Έρευνα: Η έλλειψη ύπνου προκαλεί αρτηριακή νόσο

Κατηγορία Υγεία
Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019 07:20 Διαβάστηκε 938 φορές
online Ιορδάνης Βελισσάρης

Η έλλειψη ύπνου φαίνεται να έχει περισσότερη σχέση με τη σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση) - ένα χαρακτηριστικό της καρδιαγγειακής νόσου - από την κατανάλωση λιπαρών τροφών.

Η έλλειψη επαρκούς ύπνου σε τακτική βάση μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, γεγονός που τις αναγκάζει να σκληρύνουν και να φράζουν.

Η τυπική θεωρία των καρδιακών παθήσεων ισχυρίζεται ότι οι λιπαρές τροφές προκαλούν «στένεμα» στις αρτηρίες, ωστόσο αυτό έχει περισσότερο να κάνει με την αϋπνία, λένε ερευνητές στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Ο ύπνος βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής φλεγμονωδών κυττάρων και υγιών αιμοφόρων αγγείων και φαίνεται ότι η έλλειψη ύπνου έχει αντίστροφη επίδραση.

Οι ερευνητές έδειξαν αυτή την επίδραση όταν εξέτασαν τη θεωρία τους σε μια ομάδα εργαστηριακών ποντικών. Αν και τα επίπεδα χοληστερόλης των ποντικών που είχαν υποστεί στέρηση ύπνου παρέμειναν τα ίδια, παρήγαγαν μεγαλύτερες αρτηριακές πλάκες και διπλασίασαν τον αριθμό των φλεγμονωδών κυττάρων που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην αθηροσκλήρωση.

Η υποκρετίνη, μια ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου, βοηθά επίσης στον έλεγχο της παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων, ανέφεραν οι ερευνητές.

(Πηγή: Nature, 2019; doi: 10.1038/s41586-019-0948-2)