Διατροφική υποστήριξη της ανάπτυξης του παιδιού

Κατηγορία Διατροφή
Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2024 06:47 Διαβάστηκε 231 φορές
Περιοδικό Holistic Life: Τεύχος 119 Corin Sadler DiplΟN, FDSc - Σύμβουλος διατροφής

Η παιδική ηλικία είναι μια περίοδος ταχείας ανάπτυξης που απαιτεί άφθονα θρεπτικά συστατικά, ωστόσο τα νήπια μπορεί να γίνουν εξαιρετικά δύσκολα όσον αφορά τη διατροφή τους, καθώς αρχίζουν να ασκούν την ανεξαρτησία τους.
Πώς μπορείτε, λοιπόν, να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας λαμβάνει τα σωστά θρεπτικά συστατικά;
Πρώτον, προσπαθήστε να μεγιστοποιήσετε την ποικιλία στη διατροφή τους, επειδή πολλές διαφορετικές τροφές θα προσφέρουν ένα πλήθος από θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα. Στη συνέχεια, εξετάστε την πιθανότητα να χρειάζονται κάποιο πολυθρεπτικό συμπλήρωμα για παιδιά. Αυτό θα παρέχει ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης D που είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση ισχυρών οστών και δοντιών, ενώ ο σίδηρος και το ιώδιο είναι βασικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την υποστήριξη της νόησης.
Όταν τα νήπια ξεκινούν τον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο αρχίζουν να αναμειγνύονται περισσότερο με άλλους. Καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει ακόμη ωριμάσει, αυτό σημαίνει ότι είναι επιρρεπή στο να κολλήσουν όλα τα μικρόβια που κυκλοφορούν. Αυτή είναι μια φυσιολογική διαδικασία που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να αναπτυχθεί σωστά, αλλά μπορεί να αποτελέσει πρόκληση.
Είναι χρήσιμο να διασφαλιστεί ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι βέλτιστα, καθώς και της βιταμίνης C και του ψευδαργύρου, βασικών θρεπτικών συστατικών για την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η συμπλήρωση της χλωρίδας του εντέρου των παιδιών με ωφέλιμα βακτήρια μπορεί επίσης να είναι μια καλή κίνηση, ειδικά όταν παραμονεύουν κοιλόπονοι και προβλήματα από παράσιτα. Συμπεριλάβετε ζωντανό γιαούρτι ή κεφίρ στη διατροφή τους, φροντίζοντας να μην περιέχουν ζάχαρη, και προσθέστε ένα προϊόν ζωντανών φιλικών βακτηρίων σε σκόνη που περιέχει στελέχη Lactobacillus και Bifidobacterium και με πρεβιοτικές ίνες που βοηθούν τη χλωρίδα του εντέρου να ευδοκιμήσει.
Τα ωμέγα 3 λιπαρά είναι επίσης σημαντικά, αλλά συχνά τα παιδιά δεν είναι οπαδοί των ψαριών ή δεν επιθυμούν να καταναλώνουν σπόρους τσία και λιναριού. Η προσθήκη ενός βιολογικού ωμέγα 3 ελαίου με βάση τον λιναρόσπορο ή εναλλακτικά ενός vegan υγρού EPA και DHA είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι δεν χάνουν τίποτα.

Υποστήριξη της ανάπτυξης και της εξέλιξης του παιδιού
Μεταξύ των ηλικιών 4 και 13 ετών παρατηρείται αλματώδης ανάπτυξη, καθώς και ταχεία συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη, γεγονός που σημαίνει υψηλή ζήτηση για υγιεινά θρεπτικά συστατικά. Οι βιταμίνες Β αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά έχουν αρκετή ενέργεια για την ημέρα τους. Η βιταμίνη Β5 μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη νοητική απόδοση και τη συγκέντρωση.
Το μαγνήσιο είναι επίσης σημαντικό. Συμμετέχει σε περισσότερες από 300 αντιδράσεις στο σώμα και βοηθάει τα παιδιά να χαλαρώνουν τα βράδια, γεγονός που ενθαρρύνει τον καλό ύπνο.
Μερικές φορές το στρες και το άγχος μπορεί να αρχίσουν να βγαίνουν στην επιφάνεια καθώς αντιμετωπίζουν νέες εμπειρίες. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως κοιλόπονος, ευερεθιστότητα ή αλλαγές στη συμπεριφορά. Η διατήρηση της πρόσληψης ζάχαρης υπό έλεγχο είναι χρήσιμη για τη διαχείριση του άγχους. Η κατανάλωση πρωτεΐνης με κάθε γεύμα επιβραδύνει την απελευθέρωση γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος και βοηθά να διατηρείται σε ισορροπία η διάθεση και η ενέργεια. Το αμινοξύ θεανίνη λειτουργεί με διάφορους τρόπους για να ενθαρρύνει την εγρήγορση και τη χαλάρωση, ενώ το βότανο μελισσόχορτο υποστηρίζει επίσης απαλά τη χαλάρωση και την ηρεμία.
Καθώς τα παιδιά οδεύουν προς την εφηβεία, αρχίζουν να μπαίνουν στο παιχνίδι και οι ορμόνες. Η ύπαρξη αρκετού ψευδαργύρου είναι σημαντική για την ανάπτυξη γενικά, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ορμονών και την ανάπτυξη του αναπαραγωγικού συστήματος.
Τα ωμέγα 3 λιπαρά είναι απαραίτητα τόσο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου όσο και για την όραση.
Η υγιής όραση βασίζεται επίσης στη βιταμίνη Α. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διασφαλιστεί ότι λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη Α είναι μέσω της β-καροτίνης που βρίσκεται στα πράσινα, κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά ή από ένα παιδικό συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνες και μέταλλα.
Καθώς τα βρέφη και τα παιδιά αναπτύσσονται εξαιρετικά γρήγορα, βεβαιωθείτε ότι έχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να χτίσουν ένα ισχυρό θεμέλιο. Η ενδυνάμωση των οστών κατά την παιδική ηλικία είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή καταγμάτων και παθήσεων των οστών στη μετέπειτα ζωή. Εξαιτίας αυτού, τα παιδιά έχουν αυξημένη ζήτηση ασβεστίου για την υποστήριξη της ανάπτυξης των οστών.
Ενώ το ασβέστιο αποτελεί τα δομικά στοιχεία για τα οστά και τα δόντια, η βιταμίνη D είναι επίσης απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.
Ένα άλλο σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη της παιδικής ηλικίας είναι ο σίδηρος, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα. Συγκεκριμένα, ο σίδηρος αποτελεί σημαντικό μέρος των ερυθρών αιμοσφαιρίων μας, τα οποία συμμετέχουν στη μεταφορά του οξυγόνου στο σώμα. Ο πολύ λίγος σίδηρος μπορεί να συμβάλει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης, σε προβλήματα συμπεριφοράς, Τα απαραίτητα αμινοξέα είναι σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τη στήριξη της ανάπτυξης και της εξέλιξης των παιδιών. Η κύρια λειτουργία τους είναι να συνθέτουν τις πρωτεΐνες στο σώμα μας, αλλά εξυπηρετούν επίσης ποικίλους άλλους ρόλους, όπως η υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, ο μεταβολισμός της ενέργειας και η δράση τους ως πρόδρομες ουσίες για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου.
Η ανάπτυξη μιας καλής βάσης μυϊκής μάζας στην παιδική ηλικία βοηθά στη δημιουργία μιας υγιούς σύστασης σώματος καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής. Η ανάπτυξη των μυών καθορίζεται από το πόσο γρήγορα δημιουργούνται νέες πρωτεΐνες, κάτι που βασίζεται στην κατανάλωση αρκετών απαραίτητων αμινοξέων.

Καύσιμα για έναν υγιή εγκέφαλο
Η πρόσληψη των σωστών θρεπτικών συστατικών στη διατροφή του παιδιού είναι αναπόσπαστο στοιχείο για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη νόηση.
Η έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων συμπεριφοράς, διαταραχών ελλειμματικής προσοχής και μαθησιακών δυσκολιών. Υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις για ιώδιο και ωμέγα λιπαρά κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου ζωής, λόγω της αναπόσπαστης λειτουργίας τους στη γνωστική ανάπτυξη.
Υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να υποστηρίξουν την υγιή γνωστική ανάπτυξη. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (EPA/ DHA) είναι κρίσιμα για την υγεία του εγκεφάλου, ιδίως κατά τα πρώτα 12 χρόνια της ζωής. Έχει αποδειχθεί ότι η έλλειψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού και γνωστικών διαταραχών στα παιδιά. Ως εκ τούτου, η ενθάρρυνση των λιπαρών ψαριών ή των θαλάσσιων φυκιών EPA/DHA στη διατροφή του παιδιού σας ή η συμπλήρωση με ένα ποιοτικό συμπλήρωμα ωμέγα-3 μπορεί να βελτιώσει τη συμπεριφορά και την εγκεφαλική λειτουργία, όπως έχει φανεί σε έρευνες.


Corin Sadler
Η Corin Sadler είναι πτυχιούχος διατροφολόγος και έχει δίπλωμα στη διατροφική θεραπεία από το Institute for Optimum Nutrition, καθώς και βασικό πτυχίο στη διατροφή από το Πανεπιστήμιο του Bedfordshire. Διαθέτει πλούσια εμπειρία στον κλάδο της φυσικής υγείας και ευεξίας, καθώς και λεπτομερή κατανόηση του ρόλου που διαδραματίζει η διατροφή στη βελτιστοποίηση της συνολικής ευεξίας.