Το άγχος και ο θυμός ως αίτια του πονοκεφάλου Πώς μπορεί να βοηθήσει ο βελονισμός

Κατηγορία Π.Κ.Ι
Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014 00:00 Διαβάστηκε 3617 φορές
Issue 64

Γράφει ο Εμμανουήλ Παπαμιχάλης BSc (Hons) in Acupuncture, LicTuiNa, OMBAcC

Ο πονοκέφαλος ή κεφαλαλγία είναι η συχνότερη πάθηση στον άνθρωπο. Ο πόνος μπορεί να παρουσιάζεται σε συγκεκριμένες περιοχές, μόνο στη μία πλευρά του κεφαλιού και πιο σπάνια σε ολόκληρο το κεφάλι. Ταυτόχρονα, μπορεί να υπάρχει και έντονη αδιαθεσία ή και πόνος στο Στομάχι, τάση προς έμετο, ζαλάδα, προβλήματα με την όραση, εμβοές, αίσθηση βάρους στο σώμα, πόνος στον αυχένα ή την πλάτη, έλλειψη όρεξης για φαγητό και σε πολύ βαριά κατάσταση ακόμα και λιποθυμία.

Η κινέζικη ιατρική αναφέρει ως κύρια αίτια της κεφαλαλγίας την ανισορροπία της ενέργειας σε συγκεκριμένα όργανα, κάτι το οποίο οδηγεί σε ανεπάρκεια ή υπερβολή της ενέργειας και του αίματος στο σώμα, με αποτέλεσμα τη στασιμότητα αυτών στην περιοχή του κεφαλιού. Η βασική αρχή διάγνωσης λέει ότι όπου το Τσι (ενέργεια) σταματά δημιουργείται πόνος˙ έτσι και ο βελονισμός λειτουργεί πρωτίστως με το να εξομαλύνει τη ροή της ενέργειας στους μεσημβρινούς και κατ’ επέκταση και του αίματος στην πάσχουσα περιοχή. Με τη βελτίωση της κίνησης έρχεται και η θεραπεία.

Τo άγχος και η μη σωστή διαχείριση του συναισθήματος του θυμού αποτελούν τους δύο βασικότερους λόγους του πονοκεφάλου. Όταν το κύριο αίτιο είναι η καταπίεση ή η υπερβολική εκδήλωση του θυμού, στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα ξεκινάει από μικρή ηλικία. Η βία, σωματική και ψυχολογική, ακόμα και όταν δεν κατευθύνεται άμεσα προς το παιδί εντυπώνει στο υποσυνείδητό του τις αντίστοιχες συμπεριφορές. Για παράδειγμα, η διένεξη μεταξύ των γονέων, ειδικά εάν το παιδί βρίσκεται στο κέντρο της διένεξης και απαιτείται από αυτό να πάρει το μέρος ενός από τους δύο. Επίσης, όταν ο θυμός και η οργή αποτελούν τον κύριο τρόπο αντίδρασης του γονιού στα τεκταινόμενα της ζωής, το παιδί αντίστοιχα μπορεί να υιοθετήσει παρόμοια συμπεριφορά ή την ακριβώς αντίθετη, όπου υποσυνείδητα απαγορεύει την εκδήλωση του δικού του θυμού. Όσο νεότερος ο άνθρωπος τόσο μεγαλύτερη η ικανότητα του να απορροφά πληροφορίες αλλά και ενέργειες· το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει θέτει τις βάσεις για ασθένειες οι οποίες δύναται να εκδηλωθούν αργότερα στη ζωή του.

Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι κυρίως η μη σωστή διαχείριση του θυμού και όχι ο ίδιος ο θυμός ο οποίος οδηγεί σε διάφορα συμπτώματα μέσα στο σώμα. Το ίδιο συμβαίνει και με κάθε άλλο συναίσθημα· κάθε συναίσθημα είναι μη βλαβερό όταν εκφράζεται μέσα σε σωστά πλαίσια. Η καταπίεση ή το αντίθετό της, η υπερβολή, αποτελούν τα αίτια των ασθενειών σε υλικό αλλά και ψυχονοητικό επίπεδο.

Στην περίπτωση που καταπιέζεται ο θυμός, το μυοσκελετικό σύστημα μπαίνει στη διαδικασία ελέγχου και συγκράτησης αυτής της ενέργειας ώστε αυτός να μην εκδηλωθεί. Καθώς ο θυμός ως ενέργεια έχει την τάση να κατευθύνεται προς το πάνω μέρος του σώματος, οι περιοχές που προσβάλλονται είναι το πάνω μέρος της πλάτης, η ωμοπλάτη, οι ώμοι, ο αυχένας και βεβαίως το κεφάλι. Έτσι, ταυτόχρονα με την κεφαλαλγία μπορεί να υπάρχει και πόνος, ένταση και σφίξιμο στους μύες των περιοχών αυτών. Αντίστοιχα με την καταπίεση του θυμού είναι και η υπερβολική εκδήλωση αυτού· ως οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος αφού συνήθως η μία κατάσταση οδηγεί στην άλλη.

Όσον αφορά το άγχος, όπως το περιγράφουν και άλλες λέξεις που χρησιμοποιούμε, π.χ. stress στα αγγλικά, προκαλεί πίεση στο σώμα. Το χαρακτηριστικό εδώ είναι η υπερδραστηριότητα του εγκεφάλου με πολλές και επαναλαμβανόμενες σκέψεις. Η σκέψη είναι ενέργεια, έτσι και η υπερβολική ανησυχία οδηγεί σε υπερφόρτωση της περιοχής του κεφαλιού, κάτι που οδηγεί σε ενεργειακό ‘μποτιλιάρισμα’ και στη συνέχεια στην εκδήλωση του πόνου ως μηνύματος που στέλνει το σώμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η σωματική άσκηση δύναται να βοηθήσει, καθώς η ενέργεια κατευθύνεται προς και ξοδεύεται από άλλες περιοχές του σώματος.

Τα όργανα που επηρεάζονται περισσότερο από το άγχος και το θυμό είναι το Συκώτι και η Χοληδόχος Κύστη. Μία από τις βασικές λειτουργίες τους είναι η ομαλοποίηση της ροής της ενέργειας, του αίματος, των συναισθημάτων και των σκέψεων, η στασιμότητα των οποίων αναγκάζει τα συγκεκριμένα όργανα να εργαστούν περισσότερο, κάτι που σε χρόνιες καταστάσεις οδηγεί σε εξασθένηση αυτών. Η ανισορροπία της ενέργειας στα όργανα έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή επιβράδυνση της ενέργειας στους μεσημβρινούς με αποτέλεσμα τη δημιουργία συμπτωμάτων στις περιοχές από τις οποίες διέρχονται. Στη κεφαλαλγία, χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Χοληδόχου Κύστης της οποίας ο μεσημβρινός διασχίζει το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλιού σε σχέση με τα υπόλοιπα κανάλια ενέργειας.

Έτσι, ταυτόχρονα με τη θεραπεία του πονοκεφάλου ο ασθενής θα μπορέσει να παρατηρήσει ελάττωση του άγχους και του θυμού μαζί με άλλα συμπτώματα που πιθανόν υπάρχουν όπως αδιαθεσία στο Στομάχι, πόνος στον αυχένα κλπ. Συμπληρωματικά θεραπευτικά εργαλεία τα οποία μεγιστοποιούν την αποτελεσματικότητα του βελονισμού στη συγκεκριμένη πάθηση είναι η βεντουζοθεραπεία και η θεραπευτική μάλαξη, όπως το Τούι Να. Σε απλές περιπτώσεις, τα αποτελέσματα φαίνονται από τις πρώτες τρεις με τέσσερις συνεδρίες με μείωση ή και εξαφάνιση του πόνου, σε μακροχρόνιες όμως και πολύπλοκες μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από δέκα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ωτοθεραπεία - Ωτοβελονισμός Ωτοβελονισμός »