Πώς ο Βελονισμός μάς βοηθά να διαχειριστούμε το στρες

Κατηγορία Π.Κ.Ι
Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018 08:04 Διαβάστηκε 2657 φορές
Τεύχος 86 Dr Κωνσταντίνα Θεοδωράτου

Υπάρχει κάποιος σήμερα που δεν έχει στρες; Μάλλον όχι.

Το στρες είναι η αντίδραση του οργανισμού σε καταστάσεις έντονες και απαιτητικές, σε χαρά ή λύπη αλλά και όταν υπάρχει ένας παράγοντας ή μία κατάσταση που το άτομο θεωρεί ότι τον απειλεί.

Το στρες είναι ευεργετικό, όταν είναι «τόσο, όσο», κινητοποιεί τον άνθρωπο να αντιμετωπίζει καταστάσεις έντασης, καταστάσεις καινούργιες ή άγνωστες. Αποτελεί μία έντονη ενεργοποίηση του κεντρικού νευρικού συστήματος που όταν δε αναστρέφεται σύντομα και παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στον οργανισμό διαταράσσει την ισορροπία του και εκδηλώνεται τόσο με οξέα όσο και χρόνια συμπτώματα. Όταν λοιπόν το στρες ξεπερνά κάποιο όριο τότε γίνεται αρνητικό και μπορεί να επεμβαίνει σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού, δημιουργώντας σωματικά ή ψυχικά συμπτώματα.

Στρες μπορεί να δημιουργηθεί από μία πραγματικά έντονη και απαιτητική κατάσταση αλλά και από μία κατάσταση που το άτομο αντιλαμβάνεται σαν απαιτητική ή απειλητική για τον ίδιο. Άρα λοιπόν το στρες εξαρτάται από την αντίληψη του ατόμου για την συγκεκριμένη κατάσταση και όχι από τους εξωτερικούς παράγοντες. Αυτό εξηγεί εύκολα και ξεκάθαρα γιατί ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται ως στρες διαφορετικές καταστάσεις και αντιδρά ανάλογα με αυτή την αντίληψη.

Το στρες μελετάται σ’ ένα νέο διεπιστημονικό κλάδο επιστήμης που ονομάζεται ψυχο-νευρο-ανοσο-ενδοκρινολογία, PNEI, και μελετά τις βιολογικές επιδράσεις του σε όλα τα συστήματα του οργανισμού. Επιστημονικά, το στρες ορίζεται ως η κατάσταση εκείνη όπου η “ομοιόσταση “απειλείται ή θεωρείται ότι απειλείται, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση συμπεριφορικών και σωματικών αντιδράσεων προσαρμογής από́ τον οργανισμό́. Ο άνθρωπος που βιώνει στρες καταφεύγει ευκολότερα σε καταχρήσεις και συνήθειες που περιστασιακά του βελτιώνουν το άγχος όμως ουσιαστικά τον κρατούν περισσότερο εξαρτημένο και καταστρέφουν μακροχρόνια την υγεία του. Πρακτικά, το στρες μπορεί να δημιουργήσει οποιοδήποτε σωματικό και ψυχικό σύμπτωμα στον οργανισμό, όπως μας εξηγεί η Dr Κωνσταντίνα Θεοδωράτου* 

Αντιμετωπίζοντας το στρες με τη βοήθεια του Βελονισμού

Για τη ρύθμιση του στρες αρχικά μπορούμε να εφαρμόσουμε τις φυσικές μεθόδους όπως λεκτικές θεραπείες δηλαδή τις διαφορετικές ψυχικές θεραπείες, θεραπείες υποστήριξης, τεχνικές χαλάρωσης όπως άσκηση, τεχνικές αναπνοής, μουσικοθεραπεία, χοροθεραπεία κ.α. Ο βελονισμός αποδεδειγμένα δρα στο σύστημα PNEI και τα κέντρα του στρες του εγκεφάλου. Ξεκίνησε 2.500 χρόνια πριν, ως σύστημα ρύθμισης της ισορροπίας του οργανισμού, δηλαδή της ομοιόστασης, αλλά σήμερα γνωρίζουμε πως δρα στα συστήματα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν το στρες, τις ορμόνες και τους νευροδιαβιβαστές. Η εφαρμογή του βελονισμού μπορεί να διορθώσει τα σωματικά ή ψυχικά συμπτώματα αλλά κυρίως θα επαναφέρει τα επίπεδα του στρες στα φυσιολογικά επίπεδα. Είναι μία μέθοδος που θα διορθώσει το σύμπτωμα αλλά και το αίτιο. Σήμερα αναγνωρίζουμε τις παθήσεις και τα συμπτώματα που δημιουργούνται από το στρες όπως πόνος, δερματίτιδα, υπογονιμότητα, διαταραχές έμμηνου ρύσης, υπέρταση, συναισθηματική βουλιμία, κάπνισμα, αυπνία και πολλές άλλες. Συνήθως οι άνθρωποι έρχονται στο γιατρό για τα συμπτώματα και όχι για τη διαχείριση του στρες που πρακτικά θα τους θεραπεύσει και τα συμπτώματα. Το πλεονέκτημα λοιπόν του βελονισμού είναι ότι διορθώνει τα συμπτώματα αλλά ρυθμίζει και τα επίπεδα του στρες.

Ο βελονισμός είναι ανώδυνος, ασφαλής και σίγουρα αγχολυτικός. Οι θεραπείες που απαιτούνται είναι λίγες στον αριθμό από 2-3 έως 10 ανάλογα με την περίπτωση, τη χρονιότητα και την κατάσταση του ατόμου. Ο πρώτος κύκλος θεραπειών βελονισμού ονομάζεται κύρια ή θεραπεία ρύθμισης. Μετά το τέλος της κύριας-ρυθμιστικής θεραπείας πρέπει να ακολουθηθεί ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο συντήρησης με σκοπό τη σταθεροποίηση του ανθρώπου αλλά και την προληπτική αποφυγή κάποιου νέου επεισοδίου. Όταν ο άνθρωπος είναι ήρεμος είναι σε θέση να επαναπροσδιορίσει τα αίτια που τον αποδιοργάνωσαν και να τα ελέγξει με τη λογική. Πολύ σημαντικό είναι να δίνονται οδηγίες στον άνθρωπο για αλλαγή του τρόπου ζωής, με κινήσεις που θα μειώνουν το στρες και θα βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής του αλλά και εφαρμογής εύκολων τεχνικών που ρυθμίζουν το στρες όπως ο καλός ύπνος, η γυμναστική κ.α.

Οι θεραπείες του βελονισμού μπορούν να συνδυαστούν με όλες τις άλλες υπάρχουσες θεραπείες πάντα όμως, ανάλογα με την περίπτωση. Σύμφωνα με την Dr Κωνσταντίνα Θεοδωράτου μπορούμε να κάνουμε τον εαυτό μας καλύτερο, ξεκινώντας την αντιμετώπιση του στρες με φυσικές θεραπείες, χωρίς χημικά και χωρίς παρενέργειες!

* Στις διαταραχές του άγχους εστίασε το 6Ο Διεπιστημονικό Συμπόσιο Βελονισμού (IASY 2018) με θέμα "Science Focuses on Stress Disorders" που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα 9 & 10 Ιουνίου 2018 στο Divani Caravel Hotel. Το κοινό είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από σπουδαίους ομιλητές, ανάμεσά τους και η Dr Κωνσταντίνα Θεοδωράτου, για όλα τα νέα της επιστήμης σχετικά με τη διαχείριση του στρες με φυσικούς τρόπους όπως: με βελονισμό, βιοανάδραση, ψυχικές μεθόδους, μουσικοθεραπεία, σωματική άσκηση και άλλα πολύ ενδιαφέροντα!

 *Dr Κωνσταντίνα Θεοδωράτου Γενική Ιατρός ΜD, MSc Βελονισμού, Med. PsycDr Κωνσταντίνα Θεοδωράτου Γενική Ιατρός ΜD, MSc Βελονισμού, Med. Psych, με εξειδικευμένη στο Βελονισμό, τη Συμβουλευτική Εξαρτήσεων και την Κλινική Ψυχολογία. Πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρίας Ιατρών Βελονισμού (ICMART) & Πρόεδρος του Επιστημονικού Συλλόγου Ιατρών Βελονισμού Ελλάδας (SAMAG).

FB: https://www.facebook.com/velonismos.athina/