Η Ομοιοπαθητική στην Νεφρολογία

Κατηγορία Ομοιοπαθητική
Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014 00:00 Διαβάστηκε 5784 φορές
Issue 62

Η Ομοιοπαθητική στην Νεφρολογία

Γράφει ο Λύσανδρος Μυγιάκης Ομοιοπαθητικός (Diploma British Institute of Homeopathy) διευθύνων στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ – www.altersimilia.gr

Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθώ σε ένα πολύ ενδιαφέρον νεφρολογικό περιστατικό και στις δυνατότητες προσέγγισής του με την Ομοιοπαθητική. Πρόκειται για ασθενή 59 ετών ο οποίος ξαφνικά εμφάνισε υπέρταση και σοβαρή πρωτεϊνουρία. Οι εξετάσεις του αίματος και των ούρων (24ώρου) έδειξαν μια πρώτη εκτίμηση ότι επρόκειτο περί νεφρωσικού συνδρόμου λόγω σπειραματονεφρίτιδας (είχε και υψηλό δείκτη καθίζησης). Ο ίδιος προ ετών είχε κρίση στηθάγχης που κατέληξε σε έμφραγμα και σε εμφύτευση δύο stentστις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς του. Έκτοτε είναι σταθερός καρδιολογικά. Επίσης είναι παχύσαρκος, έχει υπερλιπιδαιμία (αυξημένη χοληστερίνη και τριγλυκερίδια), υπερουρικαιμία και παχυσαρκία. Δεν έχει σακχαρώδη διαβήτη. Πρόσφατα πρήστηκαν και οι άκροι πόδες του.

Η αρχική ανάλυση των συμπτωμάτων του στο ομοιοπαθητικό software«HOMPATHWildfire» έδειξε προς την κατεύθυνση ενός όχι πολύ συχνά χορηγούμενου φαρμάκου, την Calcareaarsenicosa. Παρακάτω θα αναφερθούν τα βασικά λήμματα του Repertoryπου χρησιμοποιήθηκαν. Έχουμε λοιπόν:

InfllammationGlomeruli, glomerulonephritis (σπειραματονεφρίτιδα): Calc-ar. [3].

Albuminuria, albuminous urine (λευκωματουρία): Calc-ar. [3].

Obesity (παχυσαρκία): Calc-ar. [3].

Hypertension (υπέρταση): Calc-ar. [1].

Feet, Swelling (πρήξιμο σε άκρους πόδες): Calc-ar. [2].

Ας σημειωθεί επίσης ότι η Calcareaarsenicosaείναι το μοναδικό ομοιοπαθητικό φάρμακο που υπάρχει στο Generals, Thrombosis; albuminuria, in(θρόμβωση σε λευκωματουρία). Ο ασθενής αυτός σύμφωνα με την νεφρολογία διατρέχει τον κίνδυνο να πάθει θρόμβωση. Άρα το φάρμακο έχει μεγάλη σχέση με την όλη κατάσταση.

Μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρος που σχετίζεται με την αιτιολογία υπάρχει στο λήμμα Generalitites, Abuseof, poisoningwith; mercury; fumesof. (τοξίκωση από ατμούς υδραργύρου). Στον ασθενή αυτόν είχαν μπει πριν από πολλά χρόνια μαύρα οδοντιατρικά σφραγίσματα που ως γνωστόν περιέχουν υδράργυρο. Η χρόνια τοξίκωση θα μπορούσε να ευθύνεται για το τωρινό πρόβλημά του. Θα πρέπει κάποια στιγμή να τα αντικαταστήσει με λευκά σφραγίσματα.

Άλλα σχετιζόμενα λήμματα με την νοσολογική κατάσταση και τον ασθενή είναι τα:

Mind, Absent-mindedness; albuminuria, in (αφηρημένοςσελευκωματουρία).

Urine, Albuminous; hypertension, with (λευκωματουρίαμευπέρταση).

Urine, Albuminous; gout, in (λευκωματουρίασεουρικήαρθρίτιδα).

Urine, Albuminous; heart disease, consecutive to (λευκωματουρίαμετάαπόκαρδιοπάθεια).

Urine, Albuminous; urination, with frequent (λευκωματουρίαμεσυχνουρία).

Sleep, Sleepiness; albuminuria, in (υπνηλίασελευκωματουρία).

Generalities; Bright’s disease, albuminous nephritis; gout and mercurio-syphilis with (νεφρίτιδαμελευκωματουρία, ουρικήαρθρίτιδακαιυδραργυρο-συφιλιδικήκατάσταση).

Generalities; Weakness; albuminuria, in (αδυναμίασελευκωματουρία).

Extremities, Swelling; Lower limbs; dropsical; albuminuria, in (οίδημαστακάτωάκρασελευκωματουρία).

Η λευκωματουρία επίσης μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα στην όραση (αμφιβληστροειδίτιδα). Ωστόσο ο ασθενής εξετάστηκε πολύ καλά από έμπειρο οφθαλμίατρο και βρέθηκε να μην έχει πρόβλημα στους οφθαλμούς του.

Το όλο πρόβλημα του ασθενούς έχει ποικίλες παραμέτρους που όμως δεν είναι δυνατόν να αναλυθούν όλες τους στον περιορισμένο χώρο του περιοδικού που μας φιλοξενεί. Ο ασθενής ήδη κάνει και άλλες συμπληρωματικές διαγνωστικές εξετάσεις καθώς παρουσιάζει επίσης και υποκαλιαιμία χωρίς να έχει λάβει χημικά διουρητικά (π.χ. το Lasix® φουροσεμίδη). Ο νεφρολόγος μεταξύ άλλων διερευνά αυτές τις ημέρες και την λειτουργικότητα των επινεφριδίων του ασθενούς. Ένα τέτοιο περιστατικό χρειάζεται την καλύτερη κατά το δυνατόν συνεργασία μεταξύ του νεφρολόγου και του ομοιοπαθητικού.

Εκτός από ομοιοπαθητικά μπορεί να χορηγηθούν και τα κατάλληλα για τα νεφρά και την ουροποιητική οδό, βάμματα ή αφεψήματα βοτάνων καθώς και ορισμένα σημαντικά αγιουρβεδικά βότανα. Επίσης για την υποκαλιαιμία μπορεί να δοθούν άλατα Σούσλερ που περιέχουν κάλιο π.χ. Kalimuriaticum και σκευάσματα που περιέχουν Potassium (κάλιο).