Πόσο καλή είναι η πέψη μας;

Κατηγορία Υγεία
Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018 08:53 Διαβάστηκε 3199 φορές
Τεύχος 86 Σάρα Ντάβενπορτ

Μεγάλο μέρος της υγείας και της ευημερίας μας βασίζεται στην ικανότητα του εντέρου να αφομοιώνει αυτό που τρώμε και να απορροφά όλα τα ωφέλιμα στοιχεία του. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από πεπτικά προβλήματα όπως ο τυμπανισμός και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η δυσανεξία σε τροφές ή η δυσφορία μετά το φαγητό. Το σώμα μας χρειάζεται μια σταθερή πηγή καυσίμων με τη μορφή πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπών, βιταμινών και μετάλλων και κατανοώντας πώς λειτουργεί το έντερο, ελέγχοντας την αποτελεσματικότητά του και στη συνέχεια αποκαθιστώντας ενδεχόμενες ανισορροπίες, βοηθάμε τον οργανισμό μας να αισθανόμαστε καλά και να νιώθουμε ενεργητικότητα.

Τα παρακάτω τεστ, τα περισσότερα εκ των οποίων μπορεί κανείς να κάνει στο σπίτι, μας δίνουν μία εικόνα της κατάστασης της πέψης μας και ακολουθώντας κάποιες συμβουλές μπορεί κανείς να βελτιώσει κάθε πτυχή της υγείας του εντέρου του.

Το στομάχι: ο επεξεργαστής τροφών

Το στομάχι, το οποίο βρίσκεται στην πάνω αριστερή περιοχή της κοιλιάς, αποτελεί τον επεξεργαστή των τροφών. Μπορεί να κρατήσει περίπου 1,5 λίτρα φαγητού και ποτού και χρειάζεται κατά προσέγγιση επτά δευτερόλεπτα για να φτάσει το φαγητό από το στόμα στο στομάχι και περίπου τέσσερις ώρες για να γίνει η επεξεργασία ενός μέτριου γεύματος.

Το στομάχι το κάνει αυτό με την έκκριση υδροχλωρικού οξέος (HCL) και πεπτικών ενζύμων για να χωνέψει τις πρωτεΐνες, να διαλύσει τις φυτικές ίνες και να μαλακώσει κάθε συνδετικό ιστό στις τροφές, να εξοντώσει οποιαδήποτε παθογόνα ή παράσιτα κατά τη διαδικασία επεξεργασίας, πριν παραδώσει την τροφή στο λεπτό έντερο.

Πολλά προβλήματα του στομάχου, όπως η καούρα και η δυσπεψία, προκύπτουν από τη γρήγορη κατανάλωση της τροφής και μπορούν να επιλυθούν με απλή επιβράδυνση της διαδικασίας στα γεύματα και φροντίζοντας να μασάμε κάθε μπουκιά τουλάχιστον 20 φορές πριν την κατάποση, επιτρέποντας στο σάλιο να αρχίσει να διασπά το φαγητό πολύ πριν φτάσει στο στομάχι.

Εάν, ωστόσο, τα προβλήματα μετά το φαγητό εξακολουθούν να υφίστανται, τότε ίσως είναι καιρός να ελέγξετε τα επίπεδα HCL. Μόλις έχετε την απάντηση, τότε είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για περαιτέρω συμβουλές και να αποκλείσετε σοβαρότερα προβλήματα.

Ένζυμα

Έχουμε περίπου 3.000 διαφορετικές ποικιλίες ενζύμων στο σώμα μας, οι οποίες εμπλέκονται σε τεράστιους αριθμούς μεταβολικών διεργασιών και λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της αφομοίωσης των τροφών, της επισκευής, της ανανέωσης, και της διατήρησης ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Καθώς γερνάμε, τα επίπεδα των πεπτικών ενζύμων μειώνονται, οπότε ένας 70χρονος έχει το μισό της ποσότητας των ενζύμων που διέθετε στην ηλικία των 20 ετών.

Τα ένζυμα απαντώνται φυσικά σε ακατέργαστες τροφές ή τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όμως καταστρέφονται με το μαγείρεμα. Η πλειονότητα της τροφής μας είναι μαγειρεμένη ή επεξεργασμένη, επομένως τα περισσότερα τρόφιμα σήμερα σχεδόν στερούνται ενζύμων.

Τα χαμηλά επίπεδα ενζύμων μάς κάνουν να γερνάμε γρηγορότερα και να παίρνουμε βάρος και συνδέονται επίσης με χρόνιες ασθένειες, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Ενζυμικά βοηθήματα

Τα παρακάτω είναι κάποια ενζυμικά βοηθήματα που βοηθούν την πέψη:

Φυσικά ένζυμα. Βρίσκονται σε ακατέργαστα βιολογικά τρόφιμα, ειδικά φρούτα και λαχανικά, αλλά και στο μη παστεριωμένο γάλα, τους κρόκους αβγών, το ξινολάχανο και τα λαχανικά τουρσί. Τα φυσικά ένζυμα είναι ωφέλιμα για το ανοσοποιητικό σύστημα, τις αρθρώσεις και τις αρτηρίες.

Πεπτικά ένζυμα. Βρίσκονται κυρίως στο έντερο και βοηθούν στην ελαχιστοποίηση της δυσπεψίας, της παλινδρόμησης, του φουσκώματος και των αερίων.1 Υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες πεπτικών ενζύμων στο σώμα:

 • Αμυλάσες, οι οποίες διασπούν τους υδατάνθρακες.
 • Λιπάσες, οι οποίες διασπούν λίπη.
 • Πρωτεάσες, οι οποίες διασπούν τις πρωτεΐνες.

Και οι τρεις τύποι πεπτικών ενζύμων παράγονται στο πάγκρεας και βρίσκονται φυσικά σε ωμά φρούτα και λαχανικά, σπόρους που έχουν βλαστήσει, ακατέργαστους καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια. Τα περισσότερα συμπληρώματα περιέχουν αυτά τα τρία συν ένα συνδυασμό πρόσθετων ενζύμων υποστήριξης.

 

Τεστ που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι

Τεστ του χυμού λεμονιού

Η παλινδρόμηση οξέων και η καούρα είναι το πιο συχνό αποτέλεσμα των οξέων του στομάχου (HCL) που είναι είτε υπερβολικά λίγα είτε υπερβολικά πολλά.2

Αν υποφέρετε από αυτό, την επόμενη φορά που θα έχετε πόνο στο στομάχι, δοκιμάστε να καταπιείτε μια κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού. Εάν ο πόνος εξαφανιστεί, μπορεί να έχετε πολύ λίγα οξέα στομάχου. Εάν ο πόνος επιδεινωθεί, τότε μπορεί να έχετε πάρα πολύ οξύ στο στομάχι και ενδεχομένως έλκος, γι’ αυτό φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Εάν και μόνο εάν τα συμπτώματά σας απομακρυνθούν με το τεστ του χυμού λεμονιού, ακολουθήστε το παρακάτω τεστ υδροχλωρικής βεταΐνης. Η υδροχλωρική βεταΐνη (Betaine HCL) είναι ένα συμπλήρωμα που μπορείτε να αγοράσετε από φαρμακεία και καταστήματα υγιεινής διατροφής. Εάν παίρνετε ήδη κάποια φαρμακευτική αγωγή, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ότι η αγωγή είναι συμβατή με την υδροχλωρική βεταΐνη.

Τεστ υδροχλωρικής βεταΐνης

Πάρτε 1 κάψουλα υδροχλωρικής βεταΐνης πριν από την τελευταία μπουκιά του κύριου γεύματός σας (που πρέπει να περιέχει πρωτεΐνες και λίπη, όχι κυρίως υδατάνθρακες, όπως σαλάτα ή φρούτα).

Οποιαδήποτε αίσθηση καψίματος ή δυσπεψία σημαίνει ότι έχετε ήδη αρκετό υδροχλωρικό οξύ ή πάλι ότι μπορεί να έχετε έλκος στο στομάχι και πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εάν υπάρχει αίσθηση καούρας, σταματήστε το τεστ σε αυτό το σημείο.

Αν δεν έχετε κάποια αίσθηση καψίματος, πάρτε δύο κάψουλες υδροχλωρικής βεταΐνης την επόμενη ημέρα, ακολουθούμενες από τρεις κάψουλες την μεθεπόμενη ημέρα. Αν δεν έχετε ακόμα αίσθηση καψίματος, τότε χρειάζεστε περισσότερο υδροχλωρικό οξύ και θα πρέπει να συνεχίσετε να προσθέτετε μια κάψουλα σε κάθε γεύμα έως ότου αισθανθείτε καούρα ή κάποια ένδειξη ερεθισμού. Όταν φτάσετε σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να λαμβάνετε μία κάψουλα λιγότερη στα γεύματά σας. Εάν πρόκειται να έχετε ένα γεύμα που αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες (χωρίς γαλακτοκομικά ή ζωικές πρωτεΐνες), τότε χρησιμοποιείστε τη μισή δόση.

Κάθε φορά που παρουσιάζετε οποιοδήποτε ερεθισμό, μειώστε τη δόση σας κατά μία κάψουλα κάθε γεύμα μέχρι να μην εμφανίζεται πλέον. Το σώμα σας θα έχει εξισορροπήσει τα επίπεδα του στομαχικού οξέος.

Σχέδιο δράσης για ένα υγιές στομάχι

 • • Μασάτε κάθε μπουκιά τροφής τουλάχιστον 20 φορές πριν την κατάποση. Η μάσηση παράγει σάλιο (το οποίο περιέχει αμυλάση) και ξεκινά αποτελεσματικά την πεπτική διαδικασία, επιτρέποντας έτσι τη σωστή διάσπαση της τροφής. Η κατάποση μεγάλων κομματιών τροφής πολύ γρήγορα προκαλεί προβλήματα στο έντερο, καθώς η άπεπτη τροφή ζυμώνεται, δημιουργώντας τοξίνες και αέρια που ερεθίζουν την επένδυση του στομάχου. Εμποδίζει επίσης την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και δημιουργεί πεπτικά προβλήματα.
 • • Πάρτε πεπτικά ένζυμα, συμπεριλαμβανομένου του υδροχλωρικού οξέος, με κάθε γεύμα εάν τα χρειάζεστε και συμπληρώστε με B6 (50mg) και ψευδάργυρο (30mg). Τα πεπτικά ένζυμα βοηθούν στην παραγωγή υδροχλωρικού οξέος και την πέψη γενικότερα, η βιταμίνη Β6 ενισχύει το οξύ του στομάχου και ο ψευδάργυρος βοηθά τα συμπτώματα δυσανεξίας.
 • • Για έλκη: Πάρτε γλυκόριζα σε μασώμενη μορφή (deglycyrrhizinated licorice (DGL)3), όχι σε κάψουλα, επειδή το σάλιο κάνει τη διαδικασία πιο αποτελεσματική.

Το λεπτό έντερο: ο αναμείκτης τροφής και αφομοιωτής

Το λεπτό έντερο αποτελείται από τρία χωριστά τμήματα: το δωδεκαδάκτυλο, την νήστιδα και τον ειλεό. Το λεπτό έντερο βοηθά στην πέψη της τροφής περισσότερο από το στομάχι. Εκεί το φαγητό που έχει ήδη διασπαστεί στο στομάχι, επεξεργάζεται περαιτέρω, καθώς αναμιγνύεται με τη χολή από το συκώτι και τους χυμούς από το πάγκρεας.

Περίπου το 95% της τροφής που καταναλώνουμε χωνεύεται εδώ, και τα χρήσιμα θρεπτικά συστατικά διαχωρίζονται από τα άχρηστα προϊόντα. Η τροφή παραμένει στο λεπτό έντερο για 1-4 ώρες πριν μετακινηθεί στο παχύ έντερο για περαιτέρω επεξεργασία. Περίπου το 70-90 % των εντερικών παρασίτων ζουν επίσης εδώ.

Η διατήρηση ενός υγιούς λεπτού εντέρου εξαρτάται από τα επίπεδα των βακτηρίων και η δημιουργία βλέννας στα εντερικά τοιχώματα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα και να καταστρέψει την ενέργειά σας. Εάν έχετε φουσκώματα, αέρια και χαλαρές κινήσεις του εντέρου και κοιμάστε αμέσως μετά το φαγητό, ίσως έχετε κάποιο εντερικό πρόβλημα όπως κάντιντα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου. Η κακή αναπνοή είναι συχνά ένα σημάδι ότι μπορεί να έχετε κάποιο πρόβλημα.

Ο κάντιντα είναι ένας από τα πιο κοινούς και πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμους μύκητες, αλλά σπάνια δημιουργεί πρόβλημα εκτός και αν συνυπάρχει με υπερβολική ανάπτυξη βακτηριδίων.4 Ο κάντιντα εξαπλώνεται γρήγορα και μοιάζουν διεισδύει σε ιστούς και αδένες. Τρέφεται με τη ζάχαρη και καθώς η κατανάλωση ζάχαρης έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, το ίδιο έχει συμβεί και στον μύκητα.

Η καταστροφή των «φιλικών» βακτηρίων στο έντερο μπορεί να συμβεί μετά από επαναλαμβανόμενες αγωγές αντιβιοτικών, λήψη αντισυλληπτικών, κατανάλωση χλωριωμένου νερού βρύσης αλλά και λόγω διατροφής πλούσιας σε ζάχαρη. Όλα αυτά βοηθούν τα «κακά» βακτήρια να αυξηθούν και ο κάντιντα πολλαπλασιάζεται εκθετικά, οπότε αν έχετε αυξημένο κάντιντα, έχετε και βακτηριακό πρόβλημα.

Αν ο κάντιντα αυξηθεί ανεξέλεγκτα, μπορεί να οδηγήσει σε εμφανή συμπτώματα όπως πόδι του αθλητή, κολπική μυκητίαση, δερματοφυτία, αλλά υπάρχουν και άλλα λιγότερο εμφανή συμπτώματα, όπως εξάντληση και λοιμώξεις του εντέρου και του ουροποιητικού συστήματος.

Διαβάστε με προσοχή τις ετικέτες των προβιοτικών. Μερικές δοκιμές έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά επηρεάζουν θετικά ένα ευρύ φάσμα θεμάτων υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη,5 ο κάντιντα, οι αλλεργίες, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η νόσο του Crohn.

Κάποιες μελέτες αναφέρουν ότι το 99% των μικροβίων που ζουν στο έντερο δεν είναι σε θέση να καταναλώνουν οξυγόνο όμως όλα τα ζυμωμένα τρόφιμα και τα προβιοτικά που αγοράζουμε περιέχουν μόνο βακτήρια που χρειάζονται οξυγόνο για να επιβιώσουν, πράγμα που σημαίνει ότι τα προβιοτικά είναι ασυμβίβαστα με την πλειοψηφία των επισκεπτών του εντέρου μας και μπορεί να επηρεάσουν θετικά μόνο ένα μικρό ποσοστό των μικροβίων μας.6

 

Τεστ που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι

Τεστ σύνδρομου εντερικής μικροβιακής υπερανάπτυξης (SIBO)

Τα βακτήρια του εντέρου εκκρίνουν υψηλά επίπεδα υδρογόνου και μεθανίου, τα οποία στη συνέχεια εκπνέουν από τους πνεύμονές σας και μπορούν επομένως να μετρηθούν. Διατίθεται στο διαδίκτυο (www.biohealthlab.com/patients), ένα απλό τεστ αναπνοής πουμπορεί να σας πει αν έχετε υπερβολική ανάπτυξη βακτηρίων.

Τεστ κάντιντα

Αυτό το απλό τεστ είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τον έλεγχο του κάντιντα.

1) Βάλτε δίπλα σας ένα φρέσκο ποτήρι νερό πριν πάτε για ύπνο.

2) Πρώτο πράγμα το πρωί, ξεπλύνετε εν συντομία το στόμα σας, καταπιείτε και στη συνέχεια συγκεντρώνετε λίγο σάλιο και φτύστε στο ποτήρι νερό (βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για σάλιο, όχι βλέννα).

3) Παρακολουθήστε το νερό για 30 λεπτά, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα πρώτα λεπτά.

4) Εάν έχετε υπερανάπτυξη κάντιντα, θα παρατηρήσετε:

 • • χορδές (πόδια) που κρέμονται από το σάλιο
 • • θολά στίγματα αιωρούμενα στο νερό
 • • βαρύ σάλιο στο κάτω μέρος του γυαλιού.

Διαρρέον έντερο

Το διαρρέον έντερο είναι μια κατάσταση στην οποία η φθορά στην επένδυση του εντέρου το καθιστά υπερβολικά διαπερατό. Αυτό είναι συνέπεια των επαναλαμβανόμενων κρίσεων κάντιντα, των παρασίτων, της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών, της δυσανεξίας γλουτένης ή της υπερβολικής ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων.

Οι ατελώς αφομοιωμένες τροφές μπορούν τότε να διεισδύσουν στο τοίχωμα του εντέρου και αυτές οι ουσίες, οι οποίες κανονικά δεν προκαλούν πρόβλημα, προκαλούν την αντίδραση του οργανισμού που τις αναγνωρίζει ως εχθρικές. Οι τοξίνες που διαφορετικά θα περιέχονται στο έντερο, διαρρέουν στην κυκλοφορία του αίματος και το λεμφικό σύστημα προκαλώντας φλεγμονή και εξάντληση.

Ένας συνδυασμός διαπερατότητας εντέρου, "κακής" συσσώρευσης βακτηρίων και χαμηλού οξέος στομάχου μπορεί να είναι η αιτία πίσω από πολλά συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

 

Εργαστηριακά τεστ

Τεστ διαρρέοντος εντέρου

Ένας γιατρός ή ένα φυσιοπαθητικός μπορεί να σας προτείνει να κάνετε μια εξέταση ούρων για να μετρήσετε την ικανότητα δύο μορίων ζάχαρης, της μαννιτόλης και της λακτουλόζης, να περνούν μέσα από την επένδυση του λεπτού εντέρου σας. Αυτό θα σας δώσει μια σαφή εικόνα της διαπερατότητας του εντέρου σας. Εάν η λακτουλόζη, η οποία είναι το μεγαλύτερο μόριο, καταλήγει στα ούρα σας, το έντερό σας εμφανίζει σίγουρα διαπερατότητα.

Μειώστε το αλλεργικό σας φορτίο

Πάνω από το 20% των ανθρώπων επηρεάζονται από ήπιες αντιδράσεις τροφίμων ή δυσανεξίες.7 Το γάλα, το σιτάρι ή η γλουτένη, η ζάχαρη, τα θαλασσινά, το αλκοόλ, ο καφές, τα καρύδια, η σόγια και τα αβγά παίζουν συχνά ρόλο στην πρόκληση προβλημάτων στο έντερο.

Τεστ που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι

Τεστ τροφικών αλλεργιών

Οι αντιδράσεις στα τρόφιμα εμφανίζονται συνήθως ως μια αλλαγή στον ρυθμό σφυγμού σας και θα καταγράφετε τους κτύπους ανά λεπτό σε αυτή τη δοκιμασία.

1) Το πρώτο πράγμα το πρωί, προτού φάτε ή πίνετε, πάρτε τον σφιγμό σας, κρατώντας και μετρώντας για ένα πλήρες λεπτό. Βεβαιωθείτε ότι είστε χαλαροί όταν μετράτε. Καταγράψτε τους κτύπους ανά λεπτό.

2) Μασήστε το φαγητό που θέλετε να δοκιμάσετε για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα, αλλά μην το καταπιείτε.

3) Με την τροφή να βρίσκεται ακόμα στο στόμα σας, πάρτε ξανά το σφυγμό σας για ένα λεπτό και καταγράψτε τους κτύπους σας ανά λεπτό.

4) Φτύστε το φαγητό και ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό.

5) Αύξηση της τάξης των 6 παλμών ανά λεπτό ή περισσότερο δείχνει μια αντίδραση στρες στο σώμα σας, οπότε αποφύγετε την τροφή για τουλάχιστον ένα μήνα πριν κάνετε ξανά το τεστ.

6) Μετά από ένα μήνα, επανεισαγάγετε σταδιακά μικρές ποσότητες της ίδιας τροφής για να δείτε εάν είστε σε θέση να την ανεχτείτε σε μικρότερες ποσότητες. Μην δοκιμάζετε άλλη τροφή έως ότου οι παλμοί σας επιστρέψουν στην αρχική τιμή βάσης του πρωινού.

7) Εάν παρατηρήσετε αντίδραση με το τεστ στο σπίτι σας, εξετάστε το τεστ αλλεργίας σε τρόφιμα με έναν εξειδικευμένο διατροφολόγο.

Συμβουλή: Αν τεστάρετε πιθανή δυσανεξία στα αβγά, βεβαιωθείτε ότι δοκιμάζετε την αντίδρασή σας στον κρόκο και το ασπράδι ξεχωριστά, καθώς το ασπράδι προκαλεί συχνότερα αντίδραση από τον κρόκο.

Παράσιτα

Τα περισσότερα παράσιτα μεταδίδονται από άψητα κρέατα, άψητα λαχανικά και φρούτα και μολυσμένο νερό και τρόφιμα. Ορισμένοι δείκτες ότι υπάρχει πρόβλημα παρασίτων περιλαμβάνουν:

 • • δυσκοιλιότητα, διάρροια, αέρια, φουσκωμένο στομάχι ή άλλα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου
 • • προβλήματα πέψης, μετά από κάποια τροφική δηλητηρίαση
 • • πρόβλημα ύπνου ή συχνά ξυπνήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας
 • • έκζεμα, ερεθισμοί του δέρματος ή ανεξήγητα δερματικά εξανθήματα
 • • πόνοι στους μυς ή στις αρθρώσεις
 • • τρίξιμο δοντιών στον ύπνο
 • •κόπωση, εξάντληση, κατάθλιψη ή γενικά απάθεια
 • • ανικανοποίητη όρεξη, έλλειψη κορεσμού μετά από γεύμα
 • • αναιμία με ανεπάρκεια σιδήρου

Εργαστηριακά τεστ

Έλεγχος για παράσιτα

Μία ανάλυση αίματος ή ένα τεστ κοπράνων θα σας αποκαλύψει εάν έχετε παράσιτα στο σύστημά σας.

  

Σχέδιο δράσης για ένα υγιές λεπτό έντερο

Κόψτε τα φλεγμονώδη φάρμακα. Όποτε είναι δυνατόν, αποφύγετε το αλκοόλ, την ασπιρίνη, την ακεταμινοφαίνη και οποιαδήποτε άλλα φάρμακα που δεν χορηγούνται με συνταγή, καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και να προκαλέσουν βλάβη στο έντερο.

Κόψτε τη γλουτένη. Κόψτε τη γλουτένη εξ ολοκλήρου για μια εβδομάδα και κρατήστε ημερολόγιο για να ελέγξετε εάν τα συμπτώματά σας βελτιώνονται. Το σιτάρι, η σίκαλη, το κριθάρι και άλλοι σπόροι περιέχουν γλουτένη και γλιαδίνες, οι οποίες είναι δύσκολο να αφομοιωθούν και μπορούν να επιτρέψουν σε άπεπτες τροφές και τοξίνες που δεν έχουν διασπαστεί να ξεφύγουν μέσω του εντερικού τοιχώματος, προκαλώντας φλεγμονή και αυξημένη ανοσοαπόκριση.

Προσθέστε L-γλουταμίνη και βουτυρικό οξύ (1.200 mg ημερησίως). Και οι δύο μπορούν να βοηθήσουν να θεραπεύσουν το έντερο, αλλά η δοσολογία είναι σημαντική, οπότε συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο για να βεβαιωθείτε ότι τα συμπληρώματα είναι προσαρμοσμένα σε εσάς.

Πάρτε καθημερινά προβιοτικά. Ελέγξτε τη συσκευασία των προβιοτικών και σιγουρευτείτε ότι αγοράζετε τα σωστά στελέχη για το συγκεκριμένο πρόβλημα και ελέγξτε ότι αυτά τα στελέχη θα επιβιώσουν στο ταξίδι μέσω των οξέων του στομάχου σας. Αναζητήστε ένα προβιοτικό με μεγάλο αριθμό βακτηρίων σε κάθε δόση και όσο το δυνατόν περισσότερες διαφορετικές ποικιλίες-αν και μερικά στρατηγικά στοχευμένα στελέχη μπορούν επίσης να λειτουργήσουν καλά.

Πάρτε πρεβιοτικά. Διατηρήστε τα καλά βακτήρια του εντέρου θρέφοντάς τα με πρεβιοτικά καθημερινά (καταναλώστε πρεβιοτικά τρόφιμα όπως ξινολάχανο ή kimchi ή ορό τυρογάλακτος).8

Επισκεφθείτε έναν βοτανολόγο. Το βότανο Φλόμος (Βερμπάσκο) διαλύει αποτελεσματικά τη βλέννα, όπως και η ελληνική μαστίχα, αλλά θα χρειαστεί να επισκεφτείτε έναν βοτανολόγο για τη σωστή δοσολογία.

Πάρτε Σύμφυτο. Το φυτό αυτό θεραπεύει τη μεμβράνη του εντέρου, βελτιώνοντας την πέψη. Κάνετε ένα τσάι από μισό λίτρο φρέσκων ψιλοκομμένων φύλλων σύμφυτου σε βραστό νερό. Προσθέστε λίγο φρέσκο τζίντζερ, κανέλα ή μέντα για βέλτιστη αποτελεσματικότητα.

Πιείτε τσάι από slippery elm (κόκκινη φτελιά). Μετριάζει τη φλεγμονή του λεπτού εντέρου και βοηθά στην ανακούφιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Πίνετε άφθονο νερό. Το νερό κρατά το έντερο σας λιπαρό και λείο.

Ενισχύστε τις βιταμίνες Α και D. Η κατανάλωση αυτών των βιταμινών βοηθά να προστατέψετε τη βλεννώδη μεμβράνη του εντέρου.

Τρώτε περισσότερα αντιβακτηριακά τρόφιμα. Το σκόρδο, το μέλι και το ξινολάχανο προλαμβάνουν την ανάπτυξη του κάντιντα, των μυκήτων γενικά και των λοιμώξεων που προκαλούνται από ζυμομύκητες.9 Η αλισίνη, ένα συστατικό στο σκόρδο, είναι ένα ισχυρό αντιβακτηριακό και αποτελεσματικό φάρμακο για τον κάντιντα και άλλες μυκητιασικές λοιμώξεις. Το σκόρδο είναι καλύτερα να καταναλώνεται με άδειο στομάχι.

Βεβαιωθείτε ότι το μέλι είναι ακατέργαστο και βιολογικό. Περιέχει ζωντανά ένζυμα που απελευθερώνουν υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οποίο σκοτώνει μικρόβια και ιούς.

Χρησιμοποιήστε λάδι ρίγανης, κατά προτίμηση Oregano vulgaris, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι σταματάει την ανάπτυξη του κάντιντα. Πιείτε 3-4 σταγόνες σε νερό δύο φορές την ημέρα.10

Πιείτε αλόη βέρα, κουρκουμά και μηλόξιδο που είναι όλα αποτελεσματικά αντιμικροβιακά.

Πιείτε τσάι τζίντζερ, φτιαγμένο με μερικές φέτες φρέσκιας ρίζας σε ζεστό νερό, ένα αποτελεσματικό φάρμακο για τους ιούς και τα βακτηρίδια.

Χρησιμοποιήστε το εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ για να εξαλείψετε την Candida. Πιείτε 3-6 σταγόνες σε νερό μετά από κάθε γεύμα.

Πλύνετε τα χέρια σας συχνά, ιδιαίτερα μετά τη χρήση του μπάνιου, και πάντα μετά από χάιδεμα ζώων ή κηπουρική.

Αποφύγετε τα προϊόντα σούσι και το χοιρινό. Εάν προσπαθείτε να απαλλαγείτε από παράσιτα, μειώστε τα ωμά ψάρια, καθώς συχνά περιέχουν προνύμφες αν δεν προετοιμαστούν σωστά. Το ωμό χοιρινό κρέας έχει επισημανθεί ως πηγή παρασίτων από τους βιβλικούς χρόνους και ακόμη και η κατάψυξη δεν καταστρέφει τα σκουλήκια.

Χρησιμοποιήστε αγιουρβεδικά βότανα. Η σκόνη Mimosa pudica είναι αποτελεσματική για την εξάλειψη των παρασίτων αν ληφθεί για τρεις μήνες. Πάρτε μισό κουταλάκι του γλυκού δύο φορές την ημέρα, δύο φορές την εβδομάδα αρχικά, και σιγά-σιγά αυξήστε τη δόση σε ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα.

Τρώτε περισσότερα αντιπαρασιτικά, όπως το σκόρδο, το θυμάρι, το τσίλι, ο κουρκουμάς και το τζίντζερ. Το έλαιο καρύδας είναι επίσης αντιμυκητιασικό.

 

Το παχύ έντερο: συμπιεστής τροφίμων και εξουδετερωτής

Το παχύ έντερο διατρέχει την κάτω δεξιά πλευρά του κορμού σας μέχρι το ορθό, όπου η τροφή, η οποία καταναλώθηκε πιθανότατα 24 ώρες νωρίτερα, αφήνει τελικά το σώμα μας.

Η δουλειά του παχέος εντέρου είναι να αποστραγγίζει όλο το υπόλοιπο νερό και τα θρεπτικά συστατικά από κάθε τρόφιμο που φτάνει σε αυτό και να μετατρέπει αυτό που έχει μείνει σε συμπαγή κόπρανα. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, θα επεξεργαστεί περίπου 50 τόνους τροφής.

Όταν είμαστε παιδιά, η πλειονότητα των βακτηρίων μας είναι το Bifidobacterium, το οποίο καλύπτει το έντερο για να αποτρέψει την προσκόλληση οποιωνδήποτε παθογόνων. Ως ενήλικες, οι περισσότεροι από τους εντερικούς μας πληθυσμούς είναι βακτήρια (και όχι μύκητες, ζύμες ή ιούς) και μια ισορροπία Bacteroidetes και Firmicutes συνθέτουν συνήθως την πλειονότητα αυτών των βακτηρίων και ρυθμίζουν πόσο λίπος απορροφάμε και πού το αποθηκεύουμε.

Η ποικιλία βακτηρίων του εντέρου μειώνεται μετά την ηλικία των 65 ετών, πιθανώς επειδή εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και λόγω των αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες, την υπερβολική χρήση φαρμάκων και τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας.

Όταν τα πράγματα αρχίζουν να πηγαίνουν στραβά, συνήθως είναι το αποτέλεσμα φλεγμονής και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά συμπτωμάτων, όπως πόνο στο στομάχι, κράμπες, φούσκωμα, μετεωρισμός και συχνή διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε οποιαδήποτε από πολλές ασθένειες που σχετίζονται με το παχύ έντερο, από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έως τη νόσο του Crohn, την ελκώδη κολίτιδα ή τον ορθοκολικό καρκίνο. Είναι ζωτικής σημασίας να αναφερθούν στον γιατρό σας οποιεσδήποτε αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου σας ή στα κόπρανα.

Σχέδιο δράσης για ένα υγιές παχύ έντερο

Τρώτε λιγότερο κόκκινο κρέας και αποφύγετε τυχόν σιτεμένα ή καπνισμένα κρέατα. Αυτά τα τρόφιμα είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.11 Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά για τα αντιοξειδωτικά και τις φυτικές ίνες.

Αυξήστε τα επίπεδα σεληνίου σας. Τα υψηλά επίπεδα σεληνίου συνδέονται με χαμηλό κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.11 Αυξήστε την ξηρών καρπών, σολομού, κρεμμυδιών, βρώμης και καφέ ρυζιού. Το ελαιόλαδο, το λάδι από λιναρόσπορο και το λάδι του αβοκάντο είναι επίσης ωφέλιμα, όπως και η L-γλουταμίνη και οι ακατέργαστοι σπόροι κολοκύθας.

Κάντε κλύσμα με ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας και 2 λίτρα αποσταγμένο νερό ή κανονίστε μία υδροθεραπεία εντέρου. Έτσι ξεπλένεται κάθε συσσώρευση βλέννας, πλάκας και τοξινών και παρέχεται άμεσος καθαρισμός για το παχύ έντερο.

Πάρτε ένα φυσικό, βοτανικό συμπλήρωμα καθαρισμού του παχέος εντέρου για να βοηθήσετε να φύγει η βλέννα στο τοίχωμα του παχέος εντέρου, να αφαιρεθούν οι τοξίνες και να καθαρίσουν τα παλιά απόβλητα. Ρωτήστε έναν εξειδικευμένο διατροφολόγο ή γιατρό για να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Ελαχιστοποιήστε τα επίπεδα άγχους. Το άγχος αναστέλλει την πέψη και μειώνει τα επίπεδα των Bacteroidetes.

Τρώτε περισσότερα λαχανικά. Τα Bacteroidetes αγαπούν τα φρούτα, τα όσπρια και τις ίνες, έτσι τρώνε πολλά από αυτά, ενώ τα Firmicutes ευδοκιμούν στο λίπος και τη ζάχαρη, έτσι καλό είναι να τρώτε λιγότερη ζάχαρη.

Τρώτε ποικιλία τροφών. Η ποικιλία τροφίμων ισοδυναμεί με ποικιλία των βακτηρίων του εντέρου.

Πίνετε περισσότερο νερό, τρώτε περισσότερες ίνες. Η αύξηση της ποσότητας νερού που πίνετε και η αύξηση της πρόσληψης ινών (με τρόφιμα όπως καλά μαγειρεμένο καστανό ρύζι, πλιγούρι βρώμης, δαμάσκηνα, ακτινίδια ή λιναρόσπορο) βοηθά στο να έχετε τουλάχιστον μία αφόδευση ημερησίως και θα αποφεύγουν τα άχρηστα απόβλητα που παραμένουν στο έντερο.9

Κινηθείτε. Ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να επιβραδύνει τα έντερά σας. Εάν η μακροχρόνια δυσκοιλιότητα είναι πρόβλημα, Επιλέξτε την υδροθεραπείας του παχέος εντέρου, έναν απλό τρόπο για να διορθώσετε τα προβλήματα στο έντερό σας για να το εκκενώσετε αποτελεσματικά.

Πάρτε κάψουλες κόκκινης φτελιάς (slippery elm), ένα φυσικό σκεύασμα για να απαλύνετε τη δυσκοιλιότητα.

 

Τεστ που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι

Τεστ εντέρου

Η συνειδητοποίηση των κινήσεων του εντέρου σας θα σας δώσει μια άμεση ένδειξη του τρόπου ζωής σας και της κατάστασης της υγείας του εντέρου σας.

Λίστα ελέγχου υγείας του εντέρου:

 • • Δεν πρέπει να υπάρχει δυσφορία ή σφίξιμο και οσμή των αερίων.
 • • Τα κόπρανα πρέπει να βγαίνουν εύκολα, ομαλά και ολόκληρα.
 • • Τα κόπρανα πρέπει να έχουν μήκος 4-6 εκατοστά, μεσαίου χρώματος καφέ και να μην είναι δύσοσμα, να κολλάνε στην τουαλέτα ή να επιπλέουν.
 • • Εάν τα κόπρανα επιπλέουν, αυτό μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό λίπος ή αέρια - συνήθως από υπερβολική ζάχαρη, σόδες ή όσπρια. Μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι κακής απορρόφησης, δυσανεξίας στη λακτόζη ή κοιλιοκάκη - ειδικά εάν τα κόπρανα φαίνονται λιπαρά και μυρίζουν άσχημα. Ίσως είναι ένδειξη ότι πρέπει να προγραμματίσετε έναν έλεγχο με το γιατρό σας.
 • • Τα πολύ δύσοσμα κόπρανα μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι άπεπτης τροφής ή αποβλήτων που έχουν μείνει στο έντερο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • • Η αφόδευση 2-3 φορές την ημέρα είναι βέλτιστη, αλλά οτιδήποτε από 2-3 φορές την ημέρα έως 2-3 φορές την εβδομάδα είναι φυσιολογικό. Οποιεσδήποτε αλλαγές στο φυσιολογικό πρότυπο θα πρέπει να αναφέρονται στο γιατρό.

Βιβλιογραφικές αναφορές

1 Dig Dis Sci, 1999; 44: 1317-21

2 Proc Nutr Soc, 2013; 72: 173-7; Am J Gastroenterol, 2013; 48: 214-21

3 Gut, 1969; 10; 299-303

4 Polymicrobial Diseases. ASM Press; 2002

5 Ann Gen Psychiatry, 2017; 16: 14

6 Am J Clin Nutr, 2001; 73: 399S-405S

7 Dtsch Arztebl Int, 2009; 106: 359-69

8 BBC, Which foods can improve your gut bacteria? 30 Jan 2017

9 Saudi Pharm J, 2015; 23: 107-14

10 Mycopathologia, 2005; 159: 339-45

11 Lancet Oncol, 2015; 16: 1599-600

12 Nutr Cancer, 2009; 61: 165-78