Ομοιοπαθητική: Μια υγιέστερη πρόταση για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Κατηγορία Ομοιοπαθητική
Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016 00:00 Διαβάστηκε 3087 φορές
Issue 74

Η κατάθλιψη είναι μια χρόνια, μεγάλης διάρκειας ή επαναλαμβανόμενης αλλα και θεραπεύσιμης διαταραχή, όπου ο ασθενής εμφανίζει θλίψη, αναξιότητα, απώλεια κινήτρου, απώλεια ενδιαφέροντος ή/και απελπισία.

Μια καταθλιπτική διαταραχή είναι μια ασθένεια που περιλαμβάνει την διάθεση και τις σκέψεις και με απλά λόγια, μπορεί να εκφραστεί ως επίμονη λυπηρή διάθεση.

Η κατάθλιψη δεν είναι ένα ελάττωμα του χαρακτήρα ή ένα σημάδι προσωπικής αδυναμίας και το άτομο που πάσχει, δεν μπορεί να κάνει τον εαυτό του καλά, προσπαθώντας μόνος του να το ξεπεράσει.

Η κατάθλιψη επηρεάζει τον τρόπο που ένα πρόσωπο τρώει και κοιμάται, τον τρόπο που αισθάνεται για τον εαυτό του και τον τρόπο που σκέφτεται.

Η κατάθλιψη έχει πολλές αιτίες, εν μέρει κατανοητές από τις βιοχημικές αλλαγές στον εγκέφαλο, οι οποίες όμως επηρεάζονται από πολλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των συγκυριακών παραγόντων, γενετικών γνωρισμάτων, ορμονικούς παράγοντες, κοινωνικό-προσωπικούς λόγους, κλπ. Αυξημένα επίπεδα χημικών ουσιών του εγκεφάλου που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη έχει βρεθεί ότι βελτιώνουν την κατάσταση της κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη είναι πολύ πιο συχνή από ό, τι πιστεύουμε. Οι γυναίκες επηρεάζονται δυο φορές πιο συχνά από τους άνδρες. Δεν σημαίνει ότι όλοι με κατάθλιψη έχουν όλα τα παρακάτω συμπτώματα. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν λίγα συμπτώματα, κάποιοι άλλοι περισσότερα. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλλει ανάλογα με τα άτομα και επίσης ποικίλλει διαχρονικά.

ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

  • Θλίψη, άγχος, διάθεση κενού και ανεξήγητα κλάματα.
  • Συναισθήματα απόγνωσης, απαισιοδοξίας, αισθήματα ενοχής και αναξιότητας.
  • Απώλεια ενέργειας, επίμονος λήθαργος.
  • Δυσκολία συγκέντρωσης, μνήμης.
  • Αϋπνία.
  • Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας: απόπειρες αυτοκτονίας.
  • Νευρικότητα, ευερεθιστότητα, θυμός.
  • Επίμονα σωματικά συμπτώματα που δεν ανταποκρίνονται στην θεραπεία, όπως πονοκέφαλοι, πεπτικές διαταραχές και χρόνιοι πόνοι κτλ.

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η Ομοιοπαθητική προσφέρει μια εξαιρετική θεραπεία για όλα τα στάδια της κατάθλιψης, ειδικά στα πρώτα στάδια. Μπορεί να φροντίσει τα διάφορα συμπτώματά της. Εξαιρετικές περιπτώσεις όμως όπου οι ασθενείς παίρνουν μεγάλες δόσεις και για πολλά χρόνια από συμβατικά φάρμακα, ίσως δεν βρουν τόσο καλά αποτελέσματα με την Ομοιοπαθητική.

Η Ομοιοπαθητική μπορεί να επηρεάσει θετικά τα χαρακτηριστικά της ασθένειας. Τα ομοιοπαθητικά ιάματα, δρουν πολύ βαθειά ακόμα και σε γενετικό επίπεδο.

Η Ομοιοπαθητική θεραπεία εστιάζει στην αιτία της ασθένειας και έτσι αποτρέπει την υποτροπή της νόσου. Πηγαίνει στο βάθος της κατάθλιψης και η θεραπεία βασίζεται συνεπώς στις βαθύτερες αιτίες της.

Η ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει το κάθε άτομο ως μοναδικό. Επιλέγει το κατάλληλο θεραπευτικό μέσο για τον ασθενή με βάση τα εξατομικευμένα και ιδιοσυγκρασιακά συμπτώματά του, καθώς και το προσωπικό του επίπεδο υγείας.Στην ομοιοπαθητική κάθε αρρώστια αντιμετωπίζεται σαν μια τελείως ξεχωριστή περίπτωση που δεν μοιάζει με καμία προηγούμενη. Δεν υπάρχουν αρρώστιες αλλά άρρωστοι. Ο ανθρώπινος οργανισμός θεωρείται ενιαίο σύνολο και δεν υπάρχουν μεμονωμένα συμπτώματα.

Η επιλογή του σωστού ομοιοπαθητικού φαρμάκου για την κατάθλιψη προϋποθέτει επαγγελματική δεξιότητα, λεπτομερή αξιολόγηση των ζητημάτων στη ζωή του ασθενούς και βαθειά γνώση της ομοιοπαθητικής.

Η αγορά απλώς κάποιων ομοιοπαθητικών τυχαίων φαρμάκων από τα φαρμακεία χωρίς την συμβουλή ενός σωστά εκπαιδευμένου ομοιοπαθητικού και λήψη τους, δεν έχουν κανένα όφελος για τον ασθενή.

Η κλινική Μένινγκερ είναι παγκοσμίου φήμης ως μία από τις κορυφαίες κλινικές ψυχικής υγείας για την έρευνα και θεραπεία. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το ξέρουν, αλλά ο ιδρυτής της κλινικής Μένινγκερ, CharlesFrederickMenninger MD, ήταν αρχικά ομοιοπαθητικός. Ήταν ακόμη και στην κεφαλή του τοπικού συλλόγου ομοιοπαθητικής και εντυπωσιασμένος από τα αποτελέσματα που είχε από τις θεραπείες με ομοιοπαθητικά φάρμακα, είπε κάποτε, «Η Ομοιοπαθητική είναι εξ ολοκλήρου ικανή να ικανοποιήσει τις θεραπευτικές απαιτήσεις αυτής της εποχής καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο σύστημα θεραπείας ή το σύστημα της συμβατικής ιατρικής.» (Μenninger, C. F. The Application as Well as the Similar, Transactions of the American Institute of Homeopathy, 1896, pp. 317-324.)

Του Ομοιοπαθητικού Τσαλίκη Κων/νου PG Hom. London