεωρίας ότι τα λιπαρά τρόφιμα διαλύουν τις αρτηρίες μας και τις κάνουν σκληρές. Προσθέτει ακόμα ένα στοιχείο ότι η καρδιακή νόσος συνδέεται με τα επεξεργασμένα τρόφιμα, και ειδικά τη ζάχαρη: έχει περισσότερο να κάνει με την ικανότητά μας να επεξεργαζόμαστε τα τρόφιμα.

Πηγή:

European Heart Journal, 2018, 0: 1-9, doi: 10.1093 / eurheartj / ehy226.