Πώς το Λεμφικό σύστημα παίζει βασικό ρόλο στην αναγέννηση μαλλιών;

Κατηγορία Υγεία
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 08:36 Διαβάστηκε 1411 φορές
Online Ιορδάνης Βελισσάρης

Δεδομένου του μεγέθους της φθοράς που υποβάλλεται σε καθημερινή βάση, το δέρμα έχει μια εκπληκτική ικανότητα να ανανεώνεται. Υπάρχουν διάσπαρτα μέσα του μικρές δεξαμενές από βλαστοκύτταρα, μέσα σε υποστηρικτικά μικροπεριβάλλοντα που ονομάζονται κολπώματα, τα οποία κρατάνε τον έλεγχο της διαδικασίας αποκατάστασης. Ο πάρα πολύς ιστός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως για παράδειγμα το καρκίνο, ενώ ο πολύ λίγο ιστός μπορεί να επιταχύνει την γήρανση.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες δεν ήταν βέβαιοι για το εάν τα ίδια τα βλαστοκύτταρα μπορούσαν να δώσουν εντολή σε άλλα βλαστοκύτταρα να σχηματίσουν νέο δέρμα, ανασχηματίζοντας τα κολπώματά τους. Αλλά νέες έρευνες στο Science, υπό την καθοδήγηση της Elaine Fuchs, επισημαίνουν ότι τα βλαστοκύτταρα μπορούν πράγματι να επηρεάσουν την αναγέννηση των ιστών. Η μελέτη εντοπίζει ένα εργαλείο μοριακού συντονισμού που χρησιμοποιείται από τα βλαστοκύτταρα για να επικοινωνούν μεταξύ των κολπωμάτων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ένα νέο στοιχείο του κολπώματος: έναν εξειδικευμένο τύπο αγγείου που ονομάζεται λεμφικό τριχοειδές, το οποίο μεταφέρει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και αποστραγγίζει την περίσσεια υγρών και τοξινών από τους ιστούς. Αυτά τα τριχοειδή δημιουργούν ένα βαθύ δίκτυο γύρω από το κόλπωμα των βλαστοκυττάρων μέσα σε κάθε θυλάκιο τρίχας, (σύμφωνα πάντα με τη μελέτη), διασυνδέοντας έτσι όλα τα κολπώματά του.

«Κάνοντας το δέρμα εντελώς διαφανές», λέει η μεταδιδακτορική συνάδελφος Shiri Gur-Cohen, «μπορέσαμε να αποκαλύψουμε την πολύπλοκη αρχιτεκτονική αυτού του δικτύου».

Τα βλαστοκύτταρα των τριχοθυλακίων ελέγχουν τη συμπεριφορά των λεμφατικών τριχοειδών αγγείων με την έκκριση μορίων που λειτουργούν ως διακόπτης on-off για την αποστράγγιση, (σύμφωνα με τους επιστήμονες), που τους επιτρέπουν να ελέγχουν τη σύνθεση των υγρών και των κυττάρων στη γύρω περιοχή και τελικά να συγχρονίζουν την αναγέννηση του ιστού.

"Η συμμετοχή του λεμφικού συστήματος σε αυτή τη διαδικασία είναι μια νέα έννοια", λέει η Fuchs, "και θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει νέους θεραπευτικούς στόχους για τις καταστάσεις που σχετίζονται με το λεμφικό σύστημα όπως η ανεπάρκεια επούλωσης πληγών και η απώλεια μαλλιών".

Πηγή:  Science (2019)