Το Kale είναι πλέον ένα από τα πιο επιβαρυμένα από φυτοφάρμακα λαχανικά

Κατηγορία Διατροφή
Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 07:11 Διαβάστηκε 1780 φορές
online Ιορδάνης Βελισσάρης

Σε λιγότερο από μια δεκαετία, το kale (κέιλ, είδος λαχανίδας) έχει μετατραπεί, από διακοσμητική γαρνιτούρα στα πιάτα, σε βασικό συστατικό σε σαλάτες, smoothies και συνοδευτικά πιάτα. Έχει χρησιμοποιηθεί ως τσιπς, έχει γίνει σκόνη και προστίθεται ακόμα και σε ποπ κορν ή αναψυκτικά.

Είναι επίσης ένα από τα πιο μολυσμένα με φυτοφάρμακα λαχανικά στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική ομάδα Environmental Working Group (EWG), η οποία συμπεριλαμβάνει το kale στον οδηγό "Dirty Dozen" με τα πιο μολυσμένα τρόφιμα.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε στον κατάλογο μέχρι το 2018, το kale κατατάσσεται τρίτο φέτος, πίσω από τις φράουλες και το σπανάκι. Αυτά τα νέα, αν και είναι ανησυχητικά για τους φίλους της σαλάτας, θα μπορούσαν να έχουν ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις στους γεωργούς.

Μετά την ανάλυση 2017 τεστ από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το EWG διαπίστωσε ότι τα δείγματα kale περιείχαν ίχνη περισσότερων από πέντε διαφορετικών φυτοφαρμάκων, παρά το γεγονός ότι τα δείγματα είχαν πλυθεί επιμελώς.

Περισσότερο από το 90% των δειγμάτων έδειξε ανιχνεύσιμα επίπεδα τουλάχιστον δύο φυτοφαρμάκων και το πιο μολυσμένο δείγμα είχε 18 διαφορετικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Ενώ οι επιστήμονες εξακολουθούν να μελετούν τη σχέση μεταξύ φυτοφαρμάκων και ανθρώπινων ασθενειών, μελέτες έχουν συνδέσει ορισμένα φυτοφάρμακα με καρκίνο, διαβήτη, αυτισμό στα βρέφη και διαταραχή έλλειψης προσοχής- υπερκινητικότητας (ADHD) σε παιδιά και νέους εφήβους.

Όσον αφορά το kale, το EWG διαπίστωσε ότι το 60% των δειγμάτων ήταν θετικό για ένα ζιζανιοκτόνο που ονομάζεται DCPA, το οποίο διατίθεται στο εμπόριο με την ονομασία Dacthal. Η χημική ουσία εισήχθη στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1950 ως ζιζανιοκτόνο για φράουλες, λαχανικά, όσπρια και βαμβάκι. Μέχρι τη δεκαετία του 1990, χρησιμοποιήθηκε ως επί το πλείστον για την καταπολέμηση ζιζανίων σε γήπεδα γκολφ και γκαζόν κατοικιών.

Μέχρι το 2005, οι αμερικανοί κατασκευαστές του προϊόντος ανέστειλαν τις περισσότερες χρήσεις του Dacthal εν μέσω ανησυχιών ότι περνούσε στα υπόγεια ύδατα. Λίγα χρόνια αργότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε όλες τις χρήσεις του ζιζανιοκτόνου στις καλλιέργειες. Σήμερα, τα μόνα προϊόντα που περιέχουν Dacthal στις ΗΠΑ είναι οι γλυκοπατάτες, οι μελιτζάνες, τα γογγύλια και το kale.

Μέχρι στιγμής, το Dacthal αναφέρεται ως ανθρώπινο καρκινογόνο της ομάδας C σύμφωνα με την National Library of Medicine – αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις για καρκινογόνα δράση αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Το ζιζανιοκτόνο αναφέρεται ως πιθανός καρκινογόνος παράγοντας βάσει διετούς μελέτης που συνδέει το DCPA με όγκους θυρεοειδούς και ήπατος σε αρουραίους, αλλά η επίδρασή του στους ανθρώπους δεν έχει επιβεβαιωθεί. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει επίσης ότι μπορεί να παράγει νευρολογικά αποτελέσματα όπως μειωμένη κινητική δραστηριότητα.

Η ανάλυση EWG διαπίστωσε επίσης ότι το 30% των δειγμάτων kale περιείχε διφεντρίνη και κυπερμεθρίνη, δύο εντομοκτόνα που έχουν ταξινομηθεί ως πιθανά ανθρώπινα καρκινογόνα με βάση μελέτες σε ποντίκια. Η υπερβολική έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες μπορεί να προκαλέσει ναυτία, πονοκεφάλους και νευρολογικά προβλήματα, όπως μυρμήγκιασμα και μούδιασμα.

Τα φυτοφάρμακα θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο επιβλαβή για τους αγρότες. Αν και τα μολυσμένα λαχανικά μπορεί να καταλήξουν σε εστιατόρια και παντοπωλεία, οι αγρότες εκτίθενται συνήθως σε υψηλότερες ποσότητες φυτοφαρμάκων.

Οι εργαζόμενοι που καλλιεργούν kale διατρέχουν τον κίνδυνο να έρθουν σε άμεση επαφή με ζιζανιοκτόνα όπως το Dacthal. Εκείνοι που ψεκάζουν με φυτοφάρμακα σε καλλιέργειες kale μπορούν επίσης να εισπνεύσουν χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Μια μελέτη του 2017 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έκθεση σε ορισμένα φυτοφάρμακα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μη-Hodgkin λεμφωμάτων, ενός καρκίνου που αναπτύσσεται στο λεμφικό σύστημα.

Σύμφωνα εκτιμήσεις του αμερικανικού οργανισμού προστασίας του περιβάλλοντος, περίπου 10.000 έως 20.000 γεωργοί διαγιγνώσκονται με δηλητηρίαση από φυτοφάρμακα κάθε χρόνο. Πάνω από μια δεκαετία πριν, ο οργανισμός δήλωσε ότι "οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους εξακολουθούν να υπερβαίνουν τα επίπεδα ανησυχίας ", ακόμη και με τα πρότυπα προστασίας των εργαζομένων σε ισχύ.

Για όσους εξακολουθούν να ανησυχούν για το kale στις σαλάτες ή τους χυμούς τους, δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας καθώς θα πρέπει να φάτε υπερβολική ποσότητα ωμού kale για να έχετε τα αρνητικά αποτελέσματα – πολύ περισσότερο από αυτό που μπορεί να καταναλωθεί σε ένα γεύμα.

 Υπάρχουν πολύ περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι το λαχανικό ωφελεί πραγματικά την υγεία. Ένα μόνο φλιτζάνι ωμό, τεμαχισμένο kale δίνει περισσότερο από το 200% της ημερήσιας δόσης βιταμίνης Α και σχεδόν το 700% της ημερήσιας σας δόσης σε βιταμίνη Κ. Επίσης περιέχει βιταμίνες Β6 και C, κάλιο και ασβέστιο. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ακόμη ότι τα σταυροειδείς λαχανικά όπως το kale μπορούν να προστατεύσουν από ορισμένα είδη καρκίνου.

Το kale μπορεί να αλληλεπιδράσει με τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα εάν το καταναλώνετε σε πολύ υψηλές ποσότητες. Κι αυτό διότι περιέχει προγκοϊτρίνη που μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς και ουσιαστικά να εμποδίσει το ιώδιο που χρειάζεται ο αδένας για να λειτουργήσει σωστά. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα κυμαινόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ίσως μπορεί να επηρεάσει το βάρος σας. Εάν δεν είστε σίγουροι ή έχετε ήδη υπολειτουργικό θυρεοειδή (υποθυρεοειδισμό), ρωτήστε το γιατρό σας ή έναν διαιτολόγο.

Στο μέλλον, οι επιστήμονες ίσως να ανακαλύψουν νέους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τα φυτοφάρμακα στα τρόφιμα. Εάν συμβεί αυτό, οι συνέπειες για τους αγρότες μπορεί να είναι ακόμη πιο καταστροφικές από τις επιπτώσεις στους καταναλωτές.

Πηγή: businessinsider.com.au; March 26, 2019; https://tinyurl.com/y2h68xyf