Επιστήμονες ανακαλύπτουν βακτήρια στο έδαφος όπου κάποτε ζούσαν οι Δρυΐδες στην Ιρλανδία, τα οποία μπορούν να καταστρέψουν ολοκληρωτικά τα superbugs

Κατηγορία Info
Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2019 08:26 Διαβάστηκε 2385 φορές
online Ιορδάνης Βελισσάρης

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο στέλεχος βακτηριδίων στο ιρλανδικό έδαφος που ήταν παραδοσιακά ιερό και συνήθως χρησιμοποιούταν για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Τα βακτήρια αυτά μπορούν να καταπολεμήσουν τέσσερα από τα έξι superbugs που εμφανίζουν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά στις μέρες μας.

Οι επιστήμονες έχουν εκπλαγεί με την ανακάλυψη ότι βακτήρια που κρύβονται στο αρχαίο ιρλανδικό έδαφος, μπορούν να σταματήσουν την ανάπτυξη κάποιων superbugs (μικρόβια με πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα στις φαρμακευτικές αγωγές) και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς τέσσερα από τα superbugs που μπορούν να καταπολεμήσουν, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν πλέον με αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένου του φονικού στελέχους του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου.

Όπως αναφέρει το Phys.org, με τόσα μικρόβια σήμερα που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι έως το έτος 2050, μόνο στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι κινδυνεύουν να πεθάνουν 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι από superbugs. Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα αυτό είναι τόσο μεγάλο τώρα που ο ΠΟΥ δήλωσε ότι το θέμα των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά superbugs είναι "μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία, την ασφάλεια τροφίμων και την ανάπτυξη σήμερα".

Το σημαντικό νέο στέλεχος βακτηρίων που ανακαλύφθηκε στο ιρλανδικό έδαφος ονομάζεται Streptomyces sp. myrophorea και βρέθηκε από επιστήμονες από τη Βραζιλία, την Ουαλία, το Ιράκ και τη Βόρεια Ιρλανδία, οι οποίοι εργάζονταν στην έρευνα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Swansea.

Το χώμα που περιέχει αυτό το νέο στέλεχος βακτηρίων βρίσκεται στο έδαφος μιας περιοχή της Βόρειας Ιρλανδίας που αποκαλείται "Boho Highlands" αλλά είναι γνωστή ως Fermanagh. Είναι ενδιαφέρον ότι το έδαφος αυτό έχει θεωρηθεί κατά καιρούς ιερό και έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών ασθενειών που κυμαίνονται από απλούς πόνους στα δόντια μέχρι πονόλαιμους.

Πριν από περίπου 1.500 χρόνια σ’ αυτή την περιοχή κατοικούσαν οι αρχαίοι Δρυίδες και ίσως είχαν χρησιμοποιήσει αυτό το πλούσιο ιρλανδικό έδαφος ενώ πριν από 4.000 χρόνια, πριν εμφανιστούν οι Δρυίδες, η περιοχή είχε αποικιστεί από κατοίκους της Νεολιθικής εποχής.

Ο Δρ. Gerry Quinn, μέλος της επιστημονικής ομάδας που ασχολείται σήμερα με την έρευνα για το νέο στέλεχος βακτηρίων που ανακαλύφθηκε, είχε ήδη γνώση των θεραπευτικών ιδιοτήτων του εδάφους καθώς ζούσε στα Boho Highlands και εξηγεί ότι ανακαλύφθηκαν και άλλοι αντιβακτηριδιακοί οργανισμοί σε ιρλανδικά εδάφη.

foto

"Η ανακάλυψη του Streptomyces sp. Myrophorea θα βοηθήσει στην αναζήτησή μας για νέα φάρμακα για τη θεραπεία ανθεκτικών βακτηρίων που αφορούν πολλές επικίνδυνες και θανατηφόρες λοιμώξεις. Θα επικεντρωθούμε τώρα στον καθαρισμό και την ταυτοποίηση αυτών των αντιβιοτικών. Έχουμε επίσης ανακαλύψει επιπλέον αντιβακτηριακούς οργανισμούς από το ίδιο θεραπευτικό χώμα που μπορεί να καλύπτουν ένα ευρύτερο φάσμα πολύ-ανθεκτικών παθογόνων."

Ο καθηγητής Paul Dyson, ο οποίος εργάζεται στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Swansea, τόνισε ότι τα βακτήρια αυτά είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά έναντι τεσσάρων από τα έξι superbugs που τα αντιβιοτικά σήμερα δεν μπορούν να σκοτώσουν και ότι η ανακάλυψη της ερευνητικής ομάδας δείχνει ότι πολλές φορές υπάρχει μεγάλη αλήθεια πίσω από την αρχαία λαογραφία που δεν πρέπει να αγνοηθεί.

"Αυτό το νέο στέλεχος βακτηρίων είναι αποτελεσματικό έναντι 4 από τα κορυφαία 6 παθογόνα που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένου του MRSA. Η ανακάλυψη μας είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά για την καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα λαογραφικά και παραδοσιακά φάρμακα αξίζει να διερευνηθούν στην αναζήτηση νέων αντιβιοτικών. Οι επιστήμονες, οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι μπορούν όλοι να έχουν κάτι να συνεισφέρουν σε αυτό το έργο. Φαίνεται ότι μέρος της απάντησης σε αυτό το σύγχρονο πρόβλημα μπορεί να έγκειται στη σοφία του παρελθόντος. "

Η νέα μελέτη σχετικά με την ανακάλυψη βακτηρίων που βρέθηκαν στο ιρλανδικό έδαφος, που μπορούν να καταπολεμήσουν τα superbugs (που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά), έχει δημοσιευθεί στο Frontiers in Microbiology.