Η θεραπεία του τραυλισμού

Κατηγορία Ομοιοπαθητική
Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012 20:41 Διαβάστηκε 2385 φορές
Issue 51


Παρουσίαση ενός περιστατικού που θεραπεύτηκε με τη βοήθεια της Ομοιοπαθητικής και της ολιστικής Οδοντιατρικής.

Γράφει ο Μηνάς Ρηγάτος / Χειρ.ς Οδοντίατρος, ειδ. Ομοιοπαθητικός, εμφυτευματολόγος


Τον Οκτώβριο του 2010 με επισκέφτηκε στο ιατρείο μου ένας ιατρός-παθολόγος, 32 ετών, που έπασχε απο μυικές κράμπες στους μύες της γνάθου, της κεφαλής και του αυχένα. Δεν μπορούσε να καταπιεί με ευκολία το σάλιο του και τις τροφές.

Είχε πολύ σάλιο στο στόμα που τον δυσκόλευε στην ομιλία. Μετά τον βραδινό ύπνο, το στόμα του ήταν ξηρό αλλα το μαξιλάρι του βρεγμένο με σάλιο γιατι κοιμόταν πάντα με το στόμα ανοιχτό.

Είχε και ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα. Τραύλιζε σε έντονο βαθμό κυρίως σε καταστάσεις στρες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τους ασθενείς του κατα τη λήψη του ιστορικού. Το πρόβλημα άρχισε σε ηλικία 10 ετων χωρίς εμφανή λογο και χειροτέρευε με την πάροδο του χρόνου. Τα τελευταία 8 χρόνια η κατασταση του ήταν απελπιστική. Ο ίδιος αναφέρει οτι το πρόβλημα επιδεινώθηκε μετά την αντικατάσταση των 12 μαύρων σφραγισμάτων υδραργύρου με άσπρα σφραγίσματα.

Απο τη λήψη του ιστορικού του ασθενή μου διαπίστωσα οτι τα μαύρα σφραγίσματα είχαν αφαιρεθεί χωρις καμία προστασία. Ο συνάδελφος οδοντίατρος που αφαίρεσε τα σφραγίσματα, αγνοούσε εντελώς το ασφαλές πρωτόκολλο για την αφαίρεση τους (βλ. www.homeodentist.gr). Η κλινική εικόνα του ασθενή θύμιζε οτι έπασχε απο δηλητηρίαση απο τον υδράργυρο των σφραγισμάτων. Με τις κατάλληλες εξετάσεις, βρέθηκε ότι στον οργανισμό του υπήρχε 4 φορές περισσότερος υδράργυρος απο τα συνήθη όρια. Εφαρμόστηκε αποτοξίνωση του οργανισμού του με τη χρήση Chlorela, Lipoid acid, Q10, Mercurius 7CH και Dental Amalgam 7CH για 4 μήνες.

Η ψηλάφιση των μυών της γνάθου, του αυχένα και του λαιμού, κατέδειξαν ότι τα οδοντιατρικά σφραγίσματα δεν είχαν γίνει σωστά και δημιουργούσαν εμπόδιο στις κινήσεις της γνάθου. Ο ασθενής είχε αναπτύξει σύνδρομο δυσλειτουργίας της κροταφογναθικής άρθρωσης. Με απλά λόγια τα άσπρα σφραγισματα είχαν αναγκάσει τη γνάθο να κλείνει σε λάθος θέση - το τελευταίο δικαιολογούσε τους έντονους μυικούς σπασμούς. Απάλλαξα τον ασθενή απο τους σπασμούς αυτούς επαναφέροντας τη γνάθο στη σωστή θέση με ειδικές ασκήσεις, τροχισμό και ανακατασκευή των λευκών σφραγισμάτων.

Με τις παραπάνω ολιστικές - οδοντιατρικές θεραπείες εξαφανίστηκαν εντελώς οι κράμπες των μυών και η δυσκαταποσία σε 30 μέρες. Χρειάστηκαν 3 μήνες για να επανέλθει η έκκριση σίελου στο φυσιολογικό. Ο τραυλισμός κατά τα λεγόμενα του ασθενή είχε μόνο 20% βελτίωση μέσα σε 4 μήνες.

Αφού εξαντλήσαμε τις θεραπευτικές δυνατότητες της ολιστικής οδοντιατρικής, αποφασίσαμε να ανατρέξουμε στην εφαρμογή κλασικής Ομοιοπαθητικής.


Τα στοιχεία που προέκυψαν απο την Ομοιοπαθητική συνέντευξη ήταν τα παρακάτω: 1. Εξαιρετικά νευρικό άτομο που είχε διάθεση να χτυπήσει όποιον του φέρνει αντίρρηση ή τον αδικεί - κάτι που δεν πραγματοποιεί γιατι δεν θέλει να κάνει κακό σε κανένα. 2. Συχνοί εκρηκτικοί καυγάδες με τον πατέρα του και τη μητέρα του που αμφισβητούσαν μόνιμα τις πνευματικές του ικανότητες. 3. Νομίζει οτι όλοι συνομωτούν πίσω απο την πλάτη του - πολύ καχύποπτος, δεν εμπιστεύεται εύκολα. 4. Δεν αντέχει την κοινωνική αδικία. Έχει ανάγκη να παλέψει για να την εξαλείψει. 5. Φιλάνθρωπος - κάνει δωρεάν κοινωνικό ιατρείο 2 φορές το μήνα σε άπορους. Πολύ καλός επιστήμονας - διαβάζει, ψάχνει, ενημερώνεται συνεχώς για τη δουλειά του. Με βάση το ιστορικό συνταγογράφησα το Ομοιοπαθητικό φάρμακο Dysprosium carbonicum 10ΜΚ που ανήκει στη σειρά των Lanthanides των Ομοιοπαθητικών φαρμάκων που ανακαλυφθηκαν το 2005. Είδα με χαρά τον τραυλισμό του ασθενή μου να θεραπευεται εντελώς. Τον ασθενή αυτόν τον παρακολουθώ ακόμη. Σε καταστάσεις έντονου στρες, ο τραυλισμός εμφανίζεται σε μικρό βαθμό και μια δόση του φάρμάκου είναι αρκετή να τον απαλλάξει σε λίγη ώρα απο το πρόβλημα. Στη διάρκεια της θεραπείας των 16 τελευταίων μηνών, ο ασθενής έκανε 18 φορές τη χρήση του φαρμάκου. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Πολλά έχουν γραφτεί για τις αιτίες του τραυλισμού αλλα παρόλα αυτά παραμένουν σκοτεινές. Η προσωπική μου γνωμή είναι ότι τοσο η δηλητηρίαση του οργανισμού απο τα βαρέα μέταλλα, όσο και η απορύθμιση του αμυντικού συστήματος των παιδιών απο τους συχνούς εμβολιασμούς, παίζουν βασικό ρόλο στην εμφάνιση του τραυλισμού. Κακοφτιαγμένα σφραγίσματα, γέφυρες και οδοντοστοιχίες μπορούν να συμβάλουν στη διαταραχή την ομιλίας. Η Ομοιοπαθητική μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να βοηθήσει στη θεραπεία του τραυλισμού.