Φυσική ομορφιά με την Αγιουρβέδα

Κατηγορία Ayurveda
Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016 00:00 Διαβάστηκε 4320 φορές
Issue 72

Η αγιουρβέδα είναι η αρχαία ιατρική επιστήμη από την Ινδία, η οποία καλύπτει όλες τις πτυχές της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της ομορφιάς. Στην Ινδία η ομορφιά θεωρείται ευλογία από τον Θεό και είναι καθήκον μας να διατηρούμε το σώμα και το πνεύμα μας υγιή και όμορφα. Η αγιουρβέδα πιστεύει ότι η ομορφιά δεν βρίσκεται μόνο στο δέρμα, αλλά προέρχεται από το εσωτερικό του ανθρώπου.

Για να φαινόμαστε και να αισθανόμαστε όμορφα, πρέπει να ακολουθούμε τις πέντε γραμμές θεραπείας στην Αγιουρβέδα:

• βότανα και βοτανικά σκευάσματα

• τροφή και δίαιτα

• αγιουρβεδικό μασάζ και σωματική άσκηση

• ασκήσεις γιόγκα

• καθημερινές συνήθειες και τρόπος ζωής

Ένα από τα αρχαία αγιουρβεδικά κείμενα, το SushrutaSamhita αναφέρει έναν κατάλογο αγιουρβεδικών βοτάνων, διαδικασίες και συνταγές για την επίτευξη και τη διατήρηση της ομορφιάς.

Στην Αγιουρβέδα, η επίτευξη της υγείας και το να νιώθει και να φαίνεται κανείς όμορφος, βασίζεται στην απελευθέρωση του σώματος από το Ama (τοξίνες). Η απαλλαγή από τοξίνες σημαίνει ότι η πεπτική φωτιά (Agni) είναι ισχυρή. Μια ισχυρή Agni βοηθά στην αποκατάσταση της τροφής σε κυτταρικό επίπεδο βοηθώντας έτσι την καλή υγεία και τη φυσική ομορφιά από μέσα.

Ακολουθώντας μια απλή αποτοξίνωση στο σπίτι θα βοηθήσει να απαλλαγούμε από τις τοξίνες. Για το σκοπό αυτό:

• Καταναλώστε άφθονο ζεστό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

• Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα φλιτζάνι τσάι με τζίντζερ και λεμόνι. Το τσάι με τζίντζερ και λεμόνι είναι πολύ αποτελεσματικό στην αποτοξίνωση και τον καθαρισμό του σώματος. Αλλά θυμηθείτε ότι το υπερβολικό τζίντζερ μπορεί να δώσει υπερβολική θερμότητα για το σώμα και η υπερβολή λεμονιού μπορεί να έχει πάρα πολύ κιτρικό ή όξινο αποτέλεσμα. Ωστόσο η σωστή αναλογία τζίντζερ -λεμονιού μπορεί να κάνει θαύματα στο σώμα. Είναι καλύτερα να πάρετε ένα τσάι τζίντζερ-λεμόνι που έχει παρασκευαστεί με τις αρχές της Αγιουρβέδα.

• Το Triphala είναι ένας πολύ καλός φυτικός συνδυασμός που συμβάλει στην ενίσχυση της πεπτικής φωτιάς και διατηρεί το πεπτικό σύστημα ισχυρό και υγιές. Αναζωογονεί την μεμβράνη που καλύπτει το πεπτικό σύστημα και συμβάλλει στον αποτελεσματικό καθαρισμό του παχέος εντέρου, που αποτελεί βασική προϋπόθεση στην Αγιουρβέδα για την διατήρηση της βέλτιστης υγείας και της φυσικής ομορφιάς.

• Αποφύγετε τα βαριά, κρύα φαγητά και καταναλώνετε περισσότερες ελαφριές ζεστές και θρεπτικές τροφές. Το Kitchari (ρύζι και φασόλια μαγειρεμένα με λίγο βούτυρο ghee με διάφορα μπαχαρικά όπως η κουρκούμη, το κύμινο, ο κόριανδρος κλπ) είναι η καλύτερη τροφή κατά τη διάρκεια μιας απλής αποτοξίνωσης.

Θεραπείες με βότανα:

• Μία κάψουλα turmeric (κουρκουμάς) σε καθημερινή βάση βοηθά στην επίτευξη και διατήρηση όμορφου δέρματος. Η αγιουρβέδα υποστηρίζει ότι όταν μια έγκυος παίρνει τακτικά turmeric κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα είναι ευλογημένη με ένα παιδί με όμορφο δέρμα.

• Αν κάποιος πάσχει από σοβαρή μορφή ακμής, το Neem είναι η λύση. Το Neem (Azadirachtaindica) έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά στην Αγιουρβέδα για τον καθαρισμό του αίματος και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Θεωρείται ότι είναι ένα εξαιρετικό βότανο για τη διατήρηση λαμπερού και όμορφου δέρματος, καθώς και για την υποστήριξη των υγιών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

• Το σαπούνι με Neem για εξωτερική χρήση είναι ωφέλιμο για αυτούς που υποφέρουν από διάφορα δερματικά προβλήματα, αλλά και για όσους θέλουν όμορφη και λαμπερή επιδερμίδα.

Διατροφή:

• Ο πρώτος κανόνας είναι να ακολουθείτε μια δίαιτα που να ταιριάζει στον τύπο του σώματός σας (Vata, Pitta, Kapha).

• Κάντε συνήθεια να καταναλώνετε τρία ξεφλουδισμένα αμύγδαλα που έχουν μουλιάσει σε νερό για μία νύχτα. Τα αμύγδαλα με αυτό τον τρόπο είναι γεμάτα από Prana και Sattwa. Το ξεφλούδισμα ώστε να φύγει ο καφέ φλοιός είναι απαραίτητο. Αυτό αποτελεί επίσης μία από της συνταγές αντιγήρανσης που αναφέρονται σε διάφορα αγιουρβεδικά κείμενα.

• Νηστέψτε, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Τέτοιες μέρες μπορεί κανείς να πίνει νερό, χυμούς φρούτων ή λαχανικών. Αυτό συμβάλλει στην ενίσχυση της πεπτικής φωτιάς.

• Διατηρήστε μια κανονική ρουτίνα για την πρόσληψη τροφής.

• Τρώτε ωμά φρούτα μόνα τους και ποτέ ως μέρος του γεύματος.

Αγιουρβεδικό μασάζ:

• Το άγγιγμα είναι πολύ βασικό για τη ζωή. Το άγγιγμα είναι τόσο θρεπτικό όσο η ίδια η τροφή.

• Το αυτο-μασάζ, όταν ασκείται καθημερινά μπορεί να σας αναζωογονήσει και να σας κάνει να δείχνετε νεότεροι και ομορφότεροι.

• Χρησιμοποιήστε ένα αγιουρβεδικό λάδι που να ταιριάζει στον τύπο του δέρματός σας (Vata, Pitta, Kapha). Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει καθαρό, σησαμέλαιο ψυχρής έκθλιψης για καθημερινό μασάζ.

• Ξοδέψτε τουλάχιστον 15 λεπτά για να κάνετε μασάζ σε όλο το σώμα και το πρόσωπό σας. Επικεντρωθείτε σε διάφορα σημεία Marma ή ενεργειακά κέντρα. Αυτό θα βοηθήσει την απελευθέρωση της μπλοκαρισμένης ενέργειας. Μόλις η ενέργειας αρχίσει να ρέει με αδιάκοπο τρόπο, όχι μόνο θα νιώθετε φρέσκοι και ανανεωμένοι, αλλά θα φαίνεστε επίσης νέοι και λαμπεροί.

• Ένα ζεστό μπάνιο ή ντους μετά από το μασάζ είναι απαραίτητο για να ξεπλύνετε τυχόν τοξίνες που μπορούν να αντληθούν από την επιφάνεια του δέρματος.

• Εναλλακτικά, μπορείτε να καθαρίσετε με ατμό το πρόσωπό σας και στη συνέχεια να εφαρμόσετε μία αγιουρβεδική μάσκα προσώπου που περιέχει σανταλόξυλο και τριαντάφυλλο (και τα δύο ανανεώνουν το δέρμα).

Γιόγκα και ασκήσεις αναπνοής:

• Κάθε άσκηση που τονώνει την κυκλοφορία του αίματος στο πρόσωπο και το δέρμα βοηθά στη μεταφορά φρέσκου οξυγονωμένου αίματος σε εκείνα τα μέρη.

• Η προς τα κάτω στάση του σκύλου βοηθά να τεντώσετε τους μύες όλου του σώματος, ιδίως της πλάτης και των ποδιών σας. Βοηθά επίσης να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή της κεφαλής και του προσώπου.

• Η στάση του λιονταριού είναι η καλύτερη άσκηση για την περιοχή του κεφαλιού, για το πρόσωπο και το λαιμό. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ενισχύει τους μύες του προσώπου και του λαιμού. Ως εκ τούτου, είναι η καλύτερη θέση για την πρόληψη των ρυτίδων.

• Η επικύψεις μπροστά βοηθούν στη διατήρηση ισχυρού και υγιούς πεπτικού συστήματος. Επίσης βοηθά στην εκκένωση του παχέος εντέρου.

• Επίσης είναι ευεργετικές οι αναπνευστικές ασκήσεις όπως η αναπνοή με εναλλαγές των ρουθουνιών, οι καθαριστικές ασκήσεις αναπνοής και η αναπνευστική άσκηση της μέλισσας.

• Παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, οι άνθρωποι που διαλογίζονται τακτικά απολαμβάνουν πιο όμορφο νεανικό δέρμα από ό, τι εκείνοι που δεν το κάνουν. Η αγιουρβέδα υποστηρίζει ότι η εσωτερική ειρήνη και η ευτυχία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για εσωτερική και εξωτερική ομορφιά.

Καθημερινές συνήθειες και τρόπος ζωής:

• Μάθετε τον τύπο Dosha σας και ακολουθήστε τον τρόπο ζωής που σας ταιριάζει.

• Κάντε γαργάρες με ζεστό, καθαρό, ψυχρής έκθλιψης σησαμέλαιο κάθε πρωί. Κρατήστε το λάδι στο στόμα σας για τουλάχιστον δύο λεπτά. Αυτή η διαδικασία της γαργάρας βοηθά να καθαρίσει το πεπτικό σύστημα και να διατηρηθεί ισχυρό. Οι γαργάρες με σησαμέλαιο βοηθούν επίσης να διατηρείτε τα ούλα και τα δόντια σας δυνατά και προσδίδουν μια φυσική λάμψη στο δέρμα του προσώπου σας.

• Δοκιμάστε να διατηρείτε μια τακτική ρουτίνα των καθημερινών δραστηριοτήτων σας.

Περιποιήσεις ομορφιάς στην Αγιουρβέδα:

Στην Αγιουρβέδα, διάφορα είδη μασάζ και θεραπείες σώματος αποτελούν ένα μέρος των θεραπειών ομορφιάς.

Abhyanga: το κλασικό μασάζ σε όλο το σώμα με λάδι Dosha. Βοηθά να επιβραδύνεται η διαδικασία γήρανσης και ως εκ τούτου αποτελεί ένα σημαντικό μέρος των θεραπειών αντιγήρανσης.

MarmaAbhyanga: ένα ειδικό μασάζ στα 107 σημεία Marma. Οι μαλάξεις βοηθούν στην απελευθέρωση τυχόν μπλοκαρισμένης ενέργειας στο σώμα.

Shirobhaynga: το παραδοσιακό αγιουρβεδικό μασάζ κεφαλής: Τα διάφορα σημεία Marma διεγείρονται στην περιοχή του κεφαλιού και του αυχένα. Αυτό το μασάζ βοηθά να ηρεμήσει και να χαλαρώσει ο νους, θρέφει το τριχωτό της κεφαλής και δυναμώνει τα μαλλιά, δίνοντας μια υγιή λάμψη.

Shirodhara: μία διαδικασία ροής ελαίων στο μέτωπο, η οποία βοηθά να χαλαρώσει ο νους και ο εγκέφαλος.

Udvartana: ένα πολύ παραδοσιακό αγιουρβεδικό μασάζ που γίνεται στις νύφες εβδομάδες πριν από το γάμο μέχρι την ημέρα του γάμου. Αλεσμένα αγιουρβεδικά βότανα και εξωτική σκόνη σανταλόξυλου αναμιγνύονται με πολύτιμα αγιουρβεδικά λάδια και απλώνονται με απαλό μασάζ στο δέρμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την τόνωση της ροής της ενέργειας στο σώμα, την αποτοξίνωση και θρέψη των ιστών του σώματος, την ενεργοποίηση του φυσικού μεταβολισμού του δέρματος, αλλά και τη βελτίωση της λεμφικής ροής. Το μασάζ Udvartanaκαθαρίζει και βελτιώνει τη δομή του δέρματος και δίνει στο δέρμα μια απαλή, μεταξένια υφή και λαμπερή λάμψη.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι αγιουρβεδικές θεραπείες έχουν χρησιμοποιηθεί στην Ινδία για να δώσουν λάμψη στα μάτια, για τον καθαρισμό του δέρματος και την ενίσχυση των μαλλιών. Οι αγιουρβεδικές θεραπείες αντιγήρανσης είναι πολύ δημοφιλείς και έχουν ως στόχο να φαίνεστε και να νιώθετε νεώτεροι, αποκτώντας ευεξία και μακροζωία.

 

Η Δρ Ντίπα Απτέ αναλύει και προτείνει λύσεις για την επίτευξη και τη διατήρηση της ομορφιάς σύμφωνα με την επιστήμη της Αγιουρβέδα

(Η Δρ Ντίπα Απτέ είναι διαπιστευμένη ιατρός της ινδικής ιατρικής, καθηγήτρια γιόγκα και θεραπεύτρια αγιουρβέδα. Κάνει συχνά διαλέξεις για την αγιουρβέδα και τη γιόγκα και διευθύνει το δικό της ιατρείο στο Λονδίνο.)