Αντιμετωπίστε το κρυολόγημα με τη διατροφή

Κατηγορία Διατροφή
Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015 00:00 Διαβάστηκε 3922 φορές
Issue 70

Γράφει η Ελένη Μπόρση, Ιατρός - Ειδικευμένη στην επιστήμη της διατροφής

Βιταμίνη D: ένα ισχυρό εργαλείο ενάντια στο κρυολόγημα

Η έρευνα έχει αποδείξει ότι τα κρυολογήματα και η γρίπη μπορούν να προέλθουν από την έλλειψη βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D είναι ένας ισχυρός αντιμικροβιακός παράγοντας, και παράγει από 200 έως 300 αντιμικροβιακά πεπτίδια στον οργανισμό μας, θανατηφόρα για τους ιούς, τα βακτηρίδια και τους μύκητες.

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό θέτουν σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα και καθιστούν τον οργανισμό υπόδουλο στα κρυολογήματα, την γρίπη και σε οποιαδήποτε λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.

Στην μεγαλύτερη μελέτη σχετικά με αυτό το θέμα που έγινε στην Αμερική και η οποία περιλάμβανε 19000 ανθρώπους, εκείνοι με τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D παρουσίασαν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό κρυολογήματα ή γρίπη. Τουλάχιστον πέντε επιπλέον μελέτες απέδειξαν τον συσχετισμό μεταξύ λοιμώξεων του αναπνευστικού και των επιπέδων της βιταμίνης D. Οι έρευνες είναι ξεκάθαρες: όσο ψηλότερα είναι τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος προσβολής από το κρυολόγημα, τη γρίπη και τις διάφορες λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού.

Υπεροξείδιο του υδρογόνου: ένα απλό ιατρικό για να νικηθούν τα κρυολογήματα.

Πολλοί ασθενείς του NaturalHealthCenterUS, είχαν εκπληκτικά αποτελέσματα για την θεραπεία των κρυολογημάτων και της γρίπης μέσα σε 12- 14 ώρες όταν έλαβαν λίγες σταγόνες υπεροξειδίου του υδρογόνου (Η2Ο2) σε περιεκτικότητα 3% σε κάθε αυτί. Το οξυγονούχο νερό σε διάλυμα 3% το βρίσκουμε σε οποιοδήποτε φαρμακείο σε πολύ χαμηλή τιμή. Είναι απίστευτο το πώς απαντά ο οργανισμός πολλών ανθρώπων σε αυτή την τόσο απλή και φθηνή εφαρμογή. Είναι πολύ αποτελεσματικό όταν εφαρμόζεται με τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος.

Διατροφικές στρατηγικές για την καταπολέμηση του κρυολογήματος.

Σίγουρο είναι ότι ένα πορτοκάλι δεν φτάνει για να εξορκίσει την γρίπη και το κρυολόγημα. Όμως ακολουθώντας ένα υγιές πρόγραμμα διατροφής, αναπόφευκτα οδηγούμαστε σε καλή υγεία και κυρίως ευ ζην.

Σημείο αναφοράς παραμένει πάντοτε η μεσογειακή διατροφή, βασισμένη σε φρούτα και λαχανικά εποχής (τουλάχιστον πέντε μερίδες την ημέρα), δημητριακά (προτιμούμε τα ολικής άλεσης), ψάρι (φρέσκο ή κατεψυγμένο), όσπρια, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (κατά προτίμηση ωμό). Το κρέας δεν απαγορεύεται, φτάνει να το χρησιμοποιούμε με μέτρο (1 με 3 φορές την εβδομάδα, με προτίμηση στο λευκό).

Η ζάχαρη είναι ιδιαιτέρως επιβλαβής για το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο πρέπει να είναι ενδυναμωμένο ούτως ώστε να καταπολεμήσει τις διάφορες λοιμώξεις. Επομένως η κατανάλωση της πρέπει να αποφεύγεται.

Οι τροφές που καταπολεμούν άμεσα το κρυολόγημα, ενδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα είναι: το βιολογικό γάλα, τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το κεφίρ και το γιαούρτι, βιολογικά αυγά, τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά (λιναρόσπορος), εγχώρια φρούτα και λαχανικά. Δεν πρέπει να ξεχνούμε τα μανιτάρια, κυρίως τα Reishi (Ganodermalucidum), Shiitake και Maitake, τα οποία περιέχουν β-γλυκάνες. Επίσης, το σκόρδο είναι ένα ισχυρό αντιμικροβιακό.

Είναι σημαντικό να πίνουμε πολύ νερό, απαραίτητο για την σωστή λειτουργία των οργάνων του οργανισμού και αφεψήματα με υψηλές δόσεις αντιοξειδωτικών όπως ο κουρκουμάς, η ρίγανη, η κανέλλα και το γαρίφαλο.

Συμπληρώματα διατροφής όπως ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη C είναι πολύ ευεργετικά όπως επίσης και η γύρη (η πλουσιότερη πηγή σε καφεϊκό οξύ και απιγενίνη) δυο ουσίες απαραίτητες που βοηθούν στην απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος.