Αρωματοθεραπεία στην Οδοντιατρική

Κατηγορία Αρωματοθεραπεία
Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012 20:41 Διαβάστηκε 2579 φορές
Issue 52


Γράφει η Μαίρη Ζώρζου, Καθηγήτρια Αρωματοθεραπείας, Κλινικός Αρωματοθεραπευτής

Πολλοί άνθρωποι συνδέουν μια συγκεκριμένη μυρωδιά με το οδοντιατρείο. Φυσικά δεν έχουμε όμορφες αναμνήσεις από αυτή τη μυρωδιά, είναι όμως το άρωμα του αιθέριου έλαιου γαρύφαλλου. Και αυτό γιατί ο οδοντίατρος, συχνά χρησιμοποιεί φάρμακα τα οποία περιέχουν ευγενόλη και προέρχονται από το αιθέριο έλαιο του γαρύφαλλου.



Η ευγενόλη διακρίνεται από αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έχει την ιδιότητα να «μουδιάζει» το σημείο στο οποίο εφαρμόζεται, επιτρέποντας τον οδοντίατρο να προχωρήσει σε επεμβάσεις. Χρησιμοποιείται πάνω από 100 χρόνια σε όλο τον κόσμο, επειδή αναισθητοποιεί το δόντι, ενώ παράλληλα προστατεύει τον οδοντικό πολφό.

Ο τομέας της οδοντιατρικής είναι ένας χώρος στον οποίο η χρήση της αρωματοθεραπείας μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός.

Η αρωματοθεραπεία είναι όλο και περισσότερο δημοφιλής στα σπίτια των ανθρώπων και τα τελευταία χρόνια, κάτι τέτοιο συμβαίνει και στα διάφορα ιατρεία, όπως οδοντιατρεία, γυναικολογικά ιατρεία & θεραπευτήρια. Ο συνδυασμός της ψυχολογίας και της τεχνολογίας ονομάζεται aromachology. Περιβαλλοντικά αρώματα μπορούν να ενσωματωθούν στα αρωματικά εκχυλίσματα βοτάνων που ονομάζονται αιθέρια έλαια, τα οποία αλλάζουν τη χημεία του εγκεφάλου έτσι ώστε να παράγει θετικές συναισθηματικές ή ψυχολογικές σκέψεις.

Τα αιθέρια έλαια λειτουργούν μέσω του οσφρητικού νεύρου με άμεσα αποτελέσματα ως προς την τόνωση της εμπιστοσύνης ή της χαλάρωσης. Μερικές φορές έχουν μια ήπια κατασταλτική δράση, η οποία μπορεί να βοηθήσει ως προς τη μείωση του άγχους & του φόβου στην οδοντιατρική. Συγκεκριμένα, στην οδοντιατρική, τα αιθέρια έλαια εισχωρούν άμεσα στις μεμβράνες της στοματικής κοιλότητας και τα τοπικά αποτελέσματα είναι άμεσα.

Με τα αιθέρια έλαια, τα ανθόνερα και γενικότερα τα αρωματοθεραπευτικά προϊόντα μπορούμε να δουλέψουμε σε διάφορες καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όσον αφορά στα δόντια μας και γενικότερα στη στοματική κοιλότητα, όπως:

  • Άφθες: Καταπολεμούνται με τα αιθέρια έλαια θυμάρι, λεμόνι και βασιλικό, καθώς έχουν αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ η δράση τους είναι άμεση.
  • Εξαγωγή δοντιού: Εξαιρετικό προϊόν εδώ είναι το ανθόνερο του ελίχρυσου, το οποίο είναι αντιφλεγμονώδες και έχει την ιδιότητα να βοηθάει στην επαναπορρόφηση του αίματος μέσα στους ιστούς.
  • Φλεγμονή – Ουλίτιδα: Δοκιμάστε ένα μείγμα σε έλαιο βάσης με αιθέρια έλαια δάφνη και θυμάρι.
  • Καθαρή αναπνοή: Προσθέστε μια σταγόνα αιθέριο έλαιο μέντα Ιαπωνίας μαζί με την οδοντόκρεμά σα
  • Περιοδοντίτιδα: Δοκιμάστε το παρακάτω μείγμα και τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα και εξαιρετικά. Σε 100ml ανθόνερο μύρο, προσθέστε 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο γαρύφαλλο, 7 σταγόνες αιθέριο έλαιο Χαμομήλι Ρωμαϊκό, 7 σταγόνες αιθέριο έλαιο Ελίχρυσο και 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο έλατο.
  • Λεύκανση: Αναμίξτε αιθέριο έλαιο λεμόνι με μαγειρική σόδα ή θαλασσινό αλάτι και με το μείγμα βουρτσίστε τα δόντια σας κάθε ημέρα για 20 ημέρες και το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακά αστραφτερό, καθώς το λεμόνι είναι εξαιρετικό στην απομάκρυνση των λεκέδων που δημιουργούν οι χρωστικές του καφέ και του τσιγάρου, ενώ η σόδα και το αλάτι σφίγγουν τα ούλα.
  • Δυνατά και γερά ούλα: Αναμίξτε αιθέριο έλαιο φασκόμηλο μέσα σε ανθόνερο φασκόμηλο.
  • Πονόδοντο: Για να ανακουφιστείτε από τον πονόδοντο βουτήξτε μια μπατονέτα σε αιθέριο έλαιο γαρύφαλλο και εφαρμόστε την απευθείας στην πάσχουσα περιοχή για 1 -2 λεπτά. Το γαρύφαλλο έχει παυσίπονες ιδιότητες.
  • Παιδική οδοντοφυΐα: Αναμίξτε αιθέριο έλαιο γαρύφαλλο και αιθέριο έλαιο χαμομήλι Ρωμαϊκό μέσα σε αμυγδαλέλαιο και κάνετε εντριβή στα ούλα.
  • Στοματικό διάλυμα: Αναμείξτε σε 100ml ανθόνερο Μέντα ή Τσαγιόδεντρο που προσφέρουν αντισηψία στη στοματική κοιλότητα, ενώ παράλληλα απολυμαίνουν & επουλώνουν τυχόν υπάρχουσες άφθες και κοψίματα, τα παρακάτω αιθέρια έλαια: 5 σταγόνες φασκόμηλο, 5 σταγόνες θυμάρι, 5 σταγόνες τσαγιόδεντρο, 10 σταγόνες μέντα Ιαπωνίας & 5 σταγόνες λεμόνι. Αναμιγνύετε αρχικά τα αιθέρια έλαια σε αποστειρωμένο μπουκαλάκι και τα αφήνετε για ένα βράδυ. Στη συνέχεια, προσθέτετε το ανθόνερο και το στοματικό σας διάλυμα είναι έτοιμο. Για πιο δροσερή αίσθηση μπορείτε να το φυλάξετε στο ψυγείο.



Μπορείτε να δοκιμάσετε για να δημιουργήσετε και να ζήσετε μια πιο σύγχρονη και χαλαρωτική οδοντιατρική εμπειρία.

Όλες οι εφαρμογές ισχύουν με τη χρήση 100% αγνών, καθαρών αιθέριων ελαίων και ελαίων βάσης.