Παιδική διατροφή: Aπαραίτητα θρεπτικά συστατικά για ένα υγιές ξεκίνημα!

Κατηγορία Διατροφή
Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2023 06:36 Διαβάστηκε 189 φορές
Περιοδικό Holistic Life - Τεύχος 117 Aimée Benbow | BSc (Hons) ANutr Technical services manager - Viridian Nutrition

H ισορροπημένη διατροφή είναι από τους βασικότερους παράγοντες για υγιή και χαρούμενα παιδιά. Μία σωστή, υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με ένα ποιοτικό πολυβιταμινούχο σκεύασμα, εξασφαλίζουν σωστή θρέψη χωρίς σημαντικές διατροφικές ελλείψεις για τα παιδιά. 
Απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του παιδικού οργανισμού είναι τα παρακάτω:

Ασβέστιο: Συμμετέχει σε πολλές ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως ο σχηματισμός των οστών, η διάσπαση πρωτεϊνών και λιπών, η παραγωγή ενέργειας και η νευρομυϊκή δραστηριότητα. 
Μαγνήσιο: Αποτελεί μέταλλο ζωτικής σημασίας για πολλές κυτταρικές λειτουργίες, όπως η παραγωγή ενέργειας, ο σχηματισμός των πρωτεϊνών και η αντιγραφή των κυττάρων. 
Σίδηρος: Σύμφωνα με έρευνες, η ανεπάρκεια σιδήρου σε παιδιά 4 με 14 ετών είναι ικανή να προκαλέσει μη φυσιολογική λειτουργία των νευροδιαβιβαστών και παθοφυσιολογία που σχετίζεται με το σύνδρομο διάσπασης προσοχής και υπερκινητικότητας. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, η ανάγκη του οργανισμού για σίδηρου είναι εξαιρετικά υψηλότερη.
Ψευδάργυρος: Σε περιπτώσεις ανεπάρκειας ή έστω μερικής έλλειψης ψευδαργύρου, ο αριθμός των φονικών Τ-κυττάρων μειώνεται, τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα πέφτουν και πολλά ερυθρά αιμοσφαίρια σταματούν την ανοσοπροστατευτική τους δράση. 
Β-καροτίνη: Η β-καροτίνη δρα ως πρόδρομος της βιταμίνης Α. 
Βιταμίνη Β1: Είναι απαραίτητη για την διαδικασία τροφοδότησης του κύκλου του Kreb. Η θειαμίνη είναι απαραίτητη για την κατάλληλη παραγωγή ενέργειας στον εγκέφαλο. 
Βιταμίνη Β2: Απαραίτητη για τη σύνθεση δύο σημαντικών για το σώμα συνενζύμων, τα οποία συμβάλλουν στον μεταβολισμό της γλυκόζης, των λιπαρών οξέων, της γλυκερόλης και των αμινοξέων με σκοπό την παραγωγή ενέργειας.
Βιταμίνη Β5: Πρόκειται για μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη, εξαιρετικά σημαντική στην παραγωγή των ορμονών των επινεφριδίων και τον σχηματισμό των αντισωμάτων. Καθώς συμμετέχει στη σύνθεση της χοληστερόλης και των στεροειδών ορμονών, θεωρείται εξαιρετικά χρήσιμο στην αντιμετώπιση της ακμής. 
Βιταμίνη Β3: Δρα στο σώμα ως στοιχείο συνενζύμων, τα οποία συμμετέχουν σε σχεδόν 200 ενζυμικές αντιδράσεις. 
Βιταμίνη Β6: Απαραίτητη για την σωστή λειτουργία 60 και πλέον διαφορετικών ενζύμων. Επίσης συμμετέχει ενεργά στο σχηματισμό πρωτεϊνών, δομικών συστατικών, νευροδιαβιβαστών, ερυθρών αιμοσφαιρίων και προσταγλανδινων. Η βιταμίνη 6 παράλληλα, αποτελεί ζωτικό παράγοντα για την διατήρηση της ορμονικής ισορροπίας και την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Βιταμίνη Β12: Συνεργάζεται με το φυλλικό οξύ σε πολλές περιπτώσεις, όπως στη σύνθεση του DNA, των ερυθρών αιμοσφαιρίων και το μυελικό περίβλημα (γύρω από τα κύτταρα των νεύρων). Επομένως, συχνά συνδέεται με νευρολογικές διαταραχές και αυτισμό. 
Φυλλικό οξύ: Συμβάλλει στην κυτταρική διαίρεση και τη σύνθεση του DNA. Χωρίς το φυλλικό οξύ τα κύτταρα δεν διαιρούνται φυσιολογικά. Το φυλλικό οξύ αποτελεί συστατικό ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου και την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. 
Χολίνη: Συμβάλλει στην υγεία των κυτταρικών μεμβρανών και την κίνηση των λιπών εντός και εκτός των κυττάρων. Είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου, ιδιαιτέρως στα βρέφη. 
Βιοτίνη: Πρόκειται για μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη που δρα συνδυαστικά με βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Συμβάλλει στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών. Είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία του δέρματος και των νυχιών.
Χαλκός: Η έλλειψη χαλκού προκαλεί ανεπάρκεια σιδήρου και αναιμία, αφού ο χαλκός συμβάλλει στην απορρόφηση και χρήση του σιδήρου από τον οργανισμό. Ο χαλκός επίσης είναι απαραίτητος για την υγεία του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών, των αιμοφόρων αγγείων και των συνδέσμων.
Βιταμίνη D: Η μεγαλύτερη βιολογική αξία και λειτουργία της βιταμίνης D είναι η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων ασβεστίου στο αίμα, γεγονός που το κατορθώνει αυξάνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου από την τροφή και μειώνοντας την αποβολή του μέσω της διούρησης. 
Κάλιο: Είναι ένας σημαντικός ηλεκτρολύτης, ο οποίος συντελεί στην ισορροπία και διανομή των υγρών στο σώμα, στην εξισορρόπηση των οξέων, στη λειτουργία των μυών, των νευρικών κυττάρων, της καρδιάς, και των νεφρών. 
Βιταμίνη Ε: Αποτελεί την πιο σημαντική λιποδιαλυτή, αντιοξειδωτική βιταμίνη στους ανθρώπινους ιστούς. Εμφανίζεται στις λιπώδεις περιοχές των κυττάρων, όπως οι κυτταρικές μεμβράνες και ο εγκέφαλος. Σε αυτές τις περιοχές η βιταμίνη Ε προστατεύει από την οξειδωτική δράση των ελευθέρων ριζών, των βαρέων μετάλλων και των περιβαλλοντολογικών τοξινών. 
Μαγγάνιο: Δρα πρωτίστως ως στοιχείο του αντιοξειδωτικού ενζύμου υπεροξείδιο δισμουτάσης, το οποίο αποτρέπει την καταστρεπτική για τα κύτταρα δράση των ελευθέρων ριζών. 
Χρώμιο: Δρα στο σώμα ως παράγοντας-κλειδί της ανοχής γλυκόζης του οργανισμού. Το χρώμιο συνεργάζεται με την ινσουλίνη για την απορρόφηση της γλυκόζης από τα κύτταρα.
Ινοσιτόλη: Ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι απαραίτητη για την σύνθεση των κυτταρικών μεμβρανών και τη μεταφορά των λιπών στο σώμα.
Ιώδιο: Αποτελεί ένα ιχνοστοιχείο, από το οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκη μόνο μικρή ποσότητα για την διατήρηση της υγείας του. Το ιώδιο στο σώμα είναι απαραίτητο για τη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς οι οποίες ρυθμίζουν τον μεταβολικό ρυθμό. 
Μολυβδαίνιο: Αποτελεί ένα αμινοξύ απαραίτητο για την εκτέλεση πολλών ενζυματικών διεργασιών του σώματος, όπως ο μεταβολισμός του σιδήρου. 
Τέλος, είναι γνωστή η σπουδαιότητα των ωμέγα λιπαρών οξέων ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία. Σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην τηλεοπτική εκπομπή του Dr Robert Winston, η επάρκεια ωμέγα–3 λιπαρών οξέων κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας παίζει σημαίνοντα ρόλο τόσο στην σχολική απόδοση του παιδιού όσο και στην συμπεριφορά του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Νικήστε τις κρίσεις πανικού