Η αντιμετώπιση του άσθματος με την Ομοιοπαθητική

Κατηγορία Ομοιοπαθητική
Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014 00:00 Διαβάστηκε 7661 φορές
Issue 64

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τσαλίκης, Ομοιοπαθητικός

Το άσθμα σήμερα αποτελεί μια από τις πιο συχνές χρόνιες ασθένειες της παιδικής ηλικίας και θεωρείται μία από τις κυριότερες αιτίες απουσίας των παιδιών από το σχολείο.

Το άσθμα μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση της συχνότητάς του ανάμεσα στα παιδιά και στους εφήβους. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Ομάδα Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 8,6% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα έχει άσθμα. Το ποσοστό αυτό αποδεικνύει ότι ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων πάσχει από την εν λόγω νόσο, όμως παρόλα αυτά, στη συμβατική ιατρική δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η πλήρης ίασή της.

Σε αντίθεση όμως με τη συμβατική ιατρική, η Ομοιοπαθητική προσέγγιση μπορεί να θεραπεύσει (σχεδόν) ολοκληρωτικά τη νόσο αυτή και να επιτρέψει στους ασθενείς να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή χωρίς περαιτέρω συμπτώματα και περιορισμούς.

Το άσθμα αποτελεί χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος που προκαλεί παροδική στένωση των βρόγχων με αποτέλεσμα την εμφάνιση δύσπνοιας. Η πνευμονική ενδοτικότητα είναι φυσιολογική, αν και η φυσιολογική τελική εκπνοή μπορεί να είναι πολύ αυξημένη λόγω υπερβολικής στένωσης των αναπνευστικών αεραγωγών.

Παρατηρούνται δύο είδη άσθματος:

  1. το εξωγενές άσθμα, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών που πάσχουν από αυτό, θεραπεύονται σταδιακά ή ακόμα και ζουν χωρίς να χρειάζονται ιατρική βοήθεια, αποφεύγοντας απλώς το υπεύθυνο αλλεργιογόνο και
  2. το ενδογενές άσθμα, στο οποίο σε αντίθεση με το εξωγενές, δεν ανευρίσκεται κανένας παράγοντας που να θεωρείται υπεύθυνος για την πρόκλησή του. Οι Εκλυτικοί παράγοντες είναι γενετικοί και περιβαλλοντικοί λόγοι, επαγγελματική έκθεση, μη ειδικά ερεθίσματα και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Το πιο συχνό σύμπτωμα του άσθματος είναι ο βήχας, ο οποίος μπορεί να είναι ξηρός ή παραγωγικός (με φλέγματα). Σε σοβαρές κρίσεις άσθματος, ο ασθενής παρουσιάζει βάρος στο στήθος, δύσπνοια, συριγμό και δυσκολία στην αναπνοή. Επίσης, τα άτομα με άσθμα μπορεί να παρουσιάζουν συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (πνευμονίες).

Για τους προαναφερθέντες λόγους συνιστάται σε κάθε άτομο με χρόνιο βήχα ή επαναλαμβανόμενα επεισόδια λοιμώξεων του αναπνευστικού, να ελέγχεται για άσθμα.

Μπορεί όμως κάποιος να αντιμετωπίσει άμεσα το δικό του πρόβλημα, με φυσικό, ήπιο και ασφαλή τρόπο;

Βεβαίως και μπορεί, ξεκινώντας από σήμερα κιόλας την θεραπεία του με την Ομοιοπαθητική.

Η ιδιοσυγκρασιακή ομοιοπαθητική θεραπεία (υπό την καθοδήγηση ενός επαγγελματία Ομοιοπαθητικού) μπορεί να βοηθήσει στο να βελτιωθεί η υγεία ενός ανθρώπου σε βαθύτερα επίπεδα. Η αντιμετώπιση-ίαση του άσθματος αποτελεί μια από τις πιο ικανοποιητικές θεραπείες στην Ομοιοπαθητική και τα ομοιοπαθητικά φάρμακα έρχονται ως μια παροιμιώδης «ανάσα ενός φρέσκου αέρα».

Σύμφωνα με την Ομοιοπαθητική, κάθε ασθενής έχει μια ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία. Μ’ αυτήν εννοούμε, ότι κάθε άτομο έχει το ατομικό του ιδιαίτερο σώμα, ψυχισμό και νόσο. Στηριζόμενοι σε αυτά τα δεδομένα, αντιλαμβανόμαστε, ότι διαφορετικά άτομα παθαίνουν άσθμα σε ποικίλους χρόνους, με διαφορετική βαρύτητα, ιδιόμορφες επιπλοκές και ποικίλες απαντήσεις στην ίδια θεραπεία.

Στην Ομοιοπαθητική επιλέγεται ένα φάρμακο που να ταιριάζει στην ψυχική διάθεση, τις σωματικές ιδιότητες, καθώς και τις διάφορες επιπλοκές κάθε ασθενή. Ο επαγγελματίας Ομοιοπαθητικός θα επιλέξει διαφορετικό φάρμακο συγκεκριμένα για κάθε περίπτωση ασθενή που θα ενισχύσει τη φυσική θεραπευτική δύναμη του οργανισμού του με σκοπό την πλήρη, αποτελεσματική και μόνιμη αποκατάσταση της υγείας του ολιστικά, σωματικά και ψυχικά. Συμπερασματικά για τον Ομοιοπαθητικό, δεν είναι το άσθμα που πρέπει να θεραπευτεί, αλλά ο άνθρωπος που υποφέρει από αυτό.

Οι πληροφορίες που καταγράφονται από έναν Ομοιοπαθητικό κατά τη διάρκεια της λήψης ενός ιστορικού, περιλαμβάνουν τις συνθήκες που μπορεί να βελτιώνουν ή να επιδεινώνουν το άσθμα, όπως π.χ. ο καιρός (υγρασία, ζέστη, κρύο κ.α.), ώρα επιδείνωσης, ψυχολογικούς παράγοντες, συναισθήματα κ.α. Παραδείγματος χάριν, ασθενής με βρογχικό άσθμα, παθαίνει κρίσεις τη νύχτα, κυρίως μετά τα μεσάνυχτα και νιώθει καλύτερα μόλις ανασηκώνεται από το κρεβάτι, διαφορετικά νιώθει ότι πνίγεται. Αισθάνεται εξάντληση μετά την κρίση. Επιδεινώνεται από τον υγρό κρύο καιρό και τα κρύα ποτά και βελτιώνεται από τη ζέστη και τα ζεστά ποτά.

Η χρονική διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του οργανισμού του ασθενή στο σύνολό του και από τη χρονιότητα του προβλήματος.

Συνοψίζοντας, συμπεραίνεται ότι η εναλλακτική λύση της Ομοιοπαθητικής προσφέρει τη δυνατότητα θεραπείας του βρογχικού άσθματος και παράλληλα ένα υψηλό επίπεδο υγείας και ζωής του ασθενή χωρίς αναπνευστικά προβλήματα για την μετέπειτα ζωή του.