Από τα … ‘καυγαδάκια’ στις ‘γυναικτονίες’: Πώς τα ανθοϊάματα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της συναισθηματικής νοημοσύνης!

Κατηγορία Ανθοϊάματα
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 07:50 Διαβάστηκε 4430 φορές
Τεύχος 105 Μαρίνα Αγγελή, Ψυχίατρος - Ολιστική ψυχοθεραπεύτρια - Σύμβουλος Ανθοϊαμάτων

Το φαινόμενο της βίας στις στενές διαπροσωπικές σχέσεις είναι ένα σύνθετο θέμα που απασχολεί τους ειδικούς της ψυχικής υγείας και της επικοινωνίας. Η αύξηση και η προβολή του τον τελευταίο καιρό κινδυνεύει να αποτελέσει επιπλέον αφορμή για όξυνση των αντιθέσεων και για αύξηση του θυμού, του φόβου και της καχυποψίας ανάμεσα στα φύλα. Χρειάζεται ασφαλώς προσεκτική μελέτη καθενός από τα περιστατικά αυτά, ώστε να γνωρίζουμε -και να μην εικάζουμε απλώς- το τι προκαλεί στην εποχή μας τέτοιες συμπεριφορές και πώς αντιμετωπίζονται.
Μέχρι να συμβεί αυτό, μπορούμε να υποθέτουμε βάσιμα ότι η ακραία κλιμάκωση της βίας ανάμεσα σε ερωτικούς συντρόφους οφείλεται πολύ συχνά σε σοβαρές επικοινωνιακές δυσκολίες που δημιουργούν και στα δύο μέρη έντονο θυμό, αίσθημα αδικίας, αντιπαλότητα, την τάση να προβάλλουν στον σύντροφο πράγματα που μισούν ή φοβούνται με συχνή την τάση παρερμηνείας της συμπεριφοράς του άλλου και γενικά τη δημιουργία μιας πολύ δυσάρεστης κατάστασης που, χρονίζοντας, μπορεί να καθιστά κάποια στιγμή τα πράγματα ανεξέλεγκτα.
Τα ανθοϊάματα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος διαχείρισης και μεταμόρφωσης των συναισθημάτων και εν τέλει αύξησης της συναισθηματικής νοημοσύνης. Με ένα πολύ γενικό τρόπο θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε κάποια από αυτά που φαίνεται να απαιτούνται συχνά σε σχέσεις που χαρακτηρίζονται από ένταση και θυμό ανάμεσα στους συντρόφους.

Υπερευαισθησία, γκρίνια, ζήλεια και κτητικότητα
CHICORY (BACH): Το άτομο εδώ είναι υπερευαίσθητο, αισθάνεται ότι δεν αγαπιέται αρκετά, θυμώνει, ‘κάνει μούτρα’ και χωρίς να το θέλει ή να το αντιλαμβάνεται καν, εκδηλώνει μια δυσάρεστη και καταπιεστική συμπεριφορά. Υπάρχει έντονη, αν και συχνά όχι συνειδητή, τάση ελέγχου των άλλων μέσα από συναισθηματικά ξεσπάσματα και υστερικές αντιδράσεις.
BLEEDING HEART (FES): Έντονη συναισθηματική προσκόλληση με διάθεση ταύτισης με τον σύντροφο που καταλήγει επίσης σε προσπάθεια συναισθηματικού ελέγχου.
GYMEA LILY (AUSTRALIAN BUSH): Εδώ ο έλεγχος ασκείται μέσα από ψύχραιμη στάση καθοδήγησης του άλλου, ο οποίος πάντα ‘ξέρει λιγότερα’ ή ‘δεν τα καταφέρνει μόνος του’. Μοιραία αυτό καταλήγει σε σοβαρές στρεβλώσεις που δυσαρεστούν και επιβαρύνουν όλους.
HOLLY (BACH): Το ανθοΐαμα για την κλασσική περίπτωση της ζήλειας, της καχυποψίας και της διάθεση ‘κατοχής’ του άλλου. Το άτομο υποφέρει από ανασφάλεια στη σχέση θεωρώντας ότι απειλείται από ερωτικούς αντιπάλους, ότι το ταίρι του δεν του είναι πιστό κλπ, και συμπεριφέρεται ανάλογα.
VINE (BACH): Ο ‘αφέντης’. Το ταίρι του πρέπει να τον υπακούει και να κάνει ότι λέει αυτός, διαφορετικά θυμώνει και θεωρεί ότι δεν τον σέβονται.
BEECH (BACH): Ο άνθρωπος αυτός είναι πολύ επικριτικός. Έχει μια ψυχρή, διεισδυτική, απορριπτική αντίληψη που εντοπίζει κάθε στιγμή την ατέλεια και το λάθος στον άλλο, παγώνοντας τα συναισθήματα της αγάπης και της οικειότητας που μπορεί να υπάρχουν στη σχέση.
LARCH (BACH): Για περισσότερη αυτοπεποίθηση. Το ανασφαλές άτομο συχνά υπερβάλλει ή δημιουργεί προβλήματα στη σχέση του.
TYROLITE (PEGASUS): Για αυτούς που επιθυμούν να βιώσουν ελευθερία και ένα σημαντικό βαθμό ανεξαρτησίας μέσα στη σχέση τους χωρίς να στερηθούν την αγάπη και τη στενή συναισθηματική σύνδεση.

Δυσκολία στην συναισθηματική αντίληψη
Πολλοί άνθρωποι δημιουργούν προβλήματα, συχνά εκρηκτικής μορφής, μέσα στις στενές διαπροσωπικές σχέσεις τους επειδή απλά δεν μπορούν να αντιληφθούν το πώς αισθάνεται ο άλλος και το τι συναισθήματα του προκαλεί η συμπεριφορά τους απέναντί του. Δεν μπορούν, για παράδειγμα, να αντιληφθούν πότε και γιατί αυτά που λένε ή κάνουν μπορεί να προσβάλλουν ή να θυμώνουν τον σύντροφό τους, πότε και με τι τρόπο να εκφραστούν ώστε αυτό να βοηθήσει και να μη προκαλέσει σύγκρουση. Αυτή μπορεί να είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση ειδικά στις περιπτώσεις που ο σύντροφος δεν διαθέτει υψηλό επίπεδο αυτοελέγχου των συναισθηματικών του αντιδράσεων.
CHERRY PLUM (BACH): Για καλύτερο αυτοέλεγχο του ατόμου που φέρεται ανεξέλεγκτα όταν θυμώνει αλλά επίσης και για καλύτερη συγκινησιακή αντίληψη (μέσα του και στους άλλους) του συντρόφου που την στερείται.
YELLOW STAR TULIP (FES), KANGAROO PAW (AUSTRALIAN BUSH): Για να μπορεί να διαισθάνεται και να καταλαβαίνει το άτομο τις συναισθηματικές επιπτώσεις που έχουν τα λόγια του και το φέρσιμό του κάθε στιγμή πάνω στον σύντροφο, ώστε να έχει μια ‘πυξίδα’ στο πώς να διαχειρίζεται την επικοινωνία με ευαισθησία και με τακτ, σεβόμενο και τα συναισθήματα του άλλου.

Πίκρα, θυμός και μίσος
Οι συνεχείς συγκρούσεις και η δυστυχία που δημιουργούν καταλήγουν μοιραία σε πολύ δυσάρεστα συναισθήματα του καθενός από τους συντρόφους για τον άλλον. Ο ένας ή και οι δύο αισθάνονται θύματα στη σχέση, αδικημένοι, οργισμένοι ή και με μίσος για τον άλλον.
WILLOW (BACH): Αναστρέφει τον αρνητισμό και την αίσθηση ότι όλα είναι ‘μαύρα’ στη σχέση, ότι το άτομο είναι θύμα μέσα σ’ αυτήν. Βλέπει κανείς ότι και ο άλλος έχει προβλήματα, ψυχικά τραύματα κλπ και ότι συχνά κάνει ό,τι μπορεί.
DAGGER HAKEA (AUSTRALIAN BUSH): Ισχυρότατο στο να ‘διαλύει’ το θυμό που έχει δημιουργηθεί στη σχέση.
SNAPDRAGON (FES): Για τις πολύ συχνές καταστάσεις όπου ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι νοιώθουν μεγάλο θυμό για τον άλλον και τον εκφράζουν με οργή ή και βία.
SCLERANTHUS (BACH): Σημαντικότατο προκειμένου να υιοθετεί και να διατηρεί το άτομο μια σταθερή στάση ως προς το αν τελικά θέλει ή όχι την προβληματική σχέση και να μην αμφιταλαντεύεται επιτείνοντας το στρες.
BUSH GARDENIA (AUSTRALIAN BUSH): Γι’ αυτούς που θέλουν να ξανανιώσουν ‘ερωτευμένοι όπως στην αρχή’, να αφυπνίσουν μέσα τους τα συναισθήματα και τη διάθεση που είχαν όταν ακόμη όλα ήταν καλά και ήταν αγαπημένοι. Το συναίσθημα αυτό είναι φυσικά ένας πολύ ευχάριστος και ενισχυτικός παράγοντας, ειδικά αν το ανθοΐαμα χρησιμοποιηθεί και από τους δύο συντρόφους. Παρόλα αυτά πρέπει παράλληλα τα προβλήματα στην επικοινωνία και στον τρόπο ζωής να επιλυθούν, επειδή αυτά είναι που αποτέλεσαν και θα ξανα-αποτελέσουν μελλοντικά τις αιτίες του στρες.


Αγγελή
Η Μαρίνα Αγγελή είναι ιατρός με ειδίκευση στην ψυχιατρική, εκπαίδευση στην Συστημική Ψυχοθεραπεία και πολυετή ενασχόληση με εναλλακτικές θεραπείες και κυρίως με τη μέθοδο των Ανθοϊαμάτων και τις θεραπευτικές εφαρμογές τους στην αντιμετώπιση ψυχολογικών προβλημάτων. Έχει γράψει πολλά άρθρα και εργασίες για τα Ανθοϊάματα καθώς και το βιβλίο 'Ανθοθεραπεία με τα Ιάματα Μπαχ'.