Πώς η Κβαντική Βιοανάδραση βοηθάει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης

Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019 12:34 Διαβάστηκε 761 φορές
Τεύχος 89 Δρ. Βιολέττα Αννίνου Ph.D.

Η Κβαντική Βιοανάδραση έχει αποδειχθεί βοηθητική στη μείωση του στρες και της υπερέντασης που μπορεί να σχετίζεται με ασθένειες ή/και με τραυματισμούς φυσικούς ή συναισθηματικούς. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει στρες στον οργανισμό ή να δημιουργηθεί από έντονο στρες. Η Κβαντική Βιοανάδραση είναι ευεργετική για κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη τη σταθεροποίηση της αρτηριακής του πίεσης γιατί:

 • Είναι μη επεμβατική.
 • Είναι ασφαλής και δεν έχει παρενέργειες.
 • Μπορεί να μειώσει ή να εξαλείψει την ανάγκη για φάρμακα.
 • Αποτελεί εναλλακτική θεραπεία για όσους δεν μπορούν να πάρουν φάρμακα.
 • Είναι μια επιλογή όταν τα φάρμακα δεν έχουν αποτέλεσμα στην σταθεροποίηση της πίεσης.
 • Είναι μια εναλλακτική λύση αντί των φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 • Βοηθάει τους ανθρώπους να πάρουν έναν ενεργητικό ρόλο στην υγεία τους.

Η σημαντικότητα της διαχείρισης του στρες στη μείωση της υπέρτασης

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας αναφέρει ότι το 85% όλων των ιατρικών καταστάσεων υγείας προκαλούνται από το στρες. Το στρες δεν είναι μόνο το άγχος ή μια νοητική ή συναισθηματική κατάσταση κόπωσης ή αγωνίας που μπορεί να μας δημιουργηθεί από την εργασία μας ή από έναν τσακωμό. Το στρες μπορεί να προκύψει από σωματικές, συναισθηματικές ή χημικές αιτίες. Αρκετοί άνθρωποι θεωρούν ότι δεν βιώνουν στρες γιατί δεν νιώθουν κάποια συναισθηματική ένταση. Η συναισθηματική ένταση δεν είναι πάντα η ένδειξη του οργανισμού ότι βιώνει στρες. 

Το στρες στον οργανισμό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες - «στρεσογόνα », όπως: αλλεργιογόνα, βακτήρια και ιοί, μύκητες και μυκητιασικές λοιμώξεις, αφυδάτωση, συναισθηματικά ή ψυχολογικά θέματα, επαγγελματική απασχόληση, υπερπροσπάθεια κάθε είδους, επεξεργασμένα ή γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, πονοκέφαλοι και ημικρανίες, βαρέα μέταλλα, κληρονομικότητα, ακτινοβόληση τροφίμων, έλλειψη ύπνου, χαμηλή αυτοεκτίμηση, διατροφικές ελλείψεις, πόνο, φάρμακα, ασθένειες ή διαταραχές, τοξίνες και πολλά άλλα.

Τα αποτελέσματα της Κβαντικής Βιοανάδρασης

Η συσκευή Κβαντικής Βιοανάδρασης είναι ικανή να ανιχνεύσει στρεσογόνα στο σώμα μέσα σε 3-5 λεπτά. Το τεστ μπορεί να αποκαλύψει στρεσογόνες αντιδράσεις για περισσότερα από 11.000 διαφορετικά στοιχεία που επηρεάζουν την υγεία. Μετράει την βιοενεργειακή ισορροπία και τις γενικές αντιδράσεις του σώματος στο στρες κάνοντας την καλύτερη δυνατή βιολογική – ψυχολογική ανάλυση. Επιτρέπει την ανίχνευση των ηλεκτρικών δυνατοτήτων, τη χαλάρωση και τον έλεγχο του πόνου. Μετά την ολοκλήρωση κάθε προγράμματος, υπολογίζει το ποσοστό αλλαγής, δίνοντας μια τιμή αποκατάστασης, δηλαδή δείχνει την ανταπόκριση του πελάτη στην παρέμβαση.

Όταν η απόκριση της χαλάρωσης, που είναι το πολικό αντίθετο της απόκρισης στο στρες, είναι ενεργοποιημένη, σε οργανικό επίπεδο γίνονται τα εξής:

 • Ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται ή σταθεροποιείται.
 • Η αναπνοή γίνεται πιο αργή και βαθύτερη.
 • Η πίεση του αίματος σταθεροποιείται.
 • Οι μύες χαλαρώνουν.
 • Αυξάνεται η ροή αίματος στον εγκέφαλο.

Εκτός από τις παραπάνω φυσικές επιδράσεις, η χαλάρωση με τη χρήση της Κβαντικής Βιοανάδρασης προσφέρει μια καταπραϋντική και ευεργετική εμπειρία. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν δοκιμάσει την Κβαντική Βιοανάδραση έχουν δηλώσει πως έχουν λιγότερο άγχος, παρατεταμένο αίσθημα γαλήνης και περισσότερη ενέργεια στην καθημερινότητά τους.

Έρευνες Βιοανάδρασης στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Ιατροί στο Μόναχο της Γερμανίας διερεύνησαν τον τρόπο με τον οποίο η βιοανάδραση επηρέασε τους ασθενείς με προβληματική αρτηριακή πίεση. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 22 άτομα, τα οποία έλαβαν τρεις ατομικές συνεδρίες εντός 2 εβδομάδων. Οι 12 από τους συμμετέχοντες είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση ενώ οι άλλοι 10 είχαν χαμηλή αρτηριακή πίεση. Τα ευρήματα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τόσο οι υψηλές όσο και οι χαμηλές πιέσεις τροποποιήθηκαν θετικά μετά από 3 συνεδρίες βιοανάδρασης (Rau, Buhrer & Weitkunat, 2003).

Η Επιτροπή Υγείας και Δημόσιας Πολιτικής της Αμερικής (Health and Public Policy Committee, American College of Physicians), το 1985, ανέφερε ότι η βιοανάδραση είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη μείωση της χρήσης φαρμάκων σε ασθενείς με υπέρταση. Η έρευνα βασίστηκε σε συνεδρίες 10, 20 και 30 λεπτών βιοανάδρασης, οι οποίες μείωσαν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.