Johns Hopkins Hospital : Όταν οι ανθρώπινες σχέσεις γίνονται… ανθυγιεινές

Κατηγορία Υγεία
Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019 08:30 Διαβάστηκε 1183 φορές
Online Ντίνα Διονυσοπούλου

Οι σχέσεις των ανθρώπων είναι άλλες φορές καλές, άλλες κακές, σίγουρα, όμως είναι περίπλοκες και όπως διατείνεται η επιστήμη μπορούν να αποβούν και… ανθυγιεινές. Η ζωή μας «τρέχει» πίσω από τα καθημερινά της άγχη συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προέρχονται από τις σχέσεις μας με τους δικούς μας ανθρώπους.

Η κλίμακα του άγχους μέσα στις σχέσεις μας δεν είναι μικρή. Μπορεί να κυμαίνεται στα φυσιολογικά πλαίσια ενός άγχους για ένα επίσημο δείπνο έως τις μεγάλες και παρατεταμένες εντάσεις που προέρχονται από βαθύτερα  αίτια και κάνουν την καρδιά μας να υποφέρει με φυσιολογικό τρόπο.

«Πολλές μελέτες υποδεικνύουν ότι το συναισθηματικό στρες επηρεάζει αρνητικά την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό» σημειώνει η Erin Michos, καρδιολόγος στο Johns Hopkins Hospital, γεγονός που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή βλάβη.

Παρά το γεγονός ότι ο καθένας μας βιώνει το άγχος με διαφορετικό τρόπο, ορισμένες συνθήκες ζωής θέτουν τα «θεμέλια» για το χρόνιο στρες, όπως για παράδειγμα ένας επαγγελματίας φροντιστής που δίνει καθημερινά αγώνα για να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογένειας ή το να βιώνει κανείς ένα δυστυχισμένο γάμο ή και μια δύσκολη διαδρομή προς το διαζύγιο.

"Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι συνέπειες του συναισθηματικού στρες μπορεί να είναι πιο έντονες στις γυναίκες", λέει η Erin Michos. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2015 με συμμετέχοντες όσους επέζησαν μιας καρδιακής προσβολής, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ψυχολογικού στρες από τους άνδρες, Το γεγονός αυτό θα μπορούσε πιθανώς να εξηγήσει γιατί ανέκαμψαν σε μικρότερο βαθμό από τους άνδρες από μια καρδιακή προσβολή.

Στην πλειοψηφία τους οι γυναίκες αγχώνονται περισσότερο με τις οικογενειακές συγκρούσεις και με τον θάνατο αγαπημένων  προσώπων ή με την ασθένεια των συγγενών, ενώ από την πλευρά τους οι άνδρες αγχώνονται περισσότερο για τα επαγγελματικά και τα οικονομικά θέματα.

«Οι γυναίκες βιώνουν πιο έντονα το ψυχολογικό στρες από τους άνδρες», λέει η καρδιολόγος του Hohns Hopkins.

Μια άλλη μελέτη του 2015 έδειξε ότι το διαζύγιο είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή, και ειδικά για τις γυναίκες, ο κίνδυνος αυξάνεται με τα πολλαπλά διαζύγια, ακόμα και αν υπάρξει μεταγενέστερη επανένωση των πρώην συζύγων.

Διέξοδοι προς το… αδιέξοδο

Οι πιο συνήθεις διέξοδοι που επιλέγουν πολλοί από εμάς για να αντιμετωπίσουμε το στρες μιας σχέσης είναι και επιβλαβείς. Το αλκοόλ ή ένα σακουλάκι πατατάκια στον καναπέ μπορεί να μας κάνουν να αισθανθούμε καλά για μια στιγμή αλλά τελικά είναι επιβλαβή για την υγεία μας."Είναι σημαντικό να βρείτε το " ευτυχισμένο μέρος " σας για τη διαχείριση του άγχους", λέει η καρδιολόγος Erin Michos, M.D.  Η ίδια μοιράζει τον χρόνο της στη δουλειά, τη ζωή και τη σχέση της τρέχοντας. «Είμαι τόσο κουρασμένη όταν ξεκινώ, αλλά μέχρι το τέλος της μέρας  είμαι γεμάτη ενέργεια και χαλαρή», επισημαίνει η ίδια, η οποία αρχίζει το καθημερινό της πρόγραμμα στις 5 το πρωί.

Έξυπνοι τρόποι προσέγγισης του άγχους των σχέσεων

Οι σχέσεις μας με τους ανθρώπους αποτελούν μέρος της ζωής μας. Δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από όλες και δεν θα το θέλαμε, αφού οι υγιείς σχέσεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν «πυροσβεστικά» για το άγχος μας. Η καρδιολόγος του διακεκριμένου παγκοσμίως πανεπιστημιακού ιδρύματος συμβουλεύει τα παρακάτω;
• Μοιραστείτε το άγχος της ζωής με το γιατρό σας. Εάν το επάγγελμά σας είναι αγχώδες ή βιώνετε ένα διαζύγιο, συζητήστε το. Οι πληροφορίες αυτές δίνουν ένα πλαίσιο για την προσωπική σας κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε πιο εξατομικευμένη φροντίδα.
• Ελέγξτε τις στρατηγικές αντιμετώπισης. "Πολλοί άνθρωποι απαντούν στο άγχος με το κάπνισμα, το αλκοόλ ή την υπερφαγία, αλλά αυτό είναι τουλάχιστον αντιπαραγωγικό", λέει η Erin Michos.
• Βρείτε αντι-στρες χειρισμούς, οι οποίοι θα σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα. Οι χρήσιμες στρατηγικές περιλαμβάνουν τη γιόγκα, τον διαλογισμό, την άσκηση, καθώς και την υποστήριξη φίλων και μελών της οικογένειας, στους οποίους μπορείτε να ανοιχτείτε και να μιλήσετε μαζί τους..
• Μην αμελείτε να φροντίζετε τον εαυτό σας ως κορυφαία προτεραιότητα. Οι γυναίκες, ειδικότερα, τείνουν να δίνουν προτεραιότητα σε όλους τους άλλους. Μην παραμελείτε τα τσεκ απ της υγείας σας.
• Δώστε προσοχή στα καινούργια συμπτώματα που εμφανίζονται. Μην αγνοείτε το αίσθημα παλμών και μην ερμηνεύετε το θωρακικό άλγος ως «απλά άγχος». Συνειδητοποιήστε ότι οι γυναίκες έχουν συχνά άτυπα συμπτώματα της καρδιάς, όπως πόνο στο σαγόνι ή το χέρι ή ναυτία επισημαίνει η καρδιολόγος του Johns Hopkins Hospital.

Κάθε νόμισμα, πάντως, έχει δύο όψεις. Έτσι και οι δύσκολες ανθρώπινες σχέσεις μπορούν να «επιδιορθωθούν». Με τη βοήθεια της καλής θέλησης, της διάθεσης και της κατανόησης τα χάσματα γεφυρώνονται και οι εντάσεις χαμηλώνουν. Κι αν αυτό δεν είναι, τελικά, δυνατόν υπάρχει και η επιλογή του τερματισμού μιας επιβλαβούς για την υγεία μας σχέσης.

Πηγή: www.hopkinsmedicine.org