Η Ολιστική Αντιμετώπιση του Κροταφογναθικού Συνδρόμου

Κατηγορία Ομοιοπαθητική
Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018 00:00 Διαβάστηκε 6724 φορές
issue 83

Η σύγχρονη οδοντιατρική έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα στην άρτια απόδοση της αισθητικής αποκατάστασης των δοντιών. Δυστυχώς όμως πολλές προσθετικές ή ορθοδοντικές εργασίες που καταλήγουν σε ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα δεν είναι πάντα και λειτουργικές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παρατηρείται νευρομυϊκή ανισορροπία (κροταφογναθικό σύνδρομο) που προέρχεται από την μετακίνηση της γνάθου σε λάθος θέση. Διαβάστε παρακάτω τη μαρτυρία μιας ασθενούς με πολύ επιβαρυμένο κροταφογναθικό σύνδρομο καθώς και την ολιστική θεραπεία που την απάλλαξε από το παραπάνω πρόβλημα:

‘Όλα άρχισαν τον Ιούνιο του 2008.Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι τότε αντικατέστησα 16 θήκες σε όλα τα πίσω μου δόντια. Έλεγα επανειλημμένα στον οδοντίατρό μου ότι το στόμα μου δεν έκλεινε αρμονικά και εκείνος μου έλεγε ότι είναι θέμα χρόνου να το συνηθίσω. Όσο πέρναγε ο καιρός άρχισα να νιώθω βάρος στους κροτάφους και να τρίζω το βράδυ τα δόντια μου, σε σημείο που δεν άφηνα το σύζυγό μου να κοιμηθεί από το θόρυβο. Τα παραπάνω προβλήματα εμφανίζονταν όλο και πιο συχνά και από το 2010 έγιναν μέρος της καθημερινότητάς μου. Αναρωτιόμουν εάν όλοι αυτοί οι ανυπόφοροι πόνοι και ο εκνευρισμός ξεκινούσαν από τη γνάθο μου. Απευθύνθηκα ξανά και ξανά στον οδοντίατρό μου ο οποίος μου κατασκεύασε 3 φορές έναν νάρθηκα νυχτός που μου επιδείνωνε τα συμπτώματα. Κάθε μέρα για μένα ήταν και μια καινούρια περιπέτεια προσπαθώντας μέσα στις φριχτές μέρες που πέρασα να καταλάβω από πού έρχονταν αυτοί οι πόνοι. Τη μια νόμιζα ότι ήταν κάτι στο κεφάλι μου, την άλλη νόμιζα πως όλα έρχονταν από τον αυχένα μου και άλλες φορές ότι προέρχεται από τη γνάθο μου. Όσο πέρναγε ο καιρός άρχισα να έχω φρικτούς πόνους στο πρόσωπο. Πίεζα αδιάκοπα ορισμένα σημεία στο πρόσωπό μου νομίζοντας ότι έτσι θα υποχωρήσουν οι πόνοι. Όσο πίεζα ο πόνος μεγάλωνε, χτυπούσε στα μάτια και τους κροτάφους και άλλες φορές επεκτεινόταν σαν ένας ανυπόφορος πονοκέφαλος σε όλο μου το κρανίο και τον αυχένα.

Ψάχνοντας λοιπόν μόνη μου και αφού εξάντλησα έναν κύκλο μαγνητικών και αξονικών εξετάσεων, όλοι οι γιατροί με καθησύχασαν ότι δεν έχω τίποτα οργανικό και το πρόβλημά μου προέρχεται από άγχος και έπρεπε να απευθυνθώ σε ψυχίατρο. Εκείνος με τη σειρά του διέγνωσε αγχώδη διαταραχή και μου συνέστησε συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή που μείωσε ελαφρά τους μυϊκούς σπασμούς αλλά δεν είχε καμία επίδραση στους ανυπόφορους πόνους μου γι’ αυτό και τη διέκοψα. Αμέσως μετά, ένας φίλος μου πρότεινε να ξαναδώ κάποιον ειδικό οδοντίατρο για προβλήματα γνάθου, ο οποίος μου κατασκεύασε τον τέταρτο σε σειρά νάρθηκα, λέγοντάς μου ότι δεν μπορεί να μου λύσει το πρόβλημα. Ο νάρθηκας αυτός είχε ως σκοπό να προστατεύσει τα δόντια μου από κάταγμα λόγω του τριξίματος. Τρεις μέρες μετά την χρήση του βραδινού αυτού νάρθηκα, τα συμπτώματα επιδεινώθηκαν και η χρήση του εγκαταλείφτηκε.’ 

Το Φεβρουάριο του 2014 η ασθενής απευθύνθηκε σε μας για να διαπιστώσει εάν το πρόβλημα προερχόταν από τη γνάθο της. Μετά την κλινική και ακτινογραφική εξέταση, πληροφορήσαμε την ασθενή μας ότι η γνάθος της είχε μετακινηθεί σε λάθος θέση, μετά την τοποθέτηση των γεφυρών το 2008 και ότι το πρόβλημά της μπορούσε να λυθεί μέσα σε μια περίοδο 4-8 εβδομάδων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κατασκευάστηκε συσκευή προσανατολισμού της γνάθου και η ασθενής ερχόταν συχνά στο ιατρείο όπου γίνονταν ειδικές ασκήσεις για να χαλαρώσουν οι μύες και να μετακινηθεί η γνάθος σε σωστή θέση. Μια βδομάδα μετά την έναρξη της θεραπείας η ασθενής μας έγραφε τα παρακάτω:

‘Έχω ξεκινήσει τη θεραπεία με το γιατρό μου εδώ και μια εβδομάδα και έχω αρχίσει να νιώθω αισθητά καλύτερα. Ελπίζω να πάνε όλα καλά γιατί είναι πολύ δύσκολο να πάσχεις από κροταφογναθικό σύνδρομο. Ενώ εσύ δεν νιώθεις καθόλου καλά, οι άλλοι δεν μπορούν να σε καταλάβουν γιατί όλα αυτά που τους αναφέρεις τους φαίνονται υπερβολικά. Σήμερα ήρθε η μέρα μετά από 6 εβδομάδες να αφαιρέσουμε τη συσκευή προσανατολισμού. Διάβασα όλα εκείνα που είχα γράψει πριν τη θεραπεία και σχεδόν δεν αναγνώριζα όλα αυτά που είχα. Η διάφορα που έχω είναι σαν να περιγράφω δυο διαφορετικά χρώματα άσπρο και μαύρο. Οι πόνοι και οι σπασμοί έχουν υποχωρήσει εντελώς από το κεφάλι, από το πρόσωπο και τον αυχένα. Οι βαθιές ρυτίδες που υπήρχαν στο πρόσωπό μου από τη σύσπαση του έχουν μειωθεί στο ελάχιστο. Η νευρικότητά μου δεν υπάρχει πια, σχεδόν δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί πραγματικά. Επιτέλους μετά από 6 χρόνια νιώθω φυσιολογικός άνθρωπος γιατί το κροταφογναθικό σύνδρομο κυριολεκτικά σου φθείρει πολύ την ποιότητα της ζωής σου.’ 

 

Μηνάς Ρηγάτος - χειρουργός οδοντίατρος, 

ειδικός εμφυτευματολόγος - περιοδοντολόγος - ομοιοπαθητικός (www.homeodentist.gr)