Δυναμοποιήσεις ομοιοπαθητικών φαρμάκων και προβλήματα της καθ’ ημέρα πράξης

Κατηγορία Ομοιοπαθητική
Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014 00:00 Διαβάστηκε 14808 φορές
Issue 61

Δυναμοποιήσεις ομοιοπαθητικών φαρμάκων και προβλήματα της καθ’ ημέρα πράξης.

Γράφει ο Λύσανδρος Μυγιάκης Ομοιοπαθητικός (Diploma British Institute of Homeopathy)

διευθύνων στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ – www.altersimilia.gr

Στο σημερινό άρθρο θα ήθελα να αναφερθώ πολύ σύντομα σε ένα περιστατικό που με προβλημάτισε. Επρόκειτο για έναν ασθενή με πρόβλημα σε γομφίο. Η οδοντίατρος διέγνωσε φατνιακό απόστημα, έκανε διάνοιξη με ενδοδοντικές ρίνες ώστε να μπορεί να παροχετεύεται το απόστημα και συνέστησε κάποιο αντιβιοτικό. Ο ασθενής έλαβε αντιβίωση 1-2 ημέρες αλλά η κατάστασή του δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική. Τότε αποφάσισε να κάνει Ομοιοπαθητική αγωγή. Η κατάσταση του ασθενούς χρειαζόταν ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο σε συγκεκριμένη δυναμοποίηση. Αυτό θα προωθούσε ακόμη περισσότερο την παροχέτευση του φατνιακού αποστήματος. Παραγγέλθηκε λοιπόν και χορηγήθηκε αυτό το ομοιοπαθητικό φάρμακο. Το αποτέλεσμα ήταν το αντίστροφο από το αναμενόμενο. Υπήρξε μεγάλη επιδείνωση τοπικά με πολύ μεγάλο πόνο στην άνω γνάθο. Μετά από σκέψη συμπεράθηκε ότι υπήρχε πολύ μεγάλη πιθανότητα η δυναμοποίηση που αγόρασε από το φαρμακείο ο ασθενής να μην ήταν η συνταγογραφούμενη.

Ο πολύς κόσμος πιστεύει ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία εάν η δυναμοποίηση είναι λίγο διαφορετική από την συνταγογραφούμενη, αρκεί το φάρμακο να είναι το όμοιο. Μάλιστα δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν το κάθε φαρμακείο να έχει χιλιάδες ομοιοπαθητικά φάρμακα σε πληθώρα δυναμοποιήσεων, υπάρχει η πιθανότητα κάποια βοηθός φαρμακείου να θεωρήσει ότι «δεν χάθηκε και ο κόσμος» εάν δώσει μια άλλη, πιθανόν παραπλήσια, δυναμοποίηση. Σε γενικές γραμμές αυτό μπορεί να μην είναι ότι χειρότερο, με θλιβερή όμως εξαίρεση το περιστατικό που αναφέραμε, δηλαδή τα αποστήματα. Σε αυτά ο κάθε ομοιοπαθητικός γνωρίζει ότι άλλη δουλειά θα κάνει το Heparsulphuris 3Xή 8Xή 4CHκαι άλλη το Hepar 30CH ή 200CH. Εδώ η πρόσληψη από τον ασθενή της συνταγογραφούμενης δυναμοποίησης είναι εκ των ουκ άνευ.

Επάνω σε αυτό το ζήτημα θα επιθυμούσα να ευαισθητοποιήσω ιδιαίτερα τους ομοιοπαθητικούς φαρμακοποιούς ώστε να μην γίνονται αχρείαστα λάθη και αβλεψίες που τελικά επιβαρύνουν την Ομοιοπαθητική, τον ασθενή αλλά και τον συνταγογραφούντα το φάρμακο. Εάν υπάρχει κάποια έλλειψη δυναμοποίησης είναι δεοντολογικά ορθό να ερωτάται τηλεφωνικά ο συνταγογράφος εάν δεν έχει πρόβλημα με μια παραπλήσια δυναμοποίηση. Σε οποιαδήποτε περίπτωση είναι αχαρακτήριστο να χορηγείται διαφορετική δυναμοποίηση από εκείνη που αναγράφεται στην συνταγή και μάλιστα η ετικέτα του χορηγούμενου φαρμάκου να γράφει την δυναμοποίηση της συνταγής. Αυτό βέβαια είναι και εξαπάτηση. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το λάθος γίνεται σπανιότατα έως ποτέ και ότι το συμβάν που αναφέρω ήταν η εξαίρεση.

Στο περιστατικό αυτό η συνέχεια υπήρξε εντυπωσιακά ικανοποιητική, όταν μετά από την «διάγνωση» του πιθανότατου προβλήματος της λάθος δυναμοποίησης που χορήγησε ο φαρμακοποιός αγοράστηκε το φάρμακο ξανά από κεντρικότατο ομοιοπαθητικό φαρμακείο των Αθηνών. Αρχικά είπαν στον ασθενή να πάει το απόγευμα για να πάρει το φάρμακο παρόλο που τηλεφώνησε το πρωί. Αυτό όμως σήμαινε ότι θα το έφτιαχναν στην ζητούμενη δυναμοποίηση, πράγμα που βέβαια ήταν καλό. Από μια άποψη αυτό μας καθησύχασε, αφού σε λίγες ώρες θα είχαμε αυτό που χρειαζόμασταν. Τελικώς μετά από παράκλησή μας ετοίμασαν το φάρμακο σε 1-2 ώρες. Ο ασθενής έλαβε από αυτό μια κάψουλα ανά 3 ώρες και μέσα σε 24 ώρες ήταν κατά 90% καλά. Ο πόνος υποχώρησε, το ίδιο και το τοπικό οίδημα όπως και η γενική κακοδιαθεσία του.

Συνοπτικά θα ήταν πολύ χρήσιμο, ιδιαίτερα στην συνταγογράφηση του Heparsulphuris σε οδοντιατρικά περιστατικά, να αναγράφεται η επιθυμητή δυναμοποίηση και δίπλα η παρατήρηση: «ΓΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ. ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ Η ΑΝΑΓΡΑΦΟΜΕΝΗ ΔΥΝΑΜΟΠΟΙΗΣΗ». Μάλιστα ίσως θα ήταν χρήσιμο να τονιστεί και στον ίδιο τον ασθενή ότι θα πρέπει να του δώσουν επακριβώς την δυναμοποίηση της συνταγής. Διαφορετικά ας τηλεφωνήσει ο φαρμακοποιός στον συγγραφέα της συνταγής για επιπρόσθετες διευκρινήσεις.