Μύθος ότι τα κύτταρα του εγκεφάλου πεθαίνουν καθώς γερνάμε;

Κατηγορία Υγεία
Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018 07:59 Διαβάστηκε 915 φορές
online Ιορδάνης Βελισσάρης

Η ιδέα ότι τα εγκεφαλικά μας κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν όταν φτάνουμε στα είκοσι μας είναι ένας μύθος. Στην πραγματικότητα, όπως επισήμαναν οι επιστήμονες, οι εγκέφαλοί μας συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να αναγεννούν κύτταρα μέχρι να πεθάνουμε. Αν και ο εγκέφαλός μας ανανεώνεται συνεχώς - σε μια διαδικασία γνωστή ως νευρογένεση - οι συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων καθίστανται λιγότερο αποτελεσματικές καθώς μεγαλώνουμε και αυτό θα μπορούσε να είναι ο λόγος για τον οποίο οι ηλικιωμένοι έχουν γνωστικά προβλήματα όπως η απώλεια μνήμης.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη ανέλυσαν τον εγκέφαλο 28 ατόμων, ηλικίας 14 έως 79 ετών, που είχαν πεθάνει αιφνίδια αλλά δεν είχαν ψυχικά προβλήματα όπως κατάθλιψη ή άνοια. Όλα τα δείγματα έδειξαν σημάδια νευρογένεσης, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού νέων νευρώνων - στην πραγματικότητα, όλοι είχαν παρόμοια πρότυπα ανάπτυξης σε όλο τον ιππόκαμπο.

Η μόνη διαφορά ήταν ότι τα δείγματα από τα μεγαλύτερα άτομα είχαν μικρότερη αγγειογένεση. Με άλλα λόγια, δεν σχημάτιζαν τόσα αιμοφόρα αγγεία και έτσι οι νέοι νευρώνες δεν ήταν σε θέση να συνδεθούν τόσο αποτελεσματικά όσο στα νεαρά δείγματα.

Αν και οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και 30 χρόνια ότι η νευρογένεση συνεχίζει να συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, η ομάδα του Columbia είναι μία από τις πρώτες που την παρακολουθούν σε μια σειρά δειγμάτων.

Τα ευρήματά τους ανοίγουν την πόρτα για καλύτερες θεραπείες για την αντιμετώπιση της άνοιας, της απώλειας μνήμης και της νόσου του Αλτσχάιμερ.

ΠηγήCell Stem Cell, 2018; 22: 589-99