Ωτοβελονισμός

Κατηγορία Π.Κ.Ι
Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017 00:00 Διαβάστηκε 1702 φορές
Issue 81

Η θέση του και η χρησιμότητά του ως σύγχρονη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση.

Ο Ωτοβελονισμός είναι μια μέθοδος, που όλο και περισσότερο αποδεικνύεται επιστημονικά η δράση του, αλλά και εδραιώνεται η χρήση του ως σύγχρονη θεραπευτική μέθοδος σε μια πλειάδα παθολογιών, που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο.

Η μέθοδος αυτή, χρησιμοποίει το πτερύγιο του αυτιού για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.

Ιστορικές αναφορές για στοιχειώδεις χρήσεις του αναφέρονται στους αρχαίους Αιγυπτίους, Έλληνες και Ρωμαίους. Τεχνικές καυτηριασμού και αιμάτωσης για πόνους αναφέρονται στους αναφερόμενους λαούς, αλλά και στους Άραβες και Οθωμανούς κατά το 17 και 18 αιώνα.

Ο Σύγχρονος Ωτοβελονισμός γεννιέται το 1957 στη Γαλλία, με τις πρώτες δημοσιεύσεις στην Λυών της Γαλλίας από τον γιατρό Paul Nogier, ο οποίος αναγνωρίζεται ως πατέρας αυτής της θεραπευτικής τεχνικής. Ο Nogier παρατήρησε ότι μερικοί ασθενείς, ακλουθούσαν μια περίεργη πρακτική θεραπευτική, με καυτηριασμό κάποιου σημείου του αυτιού για την αντιμετώπιση της οσφυοϊσχιαλγίας.

Το 1956 ανακαλήφθηκε, ότι στην περιοχή της ανθελικας του πτερύγιου του αυτιού, υπήρχε αντιπροσωπευτική αντιστοιχία με την σπονδυλική στήλη. Έτσι κατέληξε στην σωματοτοπία, την αντιστοιχία μεταξύ σημείων του αυτιού και διαφόρων σημείων του σώματος. Η συνέχεια αυτής την αντιστοιχίας είναι η συσχέτιση τελικά του ωτικού πτερύγιου με την εικόνα του ανεστραμμένου εμβρύου. Οι Κινέζοι γρήγορα ενημερώθηκαν για αυτή την ανακάλυψη και ενσωμάτωσαν τον Ωτοβελονισμό στις γενικές τους αρχές του βελονισμού.

Από εκείνη τη χρονική περίοδο, ξεκίνησε η δημιουργία δύο σχολών με έρευνες και μελέτες και η δημιουργία δυο αντίστοιχων χαρτών με βελονιστικά σημεία, οι όποιοι δεν συνέκλιναν παντελώς. Ο κύβος όμως είχε ήδη ριφθεί, με την έννοια ότι δημιουργήθηκε η επιστημονική περιέργεια για την ανακάλυψη της επιστημονικής εξήγησης, της λειτουργίας των μικροσυστημάτων και του συσχετισμού τους με τα εγγράμματα – τους χάρτες τους κεντρικού νευρικού συστήματος.

Τα τελευταία χρόνια, έρευνες και κλινικές μελέτες από εγκεκριμένους ερευνητές, επέτρεψαν να διερευνηθούν και να τεθούν οι νευρολογικές βάσεις της θεραπείας με Ωτοβελονισμό. Έτσι σημειώθηκαν ενδιαφέρουσες και καινούργιες εφαρμογές.

Εφαρμογές Ωτοβελονισμού

Ο Ωτοβελονισμός είναι χρήσιμος σε πόνους οποιασδήποτε αιτιολογίας, διαταραχές άγχους και συναφείς παθολογίες, διακοπή καπνίσματος, διαταραχές πρόσληψης τροφής, παχυσαρκία, βουλιμία, νευρική ανορεξία, ημικρανίες, υπογονιμότητα.

Πιο αναλυτικά, ο Ωτοβελονισμός ενδείκνυται σε:

- παθολογίες πόνου του μυοσκελετικού συστήματος, τόσο οξείες, όσο και χρόνιες

- παθολογίες του νευρικού συστήματος: κεφαλαλγίες, ημικρανίες, νευραλγία προσωπικού νεύρου, ιλίγγους, εμβοές, γλωσσοδυνία, νευρολογικές διαταραχές μετα-αγγειακών επεισοδίων κ.α.

- Ω.Ρ.Λ διαταραχές: ιγμορίτιδα, επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, ρινίτιδα, υποσμία,

- διαταραχές γαστρεντερικού συστήματος: καυσαλγία, ναυτία και έμμετος, δυσκοιλιότητα, ευερέθιστο έντερο, πόνος αιμορροΐδων κ.α.

- διαταραχές ουροποιητικού: ενούρηση, ακράτεια ούρων, ενδιάμεση κυστίτιδα, υπερτροφία προστάτη κ.α.

- γυναικολογικές διαταραχές: αμηνόρροια, δυσμηνόρροια, σύνδρομο κλιμακτηρίου, προεμμηνορροιακό σύνδρομο, υπερέμεση κύηση κ.α.

- δερματολογικές διαταραχές: κνησμός άνευ αιτιολογίας, κνίδωση μη αλλεργική, κοινή ακμή, ονυχοφαγία, αλωπεκία κ.α.

- ψυχιατρικές διαταραχές (ήπιες): αγχώδης συνδρομή, μέτρια κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, επεισόδια πανικού, ψυχοσωματικές διαταραχές, παχυσαρκία, διατροφικές διαταραχές, βουλιμία, τσιμπολόγημα, night eating κ.α.

- απεξάρτηση από ουσίες: κάπνισμα – αλκοόλ.

Πώς γίνεται η εξέταση

Γίνεται επισκόπηση με τον ασθενή σε αναπαυτική θέση. Βλέπουμε και εξετάζουμε την μορφολογία του πτερυγίου, την ύπαρξη σημείων όπως αγγείωση, σημάδια, τελεγγειακτεσίες, δυσμορφίες, δυσχρωμίες, ελιές, οζοκήλες κα εξέταση με ειδικό μηχάνημα για την ανεύρεση σημείων με την μικρότερη ηλεκτρική αντίσταση, που αναδεικνύουν την ύπαρξη λειτουργικών σημείων. Γίνεται ψηλάφηση με ειδικούς ανιχνευτές πόνου (palpeur) για την ανεύρεση των νεύρο-αντανακλαστικών σημείων, ενδεικτικών των παθολογιών του πόνου, που μας δείχνουν πού πραγματικά εστιάζεται η πρωτογενής βλάβη των αλγαισθητικών υποδοχέων.

Πώς γίνεται ο ερεθισμός των σημείων του αυτιού

-   με σπόρους vaccaria – μικρά ειδικά σποράκια με αυτοκόλλητο

-   με ημιμόνιμες βελόνες που τοποθετούνται στο σημείο θεραπείας και παραμένουν από λίγες μέρες έως και ένα μήνα

-   με τεχνικές νευροτροποποίησης του σημείου με χρήση ηλεκτρικών συχνοτήτων μεταξύ 2-10Hz και 15Hz

-   με τεχνικές μάλαξης ειδικών σημείων

-   με αιμάτωση ειδικών σημείων

-   με μικροενέσεις ειδικών ομοιοπαθητικών ουσιών

-   με διέγερση με laser

-   με χρήση συχνοτήτων έγχρωμου laser.

Πώς εξηγείται η δράση του Ωτοβελονισμού

Κατά την εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους, δημιουργήθηκαν σταδιακά διάφορα αισθητικά υποσυστήματα, καθένα από τα οποία ήταν ικανό να μεταδίδει στον εγκέφαλο διαφορετικά μηνύματα πάνω στην κατάσταση των διαφόρων σημείων του σώματος.

Υπάρχουν συστήματα που ελέγχουν αλλαγές στο χημικό μικροκυτταρικό περιβάλλον, συστήματα που σχετίζονται με την κατάσταση του σωματοαισθητικου, μυοσκελετικού συστήματος και μεταδίδουν οπτικά, ακουστικά, στατικά ερεθίσματα σε διάφορα επίπεδα του ΚΝΣ, αλληλεπιδρώντας με στάση, ισορροπία, κινητική κατάσταση και επιτρέποντας τη συνεργασία και τον συντονισμό του ΚΝΣ από τον νωτιαίο μυελό μέχρι τον εγκεφαλικό φλοιό. Υπάρχουν συστήματα που ειδοποιούν για αλλαγές των ειδικών αισθητήρων του δέρματος δια μέσου της αφής, δίδοντας πληροφορίες για τους εξωτερικούς ερεθισμούς.

Το μυοσκελετικό σύστημα έχει έναν ενδιάμεσο ρόλο, δίνοντας πληροφορίες τόσο για εξωτερικές, όσο και για εσωτερικές καταστάσεις του σώματος.

Όλα αυτά τα συστήματα, αλληλεπιδρώντας σχηματίζουν το σωματοαισθητικό δίκτυο πληροφοριών με πλειάδα πολυδιάστατων χαρτών-δεδομένων για την ανά πάσα στιγμή κατάσταση του σώματος.

Με την έννοια αυτή οι χάρτες του αυτιού είναι αντιπροσωπείες των νευρωνικών δικτύων που είναι διεσπαρμένοι στο ΚΝΣ κι ο ερεθισμός των σημείων βελονισμού στο αυτί έχει νευροτροποποιητική ιδιότητα στο να αλληλεπιδρά με καινούργιες πληροφορίες, αλλάζοντας τα δεδομένα προς όφελος της κατάστασης του ασθενούς και παράγοντας αναλγητικό, αποιδηματικό, ενδοκρινορυθμιστικό, ανοσορρυθμιστικό αποτέλεσμα.

Η νεύρωση του αυτιού, περιλαμβάνει κλάδο του τριδύμου, του πνευμονογαστρικού και του επί πολύ αυχενικού νεύρου. Μέσω της νευροτροποποίησης των σημείων του αυτιού, που νευρωνονται από τα παραπάνω νεύρα, επιτυγχάνεται ένας ευεργετικός συγκερασμός χρησίμων πληροφοριών. Αυτές οι πληροφορίες έχουν στόχο την πιο γρήγορη, αποτελεσματικότερη, σίγουρη και με πολλαπλές ενδείξεις, άμεση απάντηση του οργανισμού στις πολλές φορές άλλως δυσεπίλυτες παθολογίες. 

Αντενδείξεις

Αντενδείξεις στον Ωτοβελονισμό έχουν οι χρήστες καρδιακών προθέσεων, οι φέροντες βηματοδότη και όσοι κάνουν αντιπηκτική αγωγή. Στους τελευταίους μπορούν να χρησιμοποιηθούν σπόροι vaccaria, χωρίς ηλεκτρική ανίχνευση.

Το άρθρο αυτό θα αποτελέσει την αρχή για μια σειρά επεξηγηματικών άρθρων πάνω στη δράση και την ωφελιμότητα του ωτοβελονισμού που από μόνος του αποτελεί μια επαρκώς αποτελεσματική, απλή, εύκολη στην εφαρμογή θεραπεία, που επιλύει με σοφό τρόπο δυσεπίλυτα προβλήματα.

Παπακωνσταντίνου Ευφροσύνη

Ολιστικός Παθολόγος

Βελονίστρια

Ομοιοπαθητικός

Καθηγήτρια Ωτοβελονισμού

dr.efpap@gmail.com