Ανθοϊάματα: Βία και Ψυχική προστασία

Κατηγορία Ανθοϊάματα
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021 07:07 Διαβάστηκε 860 φορές
Τεύχος 104 Μαρίνα Αγγελή, Ψυχίατρος - Ολιστική ψυχοθεραπεύτρια - Σύμβουλος Ανθοϊαμάτων

Ζούμε σε μια ιδιότυπη εποχή. Από τη μια πλευρά υπάρχουν οι σχετικά άνετες και προστατευμένες σε σχέση με παρελθούσες εποχές συνθήκες ζωής, η γονεϊκή υπερπροστασία των νέων, η διευρυμένη κοινωνικότητα και επικοινωνία μέσω του διαδικτύου, τα θεάματα και τα "παιγνίδια" μέσω της τεχνολογίας και η σχεδόν απόλυτη ελευθερία επιλογών στο πεδίο του στυλ ζωής και των συναναστροφών. Από την άλλη, πυκνά και διάσπαρτα μέσα σε αυτές τις συνθήκες πνευματικού εφησυχασμού και έλλειψης ψυχικής προστασίας, φαινόμενα ακραίας βίας, που προβάλλονται ανελέητα στο κοινό με διαταρακτική συχνότητα και με λεπτομέρειες που εύκολα αποδιοργανώνουν τον ψυχισμό του μέσου ανθρώπου. Το αποτέλεσμα συχνά είναι το να αισθάνεται κανείς μια ακαθόριστη αλλά πολύ δυσάρεστη αίσθηση ψυχικής "αδιαθεσίας", μια εσωτερική επιπέδωση, μια φαινομενικά ανεξήγητη ψυχική δυσφορία και ένα αίσθημα κοινωνικής αδιαφορίας, απόσπασης από τα κοινά και ουσιαστικής απομάκρυνσης από τους άλλους, πλην ίσως ενός μικρού κύκλου γνωστών. Χωρίς να το συνειδητοποιούμε συχνά, η εμπιστοσύνη και η αγάπη μας για τους άλλους μειώνεται και η ψυχή μας "παγώνει" στην προσπάθειά της να προστατευτεί από τις ψυχικές αλλά και σωματικές επιπτώσεις της αγριότητας που εκδηλώνεται στο ευρύτερο περιβάλλον και των συνεχών, επαναλαμβανόμενων σοκ.

Δεν έχουμε συνηθίσει είναι αλήθεια να φροντίζουμε, ούτε καν να αντιλαμβανόμαστε ενσυνείδητα το τι συμβαίνει στα επίπεδα της ψυχής. Πλένουμε και καθαρίζουμε το σώμα μας, το χώρο μας, τα πράγματά μας και οτιδήποτε μας αφορά στο πεδίο των υλικών πραγμάτων. Αλλά δεν έχουμε ευαισθητοποιηθεί να κάνουμε κάτι ανάλογο για το επίπεδο της ψυχής και των συναισθημάτων μας, παρόλο που τίποτε δεν παίζει σημαντικότερο ρόλο για την ευτυχία μας, για την ποιότητα ζωής μας και για την υγεία μας από το ψυχικό επίπεδο. Το να ασκήσουμε τον εαυτό μας στην συνειδητή βίωση, παρατήρηση και καταγραφή των επιδράσεων που έχει η εξωτερική πραγματικότητα στον ψυχισμό μας την κάθε στιγμή είναι από τις πιο χρήσιμες αλλά και τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες ζωής που μπορεί κανείς να διανοηθεί. Είναι κάτι που στο υποσυνείδητό μας συμβαίνει ούτως ή άλλως, το νοιώθουμε, το βιώνουμε, αλλά δεν το παρατηρούμε, δεν το αντιλαμβανόμαστε συνειδητά, κι έτσι δεν ξέρουμε ούτε τι μας συμβαίνει ούτε πώς να πορευτούμε προς αυτά που θέλουμε και να προστατευτούμε από αυτά που δεν θέλουμε.

Είναι αρκετά αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να ‘καθαρίζουμε’ τον ψυχισμό μας από αθέλητες και φθοροποιές επιδράσεις, μηνύματα, πληροφορίες και εικόνες εφόσον συνειδητοποιούμε το αν και πότε έχουμε επηρεαστεί. Μέθοδοι όπως η Emotional Freedom Technique (EFT), η Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) κ.α. μπορούν άμεσα και πολύ αποτελεσματικά να συμβάλουν προς αυτό το σκοπό. Η προσφυγή βεβαίως στον πνευματικό χώρο για προστασία προσφέρει βοήθεια πανίσχυρη για τους τυχερούς που την αντιλαμβάνονται και την επιδιώκουν. Βρίσκεται όμως εκτός των ορίων και των αρμοδιοτήτων άρθρων όπως αυτό η εκτεταμένη αναφορά στην πνευματική προστασία, καθώς είναι κάτι που δεν ανήκει άμεσα στις επιστημονικές/ψυχολογικές θεραπευτικές πρακτικές αλλά αποτελεί πεδίο άλλων αρμόδιων.

Τα γνωστά σε πολλούς ανθοϊάματα μπορούν φυσικά να δώσουν τεράστια βοήθεια στο θέμα της ‘αποτοξίνωσης’ και της προστασίας του ψυχισμού από τα καθημερινά διαταρακτικά φαινόμενα άμεσης ή έμμεσης βίας, φόβου και απειλής για τον μέσο άνθρωπο. Ενδεικτικά ας αναφέρουμε το ανθοΐαμα Chaparral της FES, που θα ηρεμήσει και θα καθαρίσει το υποσυνείδητο του ανθρώπου που έχει υπερ-εκτεθεί είτε σε πραγματική βία είτε σε διαταρακτικές εικόνες μέσα από τα μέσα ενημέρωσης, κοινωνικής δικτύωσης κλπ -κάτι που συχνά έχει επίδραση στη ζωή του και ιδιαίτερα στην ποιότητα του ύπνου και των ονείρων του.

Το Dill (FES) θα ενδυναμώσει τον αισθητηριακά καταπονημένο άνθρωπο, που κουρασμένος από τα συνεχή, έντονα και δυσαρμονικά αισθητηριακά ερεθίσματα που τον ‘σφυροκοπούν’ ακατάπαυστα, θα ήθελε να αποσυρθεί σε μεγαλύτερη ηρεμία και ησυχία αλλά είναι παρόλαυτα υποχρεωμένος από τις συνθήκες της ζωής του να διαβιεί στους έντονους αυτούς ρυθμούς. Με τη βοήθεια του ανθοϊάματος αυτού το άτομο θα μπορεί να ‘μεταβολίζει’, συμβολικά και κυριολεκτικά, με μεγαλύτερη ευκολία τα αισθητηριακά βιώματα χωρίς να καταπονείται και χωρίς επίσης να περιορίζει και να υποβαθμίζει αυτόματα και μη-συνειδητά την αισθητηριακή ποιότητα με την οποία αντιλαμβάνεται το περιβάλλον προκειμένου να το αντέχει.

Το ανθοΐαμα της Echinacea (FES) είναι εξαιρετικό για τις περιπτώσεις -και είναι πολλές- που ο άνθρωπος αισθάνεται μέσα του ‘κατακερματισμένος’ και σαν να μην είναι πραγματικά ‘μέσα στο σώμα του’ λόγω της έντασης των εμπειριών.

Το Green Rose (FES Range of Light) θα επιδιορθώσει την κλονισμένη διάθεση εμπιστοσύνης και καλοπροαίρετης προσέγγισης του συνανθρώπου και η Calendula (FES) θα προσδώσει μειλιχιότητα και γλυκύτητα στο λόγο και την επικοινωνία μέσα στις συνθήκες έντονης λεκτικής επιθετικότητας που ζούμε που συχνά μας παρασύρουν ενώ δεν το θέλουμε.

Το Indian Pink (FES) θα βοηθήσει στο να επιτευχθεί μια κατάσταση βαθιάς εσωτερικής ησυχίας και ικανότητας για επικέντρωση στο όποιο επιλεγμένο αντικείμενο της δράσης μας, προστατεύοντάς μας από την πολυδιάσπαση και την εσωτερική αναστάτωση που προκαλούν τα έντονα, συνεχή και άσχετα μεταξύ τους ερεθίσματα που δεχόμαστε από το περιβάλλον.  

Το Red Clover (FES) θα βοηθήσει στο να μη ταυτίζεται κανείς με την ‘ψυχολογία της μάζας’ αλλά να παραμένει σταθερός και ανεπηρέαστος από ‘το ρεύμα’.

Και φυσικά, βασικοί μας σύμμαχοι και εδώ τα πολύ γνωστά ανθοϊάματα Μπαχ Crab Apple (καθαριστής), Star of Bethlehem (απάλυνση και θεραπεία του σοκ) και Walnut (προστασία από επιρροές και ιδέες).


Αγγελή
Η Μαρίνα Αγγελή είναι ιατρός με ειδίκευση στην ψυχιατρική, εκπαίδευση στην Συστημική Ψυχοθεραπεία και πολυετή ενασχόληση με εναλλακτικές θεραπείες και κυρίως με τη μέθοδο των Ανθοϊαμάτων και τις θεραπευτικές εφαρμογές τους στην αντιμετώπιση ψυχολογικών προβλημάτων. Έχει γράψει πολλά άρθρα και εργασίες για τα Ανθοϊάματα καθώς και το βιβλίο 'Ανθοθεραπεία με τα Ιάματα Μπαχ'.