Άσθμα και Ομοιοπαθητική

Κατηγορία Ομοιοπαθητική
Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 09:11 Διαβάστηκε 2492 φορές
Τεύχος 84

Τι είναι ασθένεια και γιατί δεν ασθενούν όλοι;

Η έννοια της ομοιοπαθητικής ευαισθησίας, είναι η ικανότητα ενός οργανισμού να αντιδρά σε ερέθισματα. Κάθε άτομο διαφέρει ως προς την ευαισθησία του και τη σωματική του αντοχή.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να καπνίζουν, να πίνουν πολύ και να ζήσουν ως τα γηρατειά τους με ελάχιστα ή καθόλου προβλήματα υγείας. Άλλα άτομα έστω και αν λαμβάνουν καλή φροντίδα στον τρόπο ζωής τους, προσέχουν τη διατροφή τους και τον ύπνο τους έχουν σοβαρές ή χρόνιες παθολογίες, όπως το Άσθμα.

Η ομοιοπαθητική και όλος ο ιατρικός κόσμος έχουν προσπαθήσει να ανακαλύψουν τους παράγοντες που προκαλούν την ευαισθησία στους ασθενείς. Το άρθρο θα εξετάσει την έννοια της ευαισθησίας τόσο από τις ομοιοπαθητικές όσο και από τις συμβατικές ιατρικές απόψεις, σχετικά με την προέλευση της χρόνιας αναπνευστικής νόσου, του Άσθματος.

Η ανθρώπινη ασθένεια είναι η αντίδραση του σώματος σε μια εσωτερική μη ισορροπημένη κατάσταση υγείας (Machenbach, 2006), όπου η διαταραγμένη ισορροπία θα εκδηλωθεί με μια ανατροφοδότηση, η οποία αποτελείται είτε απο την ικανότητα επιστροφής στην πλήρη υγεία ή την αποτυχία, που είναι η ανάπτυξη μιας ασθένειας.

Ένας οργανισμός, καθώς και οι αλληλεπιδράσεις του με το εξωτερικό περιβάλλον, επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αυτός θα αντιδράσει σε διαταραχές. Η προδιάθεση για ασθένεια μπορεί να οφείλεται στο γενετικό υλικό του ατόμου (Εθνική Βιβλιοθήκη της Υγείας των ΗΠΑ, 2016). Ασθένειες που προέρχονται απο ανωμαλίες του DNA συχνά κληρονομούνται από έναν γονέα. Κάποιες από τις περιπτώσεις με το προσβεβλημένο DNA δεν θα αναπτύξουν ποτέ την ασθένεια, και άλλες θα ασθενίσουν. Αυτό μπορεί να συμβαίνει με αδέρφια στην ίδια οικογένεια, ακόμη και όταν έχουν τους ίδιους γονείς.

Επιδημιολογία Άσθματος στην εποχή μας

Έρευνες αποκαλύπτουν στοιχεία που δείχνουν ότι μεταξύ 1% και 20% των παιδιών και των νέων ενηλίκων έχει άσθμα (Lundback, 1998). Το 2001, 20.3 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν άσθμα και τα τελευταία χρόνια, η ασθένεια έχει δει μια δραματική αύξηση. Από το 1980 η νόσος έχει διπλασιαστεί και εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί και πάλι έως το 2020, σύμφωνα με την American Lung Association (WHO, 2016).

Τι ακριβώς είναι το Άσθμα;

Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης αναπνευστική διαταραχή των αεραγωγών, η οποία επηρεάζει την αναπνευστική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος και χαρακτηρίζεται από διάφορα επαναλαμβανόμενα συμπτώματα, μεταβλητή στένωση των αεραγωγών, βρογχόσπασμο, συριγμό, βήχα, αίσθημα σύσφιξης στο θώρακα και δύσπνοια (Maslan and Mims, 2014). Η φλεγμονή των αεραγωγών οδηγεί σε οίδημα του αεραγωγού και συνεπώς σε μία μη φυσιολογική δομή των αεραγωγών και υπερευαισθησία (Keen et al., 2011). Όπως αναλύεται από τον Waugh (2014), το άσθμα προκαλεί πάχυνση της βλεννογόνου μεμβράνης και του μυϊκού στρώματος των βρόγχων. Στην κάτω αναπνευστική οδό υπάρχει περιορισμός της ροής του αέρα, με διόγκωση των τοιχωμάτων και αυξημένη φλεγμονή των ηωσινόφιλων κυττάρων. Μια επίθεση βρογχόσπασμου στενεύει τους αεραγωγούς και τους υπερφορτώνει με παχύ κολλώδες βλεννογόνο, γεγονός που συμβάλλει ακόμη περισσότερο στη στένωση των αεραγωγών. Υπερδιογκωμένοι πνεύμονες προκαλούν δύσπνοια και συριγμό, που μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως ώρες.

Δύο τύποι άσθματος

Η ασθένεια χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: ατοπικό (έναρξη στην παιδική ηλικία) και μη ατοπικό (εκδήλωση σε ενήλίκες) άσθμα (Juhn, 2014). Και οι δύο κατηγορίες έχουν συμπτώματα υπερβολικής αντιδραστικότητας του λείου μυός του αεραγωγού και συνήθως λαμβάνουν την ίδια θεραπεία, αλλά διαφέρουν στην ηλικία κατά την οποία το άτομο απέκτησε την ασθένεια και την επίδραση της αλλεργίας στην υγεία τους (Yang et al., 2016).

Αιτιολογία Άσθματος

Δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά γιατί ορισμένα άτομα έχουν άσθμα (WHO, 2016). Περιβάλλον και κληρονομικοί παράγοντες, η έκθεση στη γύρη, τα ακάρεα σκόνης, οι αναπνευστικές νόσοι, η σωματική άσκηση, ο κρύος αέρας, ρύπανση, καπνός, φάρμακα βήτα-αναστολείς, ασπιρίνη, συναισθηματικές συνθήκες και αγχωτικές μορφές ζωής, τα προστιθέμενα συντηρητικά, τα θειώδη άλατα και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι πιθανές αιτίες που προκαλούν άσθμα.

Η μελέτη του Shirakawa et al. (1997) εξέτασε μια αντιθετική σχέση μεταξύ της έκθεσης σε mycobacterium tuberculosis και της ασθένεια άσθματος. Εξεταστηκε το ενδεχομενο, ότι ισως η φυματίωση να δημιουργει ανοσία στην ανάπτυξη μιας ασθματικής παθολογίας. Μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει μια ισχυρή σχέση ανάμεσα στο άσθμα, τη λειτουργία των πνευμόνων και τις ανοσολογικές αντιδράσεις κατά την παιδική ηλικία (Martinez, 2009). Σε ευαίσθητα άτομα, ιογενείς λοιμώξεις (ρινοϊοί) μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες αλλοιώσεις στο ανοσοποιητικό τους σύστημα. Αναπνευστική, πνευμονική ευαισθησία μπορεί να σχηματιστεί στη μήτρα (De Vries et al., 2016). Δομικές επιδράσεις της πρώιμης ζωής στον οργανισμό δημιουργούν δυνατότητα ευαισθησίας, μέσω της οποίας διαταράσσεται η κανονική ανάπτυξη του αναπνευστικού συστήματος. Έρευνα στη γενετική του άσθματος έχει ανακαλύψει γονίδια που πιθανώς επηρεάζουν την εξέλιξη του άσθματος (Cookson 2000). Σύμφωνα με τη μελέτη του Meyer (2005), είναι πλέον προφανές ότι δεν υπάρχει κανένα ξεχωριστό γονίδιο ευαισθησίας που εκφράζει τον κύριο κίνδυνο του άσθματος, αλλά μια σειρά γονιδίων.

Ομοιοπαθητική και Άσθμα

Την Ομοιοπαθητική θεωρία για την ευαισθησία, κατανόησα από την λεπτομερή ανάλυση του διεθνή δασκάλου της Κλασσικής Ομοιοπαθητικής, κ. Γιώργο Βυθούλκα. Εξηγεί την προδιάθεση για ασθένεια, δίνοντας το παράδειγμα ενός γονέα με φυματίωση, προτείνοντας ότι ένα παιδί του γονέα αυτού θα μπορούσε να πάσχει από ασθματική νόσο. Σε περαιτέρω ανάλυσή του, δήλωσε ότι εάν η ζωτική δύναμη των γονιών είναι εξασθενημένη, τότε ίσως κατά τη διάρκεια της σύλληψης, το παιδί τους να εξασθενήσει παρομοίως στο ηλεκτροδυναμικό πεδίο.

Ο πατέρας της Ομοιοπαθητικής, Hahnemann, επεξεργάστηκε τη θεωρία της ευαισθησίας σε ασθένειες χρησιμοποιώντας τη θεωρία του για τα Μιάσματα που είναι η προδιάθεση για μια χρόνια ασθένεια. Ο Hahnemann υποστήριξε στη θεωρία αυτή ότι οι πραγματικές, φυσικές χρόνιες ασθένειες είναι εκείνες που προκύπτουν από ένα χρόνιο μίασμα (ψωρικό, συκωτικό, συφιλιδικό) και ότι οι ασθένειες που προκαλούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως, το να ζουν μέσα σε ανθυγιεινό περιβάλλον, να πάσχουν από έλλειψη άσκησης, ακάθαρτο αέρα, επιβλαβή τροφή ή ποτό ή ψυχολογικό στρες, δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως πραγματικές χρόνιες ασθένειες (Cabello, 2004).

Δηλώνει ότι οι ασθένειες όπως το άσθμα δεν πρέπει να θεωρείται ότι είναι αυτοδύναμες ασθένειες, επειδή είναι δευτερογενή συμπτώματα του υποκείμενου μιασμού.

Την εποχή εκείνη η θεωρία του Hahnemann δεν είχε γνώση της σημερινής μας βιοχημείας και παθολογίας οπότε η ερμηνεία των μιασμάτων είναι ξεπερασμένη, αλλά οι παρατηρήσεις του σχετικά με τις ασθένειες που εμφανίζονται σε ορισμένες συνθήκες και ανθρώπους, είναι σημαντική (Bellevite και Pettigrew, 2004 -Grzybowski, 2015). Το μίασμα ήταν μια τοξική μορφή μόλυνσης, που για να  εντοπιστεί τότε, ήταν απαραίτητη η κακή του μυρωδιά. Αυτή ήταν η κύρια θεωρία του τρόπου μετάδοσης ασθένειας πριν από την ανακάλυψη της μικροβιακής θεωρίας της ασθένειας κατά την τελευταία δεκαετία του δέκατου ένατου αιώνα.

Το 1831, ο Hahnemann "προ-ανακάλυψε" την έννοια της νόσου και της θεωρίας των γεννητικών ασθενειών. Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί επηρεάζονται από τις συνθήκες και την ατμόσφαιρα. Η ευαισθησία είναι μια απάντηση "αντίδρασης" στα ερεθίσματα. Ο Kent εξηγεί ότι από τα διάφορα επίπεδα ευαισθησίας, ορισμένα είναι ασφαλή από την αιτιώδη νόσο που τα προκάλεσαν και κάποια όχι. Η ευαισθησία είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της ζωής. Η πέψη και η διατροφή αποτελεί μέρος της ευαισθησίας. Η ευαισθησία βοηθά στην κατανόηση της αιτιότητας της νόσου, λειτουργεί ως ελκυστική δύναμη, η οποία αντλεί μια ασθένεια με παρόμοιες ενεργειακές δονήσεις και προφίλ. Ο Kent υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι μολύνονται από ασθένειες μόνο όταν ο οργανισμός τους είναι επαρκώς διατεθειμένος και επιρρεπής στην επίθεση της λοίμωξης. Ο Kent δηλώνει ότι τα βακτηρίδια μπορεί να περιέχουν αιτία, αλλά η πρωταρχική αιτία δεν είναι στα βακτηρίδια. Τα ίδια τα βακτηρίδια έχουν αιτία (Launso, 2005).

Ομοιοπαθητική διάγνωση και θεραπεία άσθματος

Κατά τη διάρκεια της Ομοιοπαθητικής συνεδρίας ο Ομοιοπαθητικός, θα ρωτήσει πότε συνέβη η πρώτη ασθματική κρίση και εαν συνέβη κάποιο γεγονός πριν από το πρώτο αυτό επεισόδιο άσθματος (Wassenhoven, 2013). Άλλα ομοιοπαθητικά ερωτήματα θα περιλαμβάνουν μια εις βάθος ανάλυση του οικογενειακού ιστορικού σε σχέση με χρόνιες ασθένειες (Poitevin, 2006). Στη συνέχεια, ο ομοιοπαθητικός θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο η ασθένεια εκδηλώνεται στον ασθενή όσον αφορά τη δύναμή της πάνω του, τον χρόνο ανάκαμψης, την ενέργεια του ασθενή μετά το επεισόδιο, το τρόπο αντίδρασης του ασθενή σχετικά με τη νόσο, ιστορικό εμβολιασμών και αλλοπαθητικών φάρμάκων. Ο τρόπος με τον οποίο μια νόσος ενεργεί αποκαλύπτει το ενεργό επίπεδο υγείας του ασθενή (Cabello 2004). Για παράδειγμα, αν η ασθένεια επανεμφανίζεται μετά από μια πορεία θεραπείας και μια περίοδο ευημερίας, ίσως να σημαίνει μια φυματιώδη διάθεση σε επίπεδο υγείας. Οταν ο ομοιοπαθητικός θα έχει κατανοήσει όλη την εικόνα του ασθενούς, τότε θα δώσει το πιο όμοιο με την εικόνα του ασθενούς φάρμακο. Η μελέτη του Shafei et al. (2012) έδειξε αποτελέσματα με στατιστικά σημαντικές αλλαγές, με πλήρη βελτίωση στα παιδιά με άσθμα, χρησιμοποιώντας ομοιοπαθητική θεραπεία για έξι μήνες. Υπήρχαν αποδείξεις ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, που συνταγογραφούνται από έμπειρους ομοιοπαθητικούς, ανακουφίζουν τη σοβαρότητα του άσθματος στα παιδιά. Επιπλέον η έρευνα του Wassenhoven (2013) έδειξε ότι το Arsenicum Iodatum ως ομοιοπαθητική θεραπεία για ασθενείς με άσθμα φαίνεται να είναι αποτελεσματικο, επίσης αποτελεσματικά φαινονται να είναι τα Lachesis, Calcarea arsenicosa, Carbo vegetabilis και Silicea, όπως φαίνεται παρακάτω. Η συνταγογράφηση της σωστής ομοιοπαθητικής για το κατάλληλο φάρμακο είναι εξατομικευμένη και δεν υπάρχουν συνταγές. Ετσι τα φάρμακα που βλέπετε εδώ είναι μόνο ενδεικτικά για τους συγκεκριμένους ασθενείς.  

Και στην συμβατική ιατρική και στην ομοιοπαθητική ιατρική είναι σαφές ότι για να αποκτηθεί άσθμα, το άτομο πρέπει να είναι ευαίσθητο σε αυτό. Υπάρχει μια κοινή αποδοχή ότι οι περιπτώσεις άσθματος είναι εξατομικευμένες και διαφέρουν μεταξύ τους, αν και η συμβατική ιατρική αντιμετωπίζει όλες τις περιπτώσεις με παρόμοιους τρόπους. Έρευνα και στις δύο επιστήμες δείχνει πως ένα εξασθενημένο τμήμα του οργανισμού είναι ανίκανο να υπερασπιστεί τον εαυτό του από την επίθεση μιας συγκεκριμένης ασθένειας, στην περίπτωση αυτή του άσθματος. Φαίνεται ότι υπάρχει ένας απαραίτητος προ-ρυθμισμένος παράγοντας που έχει ως αποτέλεσμα ασθματικές διαταραχές. Η ομοιοπαθητική εστιάζει στην ευαισθησία με την ανάλυση της μιαστικής διάστασης του ατόμου, ενώ η συμβατική ιατρική έχει αναπτύξει μια βάση κλινικής εξήγησης για την ευαισθησία.

Μερικά Ομοιοπαθητικά Φάρμακα που βοήθησαν Ασθενείς με Άσθμα

Arsenicum Album

Τα συμπτώματα που ενδείκνυνται για τη χρήση του Arsenicum είναι ασφυκτικός, ξηρός βήχας, συριγμός και δύσπνοια. Άσθμα από κρύο αέρα. Ο ασθενής πρέπει να κάθεται σε όρθια θέση ή να κάμπτεται προς τα εμπρός για να αναπνεύσει. Το άσθμα προκαλείται από υγρασία, κρύο φαγητό ή ποτά ή υδαρή φρούτα. Συριγμός από αλλεργίες σε γάτες, καπνό ή σκόνη. Διψά για γουλιές ζεστών ποτών. Το άτομο θα είναι ανήσυχο και τα συμπτώματα είναι συνήθως χειρότερα μεταξύ μεσάνυχτα και 3 π.μ. Μερικές φορές, η ανησυχία θα οδηγήσει σε εξάντληση. Θα αισθάνεται ψυχρός και θα νιώθει καλύτερα στη ζέστη και με ζεστά ποτά, θα είναι νευρικός και φοβισμένος για την υγεία του και να μην μείνει μόνος του. Ίσως να είναι τελειομανής, να πρέπει να κρατά τα πράγματα του σχολαστικά τακτοποιημένα  και μπορεί να είναι δύσκολο να ευχαριστηθεί. Η αίσθηση του πόνου του είναι σαν να καίει.

Antimonium Tartaricum

Βρογχικός βήχας με βλέννα που είναι δύσκολο να βγάλουν έξω. Θέλει να του κάνουν αέρα. Η αναπνοή γίνετε χειρότερη στη θερμότητα.

Ιδιαίτερα χρήσιμο για μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους ασθενείς. Ευερέθιστοι και θέλουν να μείνουν μόνοι τους. Δεν θέλουν να εξεταστούν ή να τους αγγίξουν. Αδυναμία. Βγάζουν δύσκολα μικρές ποσότητες κίτρινου, κολλώδους βλέννας.

Το άτομο μπορεί να έχει υπνηλία ή να είναι ληθαργικό. Η αναπνοή συχνά ακούγετε σαν να αναβράζει. Η αναπνοή μπορεί να γίνει τόσο δύσκολη ώστε το άτομο να γίνετε μπλε, σαν να τον πνιγούν. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί καρδιακή ανεπάρκεια.

Nux Vomica

Αλλεργικό άσθμα. Τα συμπτώματα χειροτερεύουν στις 4 π.μ. ή όταν ξυπνούν το πρωί.

Το άσθμα μπορεί να σχετίζεται με πεπτικές διαταραχές. Το άσθμα προκαλείται από κρύο αέρα. Το άσθμα επιδεινώνεται με το φαγητό.  Άσθμα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, φαγητού ή ψυχολογικών φαρμάκων και συνοδεύεται από ναυτία και έμετο. Οι ασθενείς μπορούν να εργάζονται για πολλές ώρες και στη συνέχεια να έχουν πρόβλημα να κοιμούνται τη νύχτα εξαιτίας επιχειρηματικών ανησυχιών ή νευρικής εξάντλησης. Μπορούν να είναι ευερέθιστοι, με ανυπομονησία και να μην ανέχονται τους ανόητους. Το Άσθμα γίνετε  χειρότερο το πρωί ή στο κρύο. Οι πόνοι μπορεί να είναι κράμπες και το στομάχι τους μπορεί να το αισθάνονται βαρύ. Είναι επίσης πολύ ευαίσθητοι στις μυρωδιές και το φώς.

 

Βιβλιογραφία

 

Bellavite, P. and Pettigrew, A., 2004. Miasms and modern pathology. Homeopathy 93(2), 65–66. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S147549160400013X

Bisgaard, H., Lythgoe, D. and Jorup, C., 2016. Budesonide/formoterol maintenance and reliever therapy. European Respiratory Journal 48(60). http://erj.ersjournals.com/content/48/suppl_60/PA4903

Bradding P. et al., 2006. The role of the mast cell in the pathophysiology of asthma Journal of Allergy and CI 117(6), 1277–1284. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091674906005148

Cabello, M.O., 2004. Chronic diseases: what are they? How are they inherited? Homeopathy.[online] 93(2)88-93 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1475491604000050

Cazzoletti, L., Marcon, A., Janson, C., Corsico, A., 2007. Asthma control in Europe: A real-world evaluation based on an international population-based study. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 120(6), 1360–1367 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091674907017770

Celli, B.R., 2000. The importance of spirometry in COPD and asthma. Chest Journal 117(2) 15–17. http://journal.publications.chestnet.org/article.aspx?articleid=1078629&issueno=2_suppl&pagewanted=all

DeVries, A., Wlaasiuk, G., Miller,S., 2016.Epigenome-wide Analysis Links SMAD3 Methylation at Birth to Asthma in Children of Asthmatic Mothers. Journal of allergy and clinical immunology. [online]

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091674916324599

Dupont, L.J. et al., 2003. Prospective Evaluation of the validity of exhaled nitric oxide for the diagnosis of asthma, Chest 1233(3) 751–756. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0012369216347419

Fireman, P., 2003. Understanding Asthma Pathophysiology Allergy and Asthma Proceedings 24(2), 79–83. http://www.ingentaconnect.com/content/ocean/aap/2003/00000024/00000002/art00001.

Gluckman, P. and Hanson M., 2006. The Developmental Origins of Health and Disease. Advances in Experimental Medicine and Diseases 573, 1–7 http://link.springer.com/chapter/10.1007/0-387-32632-4_1.

Grzybowski, A. et al., 2015. Lepra: various aetiologies from miasma to bacteriology and genetics. Clinics in Dermatology 33(1), 3–7. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0738081X14001540.

Huntley, A., White, A. R. and Ernst, E., 2002. Relaxation Therapies for asthma Thorax 57, 127–131. http://thorax.bmj.com/content/57/2/127.abstract

Jenkins, M. et al., 1995. Physician assessment of asthma International Journal of Epidemiology 25(3), 609–616. http://ije.oxfordjournals.org/content/25/3/609.short

Keen, C.,Olin,A.,Wennergren, G., Gustafsson, P., 2011. Small airway function, exhaled NO and airway hyper-responsiveness in paediatric asthma.Respiratory Medicine, [online] 105(10), 1476-1487. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0954611111001326

Kurt G. T, J C. Kips, Romain A. Pauwels,2001. The Allergen-Induced Airway Hyperresponsiveness in a Human-Mouse Chimera Model of Asthma Is T Cell and IL-4 and IL-5 Dependent.The JHournal Of Immunology. 166 (11) 6982-6991[online] http://www.jimmunol.org/content/166/11/6982.short

Launso L., 2005. General practitioners and classical homeopaths treatment models for asthma and allergy. Homeopathy 94(1), 17–25. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1475491604001146

Lu, Y., Cal,S., Nie, J., Li, J.,2016. The natural compound nujiangexanthone A suppresses mast cell activation and allergic asthma. Biochemical Pharmacology. 100(15)61-72[online] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006295215007133

Lundback, B., 1998. Epidemiology of rhinitis and asthma. J British Soc for Allergy and Clinical Immunology 28(2), 3–10. http://europepmc.org/abstract/med/9678821

Machenbach, J.P., 2006. The origins of human disease. J Epidemiological Health 601(1), 81–86. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2465528/

Maddox, L. and Schwartz D., 2002. The Pathophysiology of asthma Annual Review of Medicine 53, 477–498. http://www.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annurev.med.53.082901.103921

Martinez, F., 2009. The Origins of Asthma and COPD in early life. American Thoracic Society Journal 6(3). http://science.sciencemag.org/content/275/5296/41

Maslan, J. and Mims, J., 2014. What is asthma? Otolaryngal Clinic Am 47, 13–22. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0030666513001540

Meyer, D., 2005. New Approaches to Understanding the genetics of asthma. Genetics in Asthma and Allergy 25(4), 743–755. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889856105000573

Palmer L.J. and Cookson, W.O.C.M., 2000. Genomic Approaches to Understanding Asthma. Genome Research 10, 1280–1287. http://genome.cshlp.org/content/10/9/1280.full.pdf

Poitevin, B., 2006, The Relationship between allergy and homeopathy: a framework. Homeopathy.95(2)65-67[online] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1475491606000191

Shafei HF., AbdelDayem S M and Nagwa HM., 2012. Individualized homeopathy in a group of Egyptian asthmatic children. Homeopathy 101(4), 224–230. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1475491612000598 1714 FTA&P3 ESSAY

Sharma,S., Zhou, X., Thibault, D., Himes, B.,2014. A genome-wide survey of CD4+ lymphocyte regulatory genetic variants identifies novel asthma genes. Journal Of Allergy And Clinical Immunology.134(5)1153-1162[online]

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091674914005855

Shirakawa et al., 1997. Asthma: an epidemic in the absence of infection? Science 275(5296), 41–42. http://science.sciencemag.org/content/275/5296/41

Spinola, M., Petruzzelli, S. and Kuna, P., 2016. High-dose beclometasome dipropionate/formterol fumarate in fixed-dose combination for the treatment of asthma, Therapeutic Advances in Respiratory

Disease. https://www.researchgate.net/profile/Piotr_Kuna/publication/304356829

US National Library of Health, 2016. https://ghr.nlm.nih.gov/primer/mutationsanddisorders/predisposition

Vinding, R. et al., 2016. Blood lipid levels associate with childhood asthma, Journal of Allergy and Clinical Immunology 137(1), 68–74. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091674915007836

Young, J. Juhn , 2014. Risks for infection in patients with asthma (or other atopic conditions): Is asthma more than a chronic airway disease? Journal of Allergy and Clinical Immunology 134(2), 247–257http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091674914005995

Yang,I., Pedersen, S., Liu, A., O’connor, G.,2016. The nasal methylome and childhood atopic asthma.Journal of Allergy And Clinical Immunology.[online] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091674916309551

Wainwright, M. and Alharbi, S.A., 2011. The story of a largely unknown evolution - Germ theory hoax. Saudi Journal of Biological Sciences 18(4), 311–316. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1319562X11000428

Wassenhoven, M., 2013. Clinical Verification in homeopathy and allergic conditions, Homeopathy 201(1), 54–58. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1475491612000860

Wickens,K., Crane.J., Pearce,N., Beasley, R., 1999. Increase in the prevalence of asthma and hay fever in the United Kingdom and New Zealand . Journal of Allergy and Clinical Immunology, [online] 104(3), 554-558. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091674999703234

World Health Organization, Genomic Resource Centre, 2016. http://www.who.int/genomics/public/geneticdiseases/en/index3.html

Books

Kent,J., 1979. Lectures On Homeopathic philosophy, 1st ed.Berkeley, Calif.:North Atlantic Books

Dr. Samuel Hahnemann, Wenda Brewster O'Reilly, 1996. Organon of the Medical Art. 6th ed. Clifornia, USA: Publishers Group West.

Vithoulkas, G., 1980. The Science Of Homeopathy.1st Ed. New York:Grove Press

Waugh, A., Grant, A.,Chambers, G.and Ross, J., n.d. 2014, Ross and Wilson Anatomy & Physiology in Health and Illness., 12th Ed. LONDON: Elsevier ltd.,pp.264-265

 

Γράφει η Ιωάννα Δανέζη, Ομοιοπαθητικός

Bachelor Degree of Science BSc in HOMEOPATHY

Middlesex University

THE CENTRE OF HOMEOPATHIC EDUCATION

Licentiate in Homeopathy (LCHE), Ακολουθεί  The Code Of Ethics

Μέλος του THE SOCIETY OF HOMEOPATHS© 2017