Η ημερήσια κατανάλωση νερού μειώνει την επανεμφάνιση ουρολοίμωξης

Κατηγορία Υγεία
Δευτέρα, 09 Ιουλίου 2018 09:15 Διαβάστηκε 765 φορές
online Ιορδάνης Βελισσάρης

Οι γυναίκες που πάσχουν συχνά από επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος θα πρέπει να αρχίσουν να πίνουν καθημερινά περίπου 1,5 λίτρο νερό. Έτσι μειώνουν στο μισό τις πιθανότητες επανεμφάνισης του προβλήματος.

Το επιπλέον νερό βοηθά στην έκπλυση των βακτηρίων από την ουροδόχο κύστη και μειώνει την πιθανότητα να προσκολληθούν τα βακτήρια στα επιθυλιακά κύτταρα του ουροποιητικού, κάτι που συμβαίνει όταν αναπτύσσεται μία λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

Αν και ακούγεται λογικό, κανείς δεν είχε δοκιμάσει πραγματικά την ιδέα μέχρι τώρα, αναφέρουν ερευνητές από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Μαϊάμι.

Συγκέντρωσαν μια ομάδα 140 γυναικών που υπέφεραν τουλάχιστον από τρεις ουρολοιμώξεις κατά το παρελθόν έτος και των οποίων η πρόσληψη υγρών ήταν αρκετά χαμηλή. Οι μισές συνέχιζαν κανονικά τη φυσιολογική τους ρουτίνα πρόσληψης νερού ενώ οι υπόλοιπες έπιναν επιπλέον 1,5 λίτρα νερού ημερησίως.

Με όλα τα άλλα ποτά που κατανάλωναν οι γυναίκες σε μια μέρα, η πρόσληψη υγρών αυξήθηκε στα 2,8 λίτρα, ενώ όσες δεν αύξησαν τη λήψη νερού κατανάλωναν περίπου 1,2 λίτρα καθημερινά.

Μετά από ένα χρόνο, οι γυναίκες που δεν έπιναν επιπλέον υγρά ανέφεραν ότι είχαν υποστεί λίγο πάνω από τρεις ουρολοιμώξεις σε αυτούς τους 12 μήνες, ενώ η ομάδα που έπινε περισσότερο νερό παρουσίασε περίπου 1,6 λοιμώξεις κατά μέσο όρο, με μείωση κατά 48%.

Εκτιμάται ότι έως και το 60% των γυναικών θα υποφέρουν τουλάχιστον από μία λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια της ζωής τους και το 25% αυτών θα έχει υποτροπή της λοίμωξης.

Πηγή: Proceedings of the Infectious Diseases Society of America's ID Week, October 5, 2017